Skip to main content

Πλήρη ανατροπή πάει να φέρει η ελληνο-αλβανική συμφωνία

Το σημαντικότερο στοιχείο, που ασφαλώς θα αποτελεί μεγάλη υποχώρηση της Ελλάδας, είναι η αποποίηση του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας.

Η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει να δίνει πληροφορίες, επειδή η παντελώς μυστική διπλωματία, δίνει το κομματικό και προσωπικό πλεονέκτημα να μη θεωρηθεί ότι για την όποια συμφωνία υπήρξαν παραχωρήσεις, και να υποστηριχθεί πως αυτή ήταν η αρχική επιδίωξη.

Εξ ανάγκης, παρακολουθούμε τις δηλώσεις των Αλβανών πολιτικών για να ενημερωθούμε, πάντοτε με την επιφύλαξη ότι όσα λέγουν δεν είναι απαραιτήτως αληθή. Πολλά εξ αυτών απευθύνονται στο εσωτερικό ακροατήριο. Όμως, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον, και δεν θα αργήσει ο χρόνος που θα γίνουν όλα γνωστά.

Ως προς τις συζητήσεις, επίσημες και άτυπες, μεταξύ Ν. Κοτζιά και Ν. Μπουσάτι, ο λαλίστατος Αλβανός ΥΠΕΞ αποκαλύπτει πολλά, είτε με δηλώσεις του είτε με διαρροές. Το σημαντικότερο στοιχείο, που ασφαλώς θα αποτελεί μεγάλη υποχώρηση της Ελλάδας, είναι η αποποίηση του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, που κατοχυρώνει την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, και θα μπορούσε να χρησιμοποιείται εσαεί από την Ελλάδα, ως ένα διπλωματικό όπλο, γιατί όχι και ως μελλοντική νόμιμη διεκδίκηση σε περίπτωση νέας διαλυτικής τάσης στα Βαλκάνια.

Αντ’ αυτού, αναγνωρίζεται το υπογραφέν Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, με το οποίο αναλαμβάνουμε την υποχρέωση επανακαθορισμού των συνόρων μας, κατ’ απαίτηση των Αλβανών, μετά την διακρίβωση ύπαρξης ενεργειακών αποθεμάτων στην Ήπειρο.

Ο Μπουσάτι, σε τηλεοπτικές εκπομπές, όπως μεταφέρει η ιστοσελίδα Χιμάρα, έχει ήδη αναφέρει τι περιλαμβάνει η συμφωνία.

Αίρεται η Εμπόλεμη Κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, που είναι σε ισχύ από το 1940, όταν τα ιταλικά στρατεύματα συνεπικουρούμενα από αλβανικές μονάδες, επιτέθηκαν μέσω της Αλβανίας στην Ελλάδα. Ελπίζω, να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τους Τσάμηδες. Πάντως, όπως υποστηρίζει ο Μπουσάτι, προβλέπονται 1.800 περίπου περιπτώσεις Αλβανών, που θα μπορούν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται για "περιουσίες των τσάμιδων", που έχουν απαλλοτριωθεί με απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων το 1945-1946, αλλά περιουσίες που έχουν απαλλοτριωθεί το 1940.

Σοβαρή είναι η περίπτωση της οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων, που δεν μπορώ να αξιολογήσω ως μη ειδικός, αναμένοντας την κριτική επαϊόντων. Απ’ ό,τι φαίνεται η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ από τα 6 ν.μ που είναι τώρα. Αλλά, η Ελλάδα χάνει αυτά που κέρδισε το 2008 με την συμφωνία Καραμανλή-Μπερίσα, με τον αλβανικό Τύπο να δημοσιεύει χάρτες όπου στα αλβανικά νερά βρίσκονται τα Οικόπεδα 1 και 2, για τα οποία η Ελλάδα ήδη επιζήτησε το ενδιαφέρον για έρευνα από ξένες εταιρίες. Θετικό φαίνεται, ότι αναγνωρίζεται η "μέση γραμμή", γεγονός που ίσως αποτελέσει και επιχείρημα στη διένεξη με τους Τούρκους, οψέποτε αποφασίσει η Ελλάδα να κοιτάξει και προς ανατολάς.

Για εκατοστή φορά συμφωνήθηκε να γίνει αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων και στις δυο χώρες, όπου δεν θα γίνει αναφορά σε διεκδικήσεις. Θα γίνει αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης και για επίσης 100ή φορά ο πρωθυπουργός της Αλβανίας φαίνεται να πρότεινε να γίνει απευθείας προμήθεια με σχολικά βιβλία από την Αθήνα στα χωριά της Ελληνικής μειονότητας.

Προφανώς, έως ότου υπάρξει ενημέρωση από την ελληνική πλευρά, όλα τα ανωτέρω θα μελετηθούν με επιφυλάξεις. Αν, πάντως, αποποιηθούμε το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας [ο Μπουσάτι πολλές φορές έκανε λόγο για συμφωνία στο Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας] η Βόρειος Ήπειρος τελείωσε για μας, για να ικανοποιηθούν οι εθνομηδενιστές, που ήδη την αποκαλούν νότια Αλβανία.

Εν κατακλείδι, αν υπάρχει Έλληνας πολιτικός που να πιστεύει ότι και μετά τις όσες παραχωρήσεις κάνουμε προς τους Αλβανούς, θα εξαλειφθούν οι εντάσεις, μάλλον θα έχει επισκεφθεί προσφάτως την Ελλάδα, αγνοώντας την πραγματικότητα.