Skip to main content

Νέους ορίζοντες ανοίγει το νέο σπίτι της Παρευξείνιας στη Θεσσαλονίκη

Από την έναρξη λειτουργίας του το 1999, η Τράπεζα έχει χορηγήσει περισσότερα από 5 δισ. ευρώ σε εκατοντάδες ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις

Την πεποίθηση ότι οι μόνιμες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις που αναμένεται να αποκτήσει εντός τριετίας στη Θεσσαλονίκη θα ανοίξουν νέους ορίζοντες για την εξέλιξή της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου(Παρευξείνια) εξέφρασε ο πρόεδρός της, Ρώσος οικονομολόγος Ντίμτρι Πάνκιν κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 20 ετών από την ίδρυση της Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον κ.Πάνκιν, ο πρόσφατα -μέσα στον Μάιο- εγκριθείς νόμος που επιτρέπει την καταβολή κεφαλαίων ύψους 10 εκατ. ευρώ για τις μόνιμες εγκαταστάσεις του διακρατικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα πολύ «ευχάριστο και πολύ χρήσιμο επετειακό δώρο».

«Η Παρευξείνια Τράπεζα παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην αναπτυξιακή της αποστολή στην Ελλάδα, όπου έχουμε ένα αρκετά καλό ενεργό χαρτοφυλάκιο, ύψους 250 εκατ. ευρώ. Συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση για τον καθορισμό νέας στρατηγικής και εταιρικών στόχων, που θα διασφαλίζουν ουσιαστική συμβολή της Τράπεζας στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι λαός και η κυβέρνηση της χώρας. Έχουμε δημιουργήσει μια σταθερή βάση για την αύξηση της δραστηριότητάς μας στη χώρα αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιό μας εδώ, από λίγο χαμηλότερο από 5% (επί του συνόλου των χρηματοδοτήσεων) μόλις πριν από λίγα χρόνια στο 15% σήμερα. Συμβολικά, τον περασμένο μήνα η Τράπεζα ενέκρινε το μεγαλύτερο δάνειο στην εικοσαετή λειτουργία της- τη  χρηματοδότηση 160 εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΗ, για την οποία οι νομικές διαδικασίες εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση θα αναπτύξουμε περισσότερο αυτήν την ανταποδοτική σχέση  προς όφελός μας  και προς όφελος των λαών της περιοχής», υπογράμμισε ο κ.Πάνκιν.



Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι η Τράπεζα έχει υπό εξέταση μία σειρά από πρότζεκτ στην Ελλάδα, για 10-15 εκ των οποίων η διαδικασία των εγκρίσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019 και το 2020.

Στους στρατηγικούς στόχους της τράπεζας για το 2019-2021 είναι η ετήσια αύξηση του πορτφόλιο με ρυθμούς άνω του 12%, η χρηματοδότηση έργων υποδομής, η ενεργότερη εμπλοκή σε έργα του δημόσιου τομέα και η μεγαλύτερη υποστήριξη του εμπορίου στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην εικοσαετή πορεία της Τράπεζας, ο κ.Πάνκιν επισήμανε ότι τα ιδρυτικά της μέλη πίστεψαν ότι με την καταβολή κεφαλαίων θα ήταν σε θέση να δημιουργήσουν έναν εξολοκλήρου περιφερειακό αναπτυξιακό οργανισμό, οι επιδόσεις και η αξιολόγηση του οποίου θα συνέβαλαν στην προώθηση των οικονομικών στόχων και της περιφερειακής ανάπτυξης. «Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώνουμε ότι αυτή η ιδέα έχει πραγματοποιηθεί επιτυχώς», τόνισε.

Σήμερα, πρόσθεσε, η Παρευξείνια Τράπεζα είναι ο οργανισμός με την καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση σε ολόκληρη την περιοχή και ένας από τους κορυφαίους στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη. «Από την έναρξη λειτουργίας του το 1999, η Τράπεζα έχει χορηγήσει περισσότερα από 5 δισ. ευρώ σε εκατοντάδες ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας εθνικές οικονομικές πολιτικές σε βασικούς τομείς που επιφέρουν οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση», τόνισε.

Για να χρηματοδοτήσει αυτή τη δραστηριότητα, η Τράπεζα πέραν των ιδίων κεφαλαίων, άντλησε πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. «Σήμερα, η Τράπεζα αποτελεί success story της περιοχής και έχει καθιερωθεί ως ελκυστικός εταίρος για πελάτες και συνεργάτες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου», ανέφερε.  

Παρών στην επετειακή εκδήλωση ήταν ο γενικός γραμματέας της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου ("Παρευξείνιας"), οικονομολόγος Αριστοτέλης Σπηλιώτης, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του, κατόπιν πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης, διαδεχόμενος τον Σεραφείμ Τσόκα, ο οποίος ολοκλήρωσε τη θητεία του. Τον κ. Σπηλιώτη, που έχει διατελέσει ειδικός οικονομικός σύμβουλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, διόρισε το Συμβούλιο Διευθυντών της Παρευξείνιας Τράπεζας.
    
Υπενθυμίζεται ότι η Παρευξείνια είναι διεθνής χρηματοδοτικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε από τις χώρες Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία.