Skip to main content

Πληροφορίες ότι το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» θα φτάσει κυπριακή ΑΟΖ-Τι λένε Λευκωσία, Αθήνα

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου, λέει ο Δένδιας, «Τo γεωτρύπανο θα πατήσει στην κυπριακή ΑΟΖ» γράφει ο τύπος της Μεγαλονήσου

Την πεποίθηση ότι δεν έχει λήξει ο συναγερμός για το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» εκφράζουν πηγές από τη Λευκωσία.

Διαβάστε σχετικά - Αμπνουλχαμίτ Χαν: Η είσοδος στην κυπριακή ΑΟΖ το επόμενο βήμα λέει ο τύπος της Μεγαλονήσου

Το νέο γεωτρύπανο της Άγκυρας, όπως διαπιστώθηκε, ξεκίνησε αρχικά ναεργάζεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Οι προκλητικοί τόνοι της Άγκυρας, ωστόσο, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό στην Αθήνα και τη Λευκωσία, καθώς επιμένει στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Αιγαίου, με ακραίες αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Πληροφορίες: To γεωτρύπανο θα πατήσει στην κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι η Άγκυρα σκοπεύει να ξεκινήσει παιχνίδια με το γεωτρύπανο εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Το δεύτερο ταξίδι του νέου τουρκικού γεωτρύπανου, Αμπντουλχαμίτ Χαν, θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα σύνορα των θαλασσοτεμαχίων  6 και 7 στο βόρειο τμήμα τους» αναφέρεται στο ρεπορτάζ. Ο «Φιλελεύθερος» επισημαίνει ότι η Άγκυρα έχει δεδομένα που επιβεβαιώνει την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε αυτή την περιοχή και ότι το σχέδιο Ερντογάν «είναι από τη μια να επεκταθεί υλοποιώντας το… όραμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” και παράλληλα να έχουν αποτέλεσμα οι γεωτρήσεις».

Κατά το ίδιο δημοσίευμα είναι πλέον ξεκάθαρο πως όταν ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η Τουρκία θα καταστεί ενεργειακός κόμβος το εννοεί. «Κι αυτό σημαίνει ότι αναζητεί και “δικό του” φυσικό αέριο. Πρέπει δε να σημειωθεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε πρόσφατα στο γεγονός ότι μέχρι το 2023 η Τουρκία θα έχει βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η αναφορά σε 2023 δεν είναι τυχαία, είναι χρονιά εκλογών και μεγάλων γιορτασμών για τα 100 χρόνια τουρκικού κράτους» επισημαίνει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου.

Το μήνυμα Δένδια: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Στο χθεσινό μήνυμά του, με αφορμή τη συμπλήρωση 48 χρόνων από τη β' φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι «η Λευκωσία δεν μπορεί να παραμένει η μοναδική διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Το Κυπριακό παραμένει άλυτο ζήτημα παράνομης κατοχής, παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την παγκόσμια καταδίκη, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας ότι μόνη λύση η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο που ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας διεμήνυσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται όπως πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως η Λευκωσία δεν μπορεί να παραμένει η μοναδική διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Υπέρ της επανένωσης ο Νίκος Αναστασιάδης

Υπέρ της επανένωσης της Κύπρου, με την αγαστή συμβίωση Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, το μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη.

«48 χρόνια που η Τουρκία και οι εδώ εγκάθετοι της επιμένουν στην κατοχή και την καταπάτηση των δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και την επιθυμία τους να ζήσουν σε μια ελεύθερη από κατοχικά στρατεύματα και επανενωμένη πατρίδα», ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Άμεση αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ ζητά η αντιπολίτευση.

«Εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνοκύπριοι εκτοπίστηκαν και χιλιάδες σκοτώθηκαν ή γράφτηκαν στις λίστες των αγνοουμένων. Αγωνιζόμαστε ενάντια στα τουρκικά τετελεσμένα διεκδικώντας λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ», αναφέρει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Σπυρόπουλος.