Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018
x

ΠΛΗΘΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ TAP

Μεταξύ των ευρημάτων υπάρχουν νεκροταφεία ή και μεμονωμένοι τάφοι, τμήματα οικισμών και αρχιτεκτονικών λειψάνων καθώς και μνημεία.

Πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα έχουν έρθει στο φως στο πλαίσιο των ανασκαφών που διεξάγονται από τα σημεία από όπου διέρχεται ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) στη Βόρεια Ελλάδα.

Μεταξύ των ευρημάτων υπάρχουν νεκροταφεία ή και μεμονωμένοι τάφοι, κάποιοι εκ των οποίων κτερισμένοι, τμήματα οικισμών και αρχιτεκτονικών λειψάνων, όπως τείχη και εκκλησίες, καθώς και μνημεία, εργαστηριακοί χώροι και ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως κλίβανοι και πηγάδια. Παράλληλα έχει εντοπιστεί και πλήθος κινητών ευρημάτων, όπως έργα κεραμεικής, κοσμήματα και νομίσματα, που χρονολογούνται από την προϊστορική έως και τη μεταβυζαντινή περίοδο.

Κορυφαίοι επιστήμονες-εκπρόσωποι από 9 Εφορείες Αρχαιοτήτων της Βόρειας Ελλάδας (Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας) παρουσίασαν τα αρχικά ευρήματα των ανασκαφικών τους δραστηριοτήτων, στο 31ο συνέδριο «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη το 2017» που διεξήχθη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου 2018, με την υποστήριξη του ΤΑΡ. Κατά την παρουσίαση, σημείωσαν πως αν δεν υπήρχαν τα δημόσια ή τα ιδιωτικά έργα, οι ανασκαφές στην Ελλάδα θα είχαν σχεδόν σταματήσει.

Μέχρι σήμερα, ομάδες ειδικών έχουν πραγματοποιήσει περίπου 300 σωστικές ανασκαφές μικρής και μεγαλύτερης κλίμακας, και περισσότερες από 100 δοκιμαστικές τομές στη Ζώνη Εργασίας του ΤΑΡ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες επτά σωστικές ανασκαφές μεγάλης κλίμακας στις Περιφέρειες από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός.

Από την έναρξη των εργασιών, περισσότεροι από 650 ειδικοί στην αρχαιολογική έρευνα (αρχαιολόγοι, τοπογράφοι, συντηρητές, κλπ.), καθώς και αρχαιολογικοί εργάτες, έχουν εργαστεί για τις ανάγκες του έργου.

Οι αρχαιολογικές εργασίες που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον TAP και τις εργολήπτριες εταιρείες του, εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και τις 13 αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων (μία ανά περιφερειακή ενότητα που διατρέχει ο αγωγός), όπως ορίζεται στα σχετικά Μνημόνια Συναντίληψης και Συνεργασίας που έχουν υπογραφεί.

«Συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων, για την προστασία και ανάδειξη της πλούσιας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία αυτή, η οποία εγγυάται την εφαρμογή των βέλτιστων αρχαιολογικών πρακτικών και την προαγωγή τόσο του ακαδημαϊκού έργου, όσο και της επιστημονικής γνώσης», δήλωσε σχετικά η Διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρή.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ