Skip to main content

Πλημμυρίζει σε κάθε βροχή νηπιαγωγείο στον Εύοσμο-Γονείς σε απόγνωση

Διαρροές νερού και συσσωρευμένη υγρασία στο 28ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου - Αγανακτισμένοι εκπαιδευτικοί και γονείς, για άμεση λύση δεσμεύεται ο δήμος

Μικρές λίμνες σχηματίζονται μέσα στο 28ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου κάθε φορά που έχει έντονη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα τα παιδικά να αδυνατούν να κάνουν μάθημα στο σχολείο τους.

Γονείς και εκπαιδευτικοί ζητούν άμεση λύση του προβλήματος, εκφράζοντας παράλληλα την αγανάκτησή τους για τη διαχρονική αδράνεια των αρμόδιων αρχών.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε γονέας στη Voria.gr, το κτήριο, στο οποίο εκτός από το σχολείο φιλοξενεί και κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, έχει προβλήματα στις υποδομές του εδώ και περίπου τρία χρόνια, με αποτέλεσμα κάθε φορά που βρέχει να υπάρχουν διαρροές από την οροφή και να συσσωρεύονται νερά σε χώρους του νηπιαγωγείου.

Το Νηπιαγωγείο, στο οποίο φιλοξενούνται 36 παιδάκια, είχε κλείσει πέρυσι για τρεις ημέρες σε ένα περιστατικό έντονης βροχόπτωσης, ενώ φέτος έκλεισε για μια ημέρα στις 23 Σεπτεμβρίου λόγω των βροχών.

Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε μόλις την περασμένη Τρίτη όπου και πάλι συσσωρεύτηκαν νερά στον κοινόχρηστο χώρο, με το σχολείο ωστόσο να παραμένει την Τετάρτη ανοιχτό, ύστερα από πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών να κρατήσουν τα παιδιά σε διάφορες αίθουσες, προκειμένου να μπορέσουν οι γονείς να πάνε στις δουλιές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κτήριο δεν είναι παλιό, καθώς έχει χτιστεί εντός της τελευταίας 20ετίας, εγείροντας ερωτήματα για τα προβλήματα που παρουσιάζει.

Όπως καταγγέλουν οι γονείς, οι ίδιοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς είχαν απευθυνθεί πολλές φορές στην προηγούμενη διοίκηση του δήμου για άμεση αποκατάσταση του προβλήματος, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, τα αιτήματά τους δεν αντιμετωπίστηκαν με σοβαρότητα με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει επιβαρυνθεί. Μάλιστα, αναφέρουν ότι η υγρασία έχει εισχωρήσει στους τοίχους σε τέτοιο σημείο που υπάρχει κίνδυνος μέχρι και να αποκολληθούν οι σοβάδες.




Πάντως, σύμφωνα με την προιστάμενη των εκπαιδευτικών του Νηπιαγωγείου, Γιώτα Βαρβαρίδου, το πρόβλημα όταν είχε πρωτοεμφανιστεί δεν είχε τις σημερινές διαστάσεις και οι εκπαιδευτικοί μπορούσαν να το... «μπαλώσουν», ωστόσο φέτος οι εγκαταστάσεις φαίνεται να έχουν υποστεί σοβαρή φθορά από την υγρασία. Ετσι κάθε φορά που σημειώνονται βροχοπτώσεις, ο χώρος του σχολείο υνα πλημμυρίζει «σαν να είχε αφήσει κάποιος ανοιχτή βρύση», όπως είπε.

Η κ. Βαρβαρίδου τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι πρέπει να υπάρξει λύση και μάλιστα άμεση, προκειμένου μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς να μην βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες και επικίνδυνες καταστάσεις.

Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι οι γονείς θέτουν θέμα ασφάλειας και υγείας των παιδιών, τα οποία αναγκάζονται, όπως λένε, να εισέρχονται στο ίδιο κτήριο στο οποίο βρίσκονται και άλλες κοινωνικές δημοτικές δομές.  «Υπάρχει κίνδυνος άμεσης επαφής των παιδιών με εξωσχολικούς, ακόμα και με ασθενείς που πάνε στις κοινωνικες υπηρεσίες», καταγγέλλει ο Γ.Σ., γονέας παδιού που φοιτεί στο νηπιαγωγείο.

Όπως τονίζει, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν απευθύνει έκκληση στις δημοτικές αρχές για μετεγκατάσταση του σχολείου σε άλλο κτήριο, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό. «Εδώ και χρόνια δεν μπορούν να βρουν άλλο κτήριο που να πληροί τις προϋποθέσεις μετε εγκατασης», υπογραμμίζει ο Γ.Σ.

Δήμος: Προχωράμε σε άμεση λύση του προβλήματος

Σε δήλωση του στη Voria.gr, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, Σωτήρης Νικολαϊδης, αναφέρει ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα του 28ου Νηπιαγωγείου Ευόσμου αποτελεί φλέγον ζήτημα για τον δήμαρχο, Κλεάνθη Μανδαλιανό. Όπως λέει, ο δήμος θα λάβει άμεσα δράση, ενώ επιρρίπτει μεγάλες ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση του δήμου, η οποία, όπως είπε, στηριζόταν σε «πασαλείμματα», χωρίς να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις που να συμβάλλουν στη λύση του προβλήματος.

Μάλιστα, ο δήμος αποφάσισε κατ' εξαίρεση να προχωρήσει στην απευθείας ανάθεση σε εργολάβο για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Δεν έχουν γίνει καν μελέτες για το πρόβλημα του σχολείου, κάτι το οποίο θα πάρει καιρό, ωστόσο ως δήμος αποφασίσαμε κατ' εξαίρεση να συζητήτουμε την ανάθεση σε εργολάβο για να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες και να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση του σχολείου ο κ. Νικολαϊδης δήλώνει ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή με την εξεύρεση χώρων για σχολικά κτήρια και η μεταφορά του Νηπιαγωγείου είναι στα σχέδια του δήμου, όταν δοθούν δομές και κονδύλια από το κράτος.