Skip to main content

Πληροφορίες για πάγωμα του ΕΣΠΑ – No comment από Κομισιόν

Πώς σχολίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύματα ότι σταματούν όλες τις πληρωμές από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης/Συνοχής για την Ελλάδα

Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει στην Ελλάδα δημοσιεύματα για το πάγωμα των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ). Αποστάσεις κρατά η Κομισιόν, η οποία ζήτησε λεπτομέρειες για να εξετάσει το θέμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα New Europe, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταματήσει όλες τις πληρωμές από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης / Συνοχής για την Ελλάδα για τα προγράμματα 2014-2020. Μάλιστα, δημοσιεύει και εσωτερικό έγγραφο, που υπογράφεται από τον Walter Deffaa, γενικό διευθυντή Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο λόγος για αυτή την στάση πληρωμών είναι η έρευνα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις κατασκευαστικές εταιρείες, η οποία αφορά πιθανή χειραγώγηση των διαδικασιών υποβολής προσφορών σε διαγωνισμούς για μεγάλα έργα υποδομής.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην σχετική εισήγηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατασκευστικές εταιρίες συμμετείχαν, με διαφορετικό χρόνο έναρξης έκαστη, σε σύμπραξη καρτέλ για τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημόσιων έργων, η οποία διήρκεσε για μακρό χρονικό διάστημα (1989 έως 2016).

Στο έγγραφο διευκρινίζεται πως οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη εντοπίσει τις εταιρείες που δεν είναι άλλες από τις βασικές ελληνικές εταιρείες και άλλες ξένες που δραστηριοποιούνται και επιβεβαιώνεται επίσης ότι πολλά έργα των προηγούμενων ετών έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε

Καθησυχαστική είναι πάντως πηγή της κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας πως η Επιτροπή δεν θα χειριστεί το ζήτημα με αυτόν τον τρόπο.

Από την πλευρά της η Κομισιόν φέρεται να κρατά αποστάσεις, δηλώνοντας πως είναι «ενήμερη για την υπόθεση». Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως «δεν σχολιάζουμε διαρροές εγγράφων». «Σε ό,τι αφορά τα κοινοτικά κονδύλια είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση όταν τα δεδομένα έχουν πιστοποιηθεί. Δεν είμαστε σήμερα εκεί» ξεκαθάρισε.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι δεν αποτελεί είδηση καθώς αυτό «είναι πρωτίστως ζήτημα για τις ελληνικές αρχές όπως έχει ήδη ανακοινωθεί σε δελτίο τύπου της ελληνικής επιτροπής ανταγωνισμού στις 17 Μαΐου». Σύμφωνα με την εκπρόσωπο «η Κομισιόν ζήτησε από τις ελληνικές αρχές λεπτομέρειες και θα εξετάσει το ζήτημα ενδελεχώς όταν τις λάβει. Δεν είμαστε σήμερα εκεί».