Skip to main content

Πληροφορίες για τουλάχιστον 3.000 κρούσματα - Σε υψηλά επίπεδα ώς αρχές Απριλίου

Οι αριθμοί αναμένεται να διατηρηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου, εκτιμούν οι ειδικοί - Θα καταρριφθεί το ρεκόρ σε ΜΕΘ

Τις 3.000 αναμένεται να ξεπεράσουν σήμερα τα κρούσματα, αριθμός που επιβεβαιώνει τους φόβους των ειδικών για άμεσο άνοιγμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που επικαλείται το Kathimerini.gr, οι αριθμοί αναμένεται να διατηρηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Το απόγευμα στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να δώσει πληροφορίες για την κατάσταση με την πληρότητα στις ΜΕΘ, καθώς και για τις ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Χθες, ανακοινώθηκαν 1.533 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε 12.459 όταν ο μέσος όρος των τεστ του επταημέρου ήταν 34.679 και 59 θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας να φτάνει τους 7.196. Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Παράλληλα, διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 605 ασθενείς. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπέρασε τους 600 για πρώτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου. Ο υψηλότερος αριθμός διασωληνωμένων στην Ελλάδα είχε καταγραφεί στις 3 Δεκεμβρίου (622).

Το ενδεχόμενο τα κρούσματα να φτάσουν τις 3.000 δεν απέκλεισε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης, ζητώντας νέο μείγμα μέτρων.

«Έχουμε πει ότι αυτή την εβδομάδα ενδεχομένως να δούμε πάνω από 3.000 κρούσματα. Ο μέσος κινητός όρος είναι 2.500 με 2.600 (…) Αυτή την εβδομάδα και έως τις 25 Μαρτίου θα είμαστε σε ελαφριά, αλλά ανοδική πορεία» τόνισε στον ΣΚΑΪ.

«Τα λύματα είναι καλός δείκτης και μάλιστα προπορεύεται των κρουσμάτων κατά μια εβδομάδα, ίσως και παραπάνω» σχολίασε για τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που αναφέρονται σε σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου κορωνοϊού σε Αττική και Θεσσαλονίκη και εκτόξευση στην Κρήτη.

Αναφερόμενος στις αλλαγές των μέτρων που προτείνει είπε πως αντί να μειώνουμε το ωράριο των καταστημάτων, ειδικά των σούπερ μάρκετ, πρέπει να το αυξάνουμε. Σκοπός μας είναι να αραιώσουμε τον κόσμο μέσα σ’ αυτά, όχι να τον συμπυκνώσουμε» επισήμανε δε ο καθηγητής.

Όπως διευκρίνισε, «δεν πρέπει να απαγορεύουμε στον κόσμο να πάει στην εξοχή, στα εξοχικά του, να αθληθεί να κάνει πικ νικ λαμβάνοντας μέτρα με την οικογένειά του και αποφεύγοντας το συγχρωτισμό, πρέπει να τα επιδιώκουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, 2 με 3 μέτρα πρέπει άμεσα να αρθούν. Αντιπρότεινε στρατηγικό σχέδιο με τη διενέργεια πάρα πολλών τεστ και με το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων συντεταγμένα.

Ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης έκρουσε τoν κώδωνα του κινδύνου και εκείνος από την πλευρά του αναφορικά με ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων τις επόμενες εβδομάδες.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του τελευταίου κύματος του κορωνοϊού που μπορεί να είναι το χειρότερο. Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις θα αυξάνουν. Μέσα σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα κυρίως στην Αττική, όπου υπάρχει πιθανότητα να διαλυθεί το σύστημα υγείας, δεν πρέπει να μιλάμε για οποιοδήποτε άνοιγμα. Ο κόσμος μπορεί να πάρει το λάθος μήνυμα ότι τελειώνουμε. Δεν ξέρει ο κόσμος τι γίνεται στα νοσοκομεία. Αν είχε γίνει καθολικό lockdown δε θα είχαμε αυτή την κατάσταση σήμερα. Τα ημίμετρα επιτείνουν το πρόβλημα. Κάθε φορά που ανοίγουμε, ανοίγουμε με περισσότερα κρούσματα. Ο κόσμος πρέπει να το δει σαν να έχουμε μια καινούργια επιδημία. Τον χειμώνα τα στελέχη του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτικά», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δείκτες διασωληνωμένων και θανάτων θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά.

«Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι διασωληνωμένοι θα περάσουν το προηγούμενο ρεκόρ, σίγουρα. Οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται. Είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουμε τους 100 θανάτους ημερησίως. Πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι αν βρεθεί σε κλειστό χώρο με άλλους ανθρώπους, θα μολυνθούν όλοι με τον ιό που κυκλοφορεί τώρα. Το βρετανικό στέλεχος έχει πάρει την Κρήτη φαλάγγι. Γύρω στο 70-80% των κρουσμάτων στο Ισραήλ φέρουν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού», επισήμανε.