Skip to main content

Πλησιάζουν το 1 εκατ. τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ινδία

Η Ινδία, μια χώρα με πληθυσμό 1,3 δισεκατομμύρια κατοίκους, από τις αρχές του μήνα αντιμετωπίζει έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την αυξητική τάση συνεχίζουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ινδία με τη χώρα να προσεγγίζει πλέον το ένα εκατομμύριο μολύνσεις ενώ σε αρκετές περιοχές οι αρχές προχωρούν σε τοπικά lockdown για τον έλεγχο της πανδημίας.

Η Ινδία, μια χώρα με πληθυσμό 1,3 δισεκατομμύρια κατοίκους, από τις αρχές του μήνα αντιμετωπίζει έξαρση της πανδημίας με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της χώρας να ξεπερνούν πλέον σε αριθμό τον αντίστοιχο της Ρωσίας, πράγμα που την καθιστά την τρίτη χώρα παγκοσμίως με τα περισσότερα κρούσματα. Στη λίστα βρίσκεται πίσω από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ. Ένα άλλο μεγάλο θέμα σχετικά με την Ινδία και τη διαχείριση της πανδημίας είναι ο μειωμένος αριθμός των τεστ που πραγματοποιεί.

Ειδικότερα, η πολυπληθής χώρα κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 32.696 νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 968.876 και 24.915 θανάτους από Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας.

Παρόλο που μεγάλες πόλεις, όπως το Νέο Δελχί και το Μουμπάι (Βομβάη), συγκαταλέγονταν αρχικά στα hotspots του κορονοϊού στην Ινδία, νέα κρούσματα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στις αγροτικές περιοχές, όπου οι υποδομές υγείας είναι πολύ υποδεέστερες. Σήμερα επιβλήθηκε νέο lockdown στο κυρίως αγροτικό ανατολικό κρατίδιο Μπιχάρ, όπου τα κρούσματα αυξάνονται έπειτα από την επιστροφή χιλιάδων μεταναστών εργατών από τα αστικά κέντρα ύστερα από την αυστηρή καραντίνα που είχε επιβληθεί για να περιοριστεί η διάδοση του ιού. Σε τοπικό lockdown βρίσκεται επίσης η πόλη Μπανγκαλόρ, στα νότια της Ινδίας, με πληθυσμό πάνω από 8 εκατομμύρια κατοίκους.

«Ενώ η προσοχή του κόσμου επικεντρώνεται στην εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης στις ΗΠΑ και στην Νότια Αμερική, μια παράλληλη ανθρώπινη τραγωδία εμφανίζεται ραγδαία στην Νότια Ασία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τζον Φλέμινγκ, ο επικεφαλής υγείας του παραρτήματος Ασίας-Ειρηνικού της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εθνικών Επιτροπών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

«Χρειαζόμαστε τώρα επειγόντως να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε αυτή την περιοχή», δήλωσε ο Φλέμινγκ επικαλούμενος τις δυσοίωνες προβλέψεις που κάνουν λόγο για χιλιάδες νέα κρούσματα στην Ινδία μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι ινδικές αρχές, ωστόσο, διαφημίζουν τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό των κρουσμάτων. "Παρότι είμαστε μια χώρα με τόσο μεγάλο πληθυσμό, μπορούμε ίσως να ισχυριστούμε ότι τα έχουμε πάει καλύτερα σε σχέση με όποια άλλη χώρα", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Χαρς Βάρντχαν επικαλούμενος ένα ποσοστό θνησιμότητας 2,57% και ποσοστό ανάρρωσης 63,25%