Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021
x

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN-ΑΥΡΙΟ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής φαίνεται πως τάσσεται υπέρ της συνέχισης του lockdown και της απαγόρευσης διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Η αυριανή κρίσιμη σύσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων πρόκειται να διαμορφώσει την τελική εισήγηση προς το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την άρση ή μη του lockdown στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η πλειοψηφία των γιατρών που συμμετέχουν στην επιτροπή έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι λοιμωξιολόγοι τάσσονται υπέρ της συνέχισης του lockdown και της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό, ενώ φαίνεται πως είναι αντίθετοι στο άνοιγμα του λιανεμπορίου ακόμη και με τη μέθοδο του click away. Αντίθετοι είναι φυσικά και στο άνοιγμα της εστίασης, που ούτως ή άλλως έχει μετατοπιστεί χρονικά μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αντιρρήσεις φέρεται πως εκφράζονται και για το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης νυχιών.

Το σκεπτικό τους, σύμφωνα πάντα με το Star, είναι ότι πρώτα πρέπει να αποτυπωθεί η επίδραση του ανοίγματος των σχολείων στα κρούσματα και μετά να επαναξιολογηθούν τα δεδομένα. «Ένας τομέας τη φορά» ααφέρουν χαρακτηριστικά. Άλλωστε ακόμα δεν έχει καταγραφεί το αποτύπωμα της εορταστικής περιόδου στην πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Να σημειωθεί πάντως πως η εισήγηση των λοιμωξιολόγων σε καμιά περίπτωση δεν δεσμεύει την κυβέρνηση, καθώς πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλα προβλήματα που φέρνει το συνεχόμενο lockdown στην οικονομία.

Φόβοι για τρίτο κύμα

Ο απόηχος της χθεσινής ημέρας των Φώτων με την ανυπακοή που επέδειξαν πιστοί και κλήρος, σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα κατά 30% σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, εκτοξεύει την αγωνία των επιστημόνων. «Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα του κορωνοϊού» δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εκτιμώντας μια επώδυνη επιδημιολογική κατάσταση «Θεσσαλονίκης» για ολόκληρη την επικράτεια.

Η ανησυχία για το επερχόμενο κύμα της πανδημίας είναι εντονότερη από ποτέ. Την εξέφρασε ο Νικόλαος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» μιλώντας για πολλά ακόμα θύματα, αλλά και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, δηλώνοντας πως θα πληρώσουμε τον λογαριασμό μετά από 2-3 εβδομάδες.

Τέλος, παρά τον προβληματισμό για το ενδεχόμενο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου που εξέφρασε νωρίτερα στην ημέρα μερίδα των επιστημόνων, η επαναλειτουργία Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων από τη Δευτέρα 11/1 που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, βρήκε σύμφωνη την επιτροπή λοιμωξιολόγων, οι οποίοι εισηγήθηκαν σήμερα, απόγευμα Πέμπτης, τη δια ζώσης λειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στις επιβαρυμένες περιοχές, ενώ αύριο θα συνεδριάσουν για τον χρόνο ανοίγματος του εμπορίου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ