Skip to main content

Πλήθος διακρίσεων για το νοσοκομείο Παπανικολάου μέσα στο 2020

Παρά το γεγονός ότι το 2020 στιγματίστηκε από την έλευση και την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, υπήρξαν πολλές διακρίσεις για το Παπανικολάου.

Αν και το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για το νοσοκομείο Παπανικολάου όπως και για όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας λόγω της πανδημίας, το ερευνητικό έργο συνεχίστηκε ενώ υπήρξαν αξιοσημείωτες βραβεύσεις.

«Κατά τη διάρκεια του 2020 παρά τις αντιξοότητες λόγω της πανδημίας COVID 19 είχαμε τη χαρά να δούμε να διακρίνονται μέλη της επιστημονικής κοινότητας του Νοσοκομείου για την δράση τους και την επιστημονική τους παρουσία», αναφέρει χαρακτηριστικά το νοσοκομείο.

Αναλυτικά οι διακρίσεις:

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ

Βράβευση στη διοργάνωση Healthcare Business Awards 2020: ΧΡΥΣΟ/ΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ για τη μελέτη "Προοπτική μελέτη της γενετικής προδιάθεσης για ενεργοποίηση του συμπληρώματος και της φλεγμονής σε ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη από COVID-19" η οποία διεξάγεται από την Αιματολογική Κλινική με τη συνεργασία της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, της Α Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (Α ΜΕΘ) και την Πνευμονολογική Κλινική ΕΣΥ (κλινικές και ΜΕΘ που νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19) με κύρια ερευνήτρια την κυρία Ελένη Γαβριηλάκη αιματολόγο της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου και ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ για την Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων της Αιματολογικής Κλινικής με τις 2010 μεταμοσχεύσεις για την δραστηριότητα και τα επιτεύγματα της.

Βράβευση για δεύτερη χρονιά της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΓΝ "Γ.Παπανικολάου" με το XAΛΚΙΝΟ ΒΡΑΒΕΙΟ στη διοργάνωση Healthcare Business Awards 2020. Το βραβείο ανήκει στη ΜΕΘ της Καρδιοχειρουργικής στον τομέα της Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας. Η Ηλεκτρονική βάση δεδομένων της ΜΕΘ αριθμεί περισσότερους από 4000 ασθενείς με καταγραφή 150 περιεγχειρητικών δεδομένων "που μας βοηθούν να ελέγχουμε τη δουλειά μας και να γινόμαστε καλύτεροι", σύμφωνα με την ιατρό εντατικολόγο της ΜΕΘ της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, κυρία Φωτεινή Αμπατζίδου

Έναρξη χορήγησης για πρώτη φορά πανελληνίως του σκευάσματος TRIKAFTA στον πρώτο ασθενή του Κέντρου Κυστικής Ινωσης Ενηλίκων του ΓΝ «Γ.Παπανικολάου» τον Ιούλιο 2020. Πρόκειται για το νέο τριπλό συνδυασμό φαρμάκων που δίνεται σε πρώιμη πρόσβαση. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία ο συνδυασμός αυτός βελτιώνει πολύ περισσότερο από κάθε άλλο σκεύασμα την αναπνευστική λειτουργία και τον αριθμό των παροξύνσεων στους ασθενείς με Κυστική Ινωση και θεωρείται σταθμός στην ιστορία της νόσου. Για την επίτευξη αυτού του στόχου εργάστηκε ακούραστα και με αυταπάρνηση όλο το προσωπικό του κέντρου τόνισε η κ. Κατερίνα Μανίκα, Αν. Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και υπεύθυνη του Κέντρου Κυστικής Ινωσης Ενηλίκων του Νοσοκομείου επισημαίνοντας ότι «στιγμές σαν κι αυτή που ζήσαμε αυτή τη μέρα έχουν έναν συμβολικό χαρακτήρα που υπερβαίνει το συγκεκριμένο γεγονός, καθώς δίνουν υπόσταση στην ελπίδα των ασθενών με κυστική ίνωση για μία όσο το δυνατόν πιο «φυσιολογική» ζωή και νόημα στον αγώνα των επαγγελματιών υγείας».

Διεθνής βράβευση του κ. Ευάγγελου Καϊμακάμη, πνευμονολόγου-εντατικολόγου στην Α Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο πλαίσιο της επετειακής διοργάνωσης από την χώρα της Χιλής για τη συμπλήρωση 500 χρόνων από το ταξίδι του Μαγγελάνου γύρω από τη γη. Ο Γύρος του Μαγγελάνου ανέδειξε έναν νέο τρόπο για να βλέπουμε τον κόσμο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ιmagen de Chile» και η διάκριση αυτή απονέμεται από την Χιλή σε επιστήμονες που συνεισέφεραν σε καινοτομίες και ανακαλύψεις στον σύγχρονο κόσμο. «Για την έκφραση του πνεύματος εξερεύνησης» απονέμεται στον κ. Καϊμακάμη η διάκριση με το βραβείο «Πέρασμα του Μαγγελάνου για Καινοτομία και Εξερεύνηση με παγκόσμια απήχηση» (Strait of Magellan Award for Innovation and Exploration with Global Impact). Για κάθε υποψήφιο που βραβεύτηκε αποδόθηκε ως φόρος τιμής ένα δέντρο που φυτεύτηκε με το όνομα του στην γη της Παταγονίας με σκοπό τη δημιουργία δάσους σε αναδασωτέα περιοχή. Σύμφωνα με τη διοργάνωση, μέσα από το δέντρο αυτό, θα μείνει ζωντανή η δημιουργία του βραβευθέντος ερευνητή συμβάλλοντας σε ένα καλύτερο περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές.

Η Χριστίνα Ζιώγα, ιατρός κυτταρολόγος το 2020 προτάθηκε στη λίστα των Breakthroughs για τον αλγόριθμο #DiagnosticMedicineABCDE.

Ο Diagnostic Medicine ABCDE αλγόριθμος είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που μπορεί να εφαρμοσθεί σε οποιαδήποτε εικόνα της Διαγνωστικής Ιατρικής όπως Ακτινολογίας, Κυτταρολογίας, Παθολογικής Ανατομικής και Πυρηνικής Ιατρικής. Η γνώση του αλγόριθμου από τους ιατρούς, τους βοηθά να οδηγηθούν γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια στη σωστή διάγνωση. Η γνώση του αλγόριθμου από τους ασθενείς, τους βοηθά να μάθουν πώς οι ιατροί κάνουν διάγνωση μιας ιατρικής εικόνας και σε ποιο βαθμό μπορούν αυτοί να παρέμβουν στη διάγνωση της συγκεκριμένης εικόνας. Η Χριστίνα Ζιώγα είναι επίσης η πρώτη Ελληνίδα ιατρός που πήρε υποτροφία για να παρακολουθήσει το TEDMED, το οποίο έλαβε χώρα το 2020 στη Βοστόνη. Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλε, επίσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος συμπλήρωσε την υποτροφία (partial scholarship) του TEDMED2020. Κατά την παρουσία της στο συνέδριο αυτό, κατάφερε να αναδειχθεί στους top10 influencers και prolific tweeters της διοργάνωσης.

Επιλογή της Ελένης Γαβριηλάκη ως μέλος της YoungEHA (European Hematology Association) Committee

· Βραβείο Αριστείας στην Ελένη Γαβριηλάκη από τη Σχολή Επιστημών Υγείας ΑΠΘ για τον υψηλότερο δείκτη απήχησης (impact factor) κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Στο 29ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο διακρίθηκε η Ακαδημαϊκή Υπότροφος Κέλλυ Δόμβρη της Πνευμονολογικής Κλινικής Α.Π.Θ με την απονομή του Επαίνου Καλύτερης Εργασίας που υποβλήθηκε στο Συνέδριο για το γνωστικό αντικείμενο "Καρκίνος Πνεύμονος" με τίτλο "Διερεύνηση και συσχέτιση των βιοδεικτών PDL1 και DLL3 σε ασθενείς με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα". Πρόκειται για μεταδιδακτορική της εργασία που εκπονείται στο πλαίσιο της υποτροφίας που έχει λάβει η κ. Δόμβρη από το Ίδρυμα Κρατικό Υποτροφιών με υπεύθυνο καθηγητή τον Επίκουρο Καθηγητή Πνευμονολογίας ΑΠΘ, κ. Κωνσταντίνο Πορπόδη. Η εργασία εκπονήθηκε με τη συνεργασία του Τμήματος Ημερήσιας Νοσηλείας ογκολογικών ασθενών της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής με Διευθυντή τον Καθηγητή ΑΠΘ, κ. Θεόδωρο Κοντακιώτη και του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου μας με Διευθύντρια την κυρία. Στυλιανή Παπαεμμανουήλ και με τη συνεργασία της κυρίας Νικολέτας Παστέλη, ιατρού παθολογοανατόμου.

Βράβευση της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πνευμονικής Υπέρτασης (Οκτώβριος 2020) για εργασία που διεκπεραιώθηκε από την επιστημονική ομάδα των Νοσημάτων Πνευμονικής Κυκλοφορίας σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική ΕΣΥ του Νοσοκομείου και θέμα «Τυχαιοποιημένη Ελεγχόμενη με παραφάρμακο κλινική δοκιμή των οξέων επιδράσεων της χορήγησης οξυγόνου κατά την άσκηση στην αιμοδυναμική απάντηση στη λειτουργία του αυτόνομου και στην εγκεφαλική οξυγόνωση ασθενών με πνευμονική υπέρταση» (Αφροδίτη Μπούτου, Κωνσταντίνα Δίπλα, Αντράς Ζαφειρίδης, Ευαγγελία Παναγιωτίδου, Αικατερίνη Μαρκοπούλου, Σταύρος Παπαδόπουλος, Στέλλα Κρητικού, Ιωάννης Στανόπουλος, Γεωργία Πίτσιου).

Βραβείο (Travel award from Reports, an Open access journal) στην 46η Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για μεταμόσχευση μυελού των οστών (46th annual meeting of the European Society for Blood and Marrow Transplantation (EBMT) virtual meeting, 29 August-1 September 2020) για την εργασία Efficient CRISPR/Cas9-mediated inactivation of the glucocorticoid receptor for antigen-specific T-cell immunotherapy, Μ Alvanou, Α Kouimtzidis, Κ Koukoulias, C Pantazi, N Psatha, G Tsiolas, A Spyridonidis, K Stamatopoulos, A Makris, A Anagnostopoulos, E Yannaki, A Papadopoulou.

Βραβείο (Travel Grant (one of the top scoring abstracts) στο 25ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας (25th Congress of the European Hematology Association, 11-21 June, Virtual για την εργασία Dual functioning, human chromatin insulators incorporated in lenti-viral vectors; a platform for overcoming current limitations of hematopoietic stem cell (HSC) gene therapy, Penelope-Georgia Papayanni, Panayota Christofi, Pamela Melo, Androniki Pouliopoulou, Monica Volpin, Nikoletta Psatha, Niki Theodoridou, Minas Yiangou, Eugenio Montini, Achilles Anagnostopoulos, George Stamatoyannopoulos, Evangelia Yannaki

Βραβείο (Global Research Award, επιλογή στις καλύτερες του συνεδρίου (Best of ASH) και δημοσίευση στον τύπο (press release) στην 62η Συνάντηση στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Αμερικάνικης Αιματολογικής Εταιρείας (62nd meeting of ASH 2020, virtual Συνέδριο της American Society of Hematology) για την εργασία Thrombotic microangiopathy variants are independently associated with critical disease in COVID-19 patients, E Gavriilaki, S Kokoris, T Touloumenidou, ΕΕ Koravou, M Koutra, V Karali, A Papalexandri, F Chatzopoulou, M Chatzidimitriou, D Chatzidimitriou, A Veleni, S Grigoriadis, Ε Konstantinidou, D Chloros, I Kioumis, E Kaimakamis, M Bitzani, D Boumpas, A Tsantes, D Sotiropoulos, I Sakellari, A Anagnostopoulos

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Στο Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου κατά το έτος 2020 τιμήθηκαν με την απονομή υποτροφίας που χορηγείται από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία διάρκειας ενός έτους για την εκπαίδευση τους: Υποτροφία ύψους 18000 ευρώ για τον κ. Ιωάννη Βασιλειάδη, επικουρικό ιατρό καρδιολόγο, την κυρία Μ Μπουγιακλή, ιατρό καρδιολόγο και τον κ. Κ Μπέρμπεη, ιατρό καρδιολόγο και υποτροφία ύψους 12000 ευρώ για τον κ. Ιωάννη Ματζίρη για την εκπαίδευση και έρευνα στον τομέα απεικόνισης (MRI καρδιάς ) για ένα έτος.
Απονομή υποτροφίας στον κ. Νίκο Τσέτσο, ειδικευόμενο ιατρό στην Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Νοσοκομείου από την Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Κεφαλής και Τραχήλου (ΕΕΟΚΤ) για παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος της επιλογής του.

Διετής χρηματοδότηση – υποτροφία για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο "Complement activation in sickle cell disease" στην Ελένη Γαβριηλάκη, αιματολόγο, επικουρική ιατρό από την ASH Global Research Award 2020.

Χρηματοδότηση ερευνητικού πρωτοκόλλου με θέμα «In vivo γονιδιακή επεξεργασία (gene editing) αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, για μία απλοποιημένη, προσβάσιμη και οικονομικά προσιτή γονιδιακή θεραπεία της β-θαλασσαιμίας» στην Αφροδίτη Γεωργακοπούλου, Βιολόγο στην Αιματολογική Κλινική-ΜΜΜΟ από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ).

Υποτροφία σε νέο επιστήμονα για ερευνητική εργασία «Ανάλυση του ρεπερτορίου του Τ-Κυτταρικού υποδοχέα με τεχνολογία υψηλής απόδοσης» στην Χρυσούλα Πανταζή, Βιολόγο στην Αιματολογική Κλινική-ΜΜΜΟ από την Ελληνική Εταιρεία Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής και συνεργαζόμενους φορείς το Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τη Σχολή Θετικών Επιστημών (Τμήμα Βιολογίας-Τομέας Γενετικής, Μοριακής Βιολογίας & Ανάπτυξης), ΕΚΕΤΑ.

Εγκεκριμένα επιδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα που διεξάγονται στην Αιματολογική Κλινική - ΜΜΜΟ

1. «Ex vivo παραγωγή καινοτόμων κυτταρικών ανοσοθεραπειών με φαρμακολογική επιγενετική ρύθμιση».

Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ)

Διάρκεια 2020-2022, Συνολικός προϋπολογισμός 180.000€

Συνεργαζόμενοι φορείς : Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Πατρών (συντονιστής φορέας) / Καραϊσκάκειο Ιδρυμα Λευκωσίας / Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας, Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων, Αιματολογική Κλινική Νοσ. Γ. Παπανικολάου, Θεσσαλονίκη

Χριστοφή Παναγιώτα (Βιολόγος), Αναστασία Παπαδοπούλου (Βιοχημικός), Ευαγγελία Γιαννάκη, Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος

2. "TRANSCELL Καινοτόμες προσεγγίσεις Τ-κυτταρικής ανοσοθεραπείας μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων» - T2EΔK02437

ΕΥΔΕΚ-ΕΤΑΚ, Δράση : ΕΡΕΥΝΩ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ ΙΙ, Επιστήμες Υγείας

Διάρκεια 2020-2022, Συνολικός προϋπολογισμός 943.000€

Συνεργαζόμενοι φορείς : Αιματολογική Κλινική, Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων, Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας, Νοσ. Γ. Παπανικολάου (συντονιστής φορέας), Θεσσαλονίκη / Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Πατρών / Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, ΕΚΕΤA, Θεσσαλονίκη / Αντι-ΣΕΛ / Φάρμασιστ

Κυριάκος Κουκουλιάς (Βιολόγος), Ζωή Μπούσιου, Ιωάννα Σακελλάρη, Αναστασία Παπαδοπούλου (Βιοχημικός), Ευαγγελία Γιαννάκη, Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος

3. Ανάπτυξη ειδικών κατά του κορωνοϊού Τ-λεμφοκυττάρων ως ένα «ζωντανό φάρμακο» κατά της COVID-19 λοίμωξης ασθενών υψηλού κινδύνου

Διάρκεια 2020-2022, Συνολικός προϋπολογισμός 340.000€

Συνεργαζόμενοι φορείς : Αιματολογική Κλινική, Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων, Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας, Νοσ. Γ. Παπανικολάου (συντονιστής φορέας), Νοσ. ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, / Νοσ. Παπαγεωργίου / Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, ΕΚΕΤA

Χορηγοί: «Ελλάδα 2021», Γ.Ν.Γ. Παπανικολάου, ΕΚΕΤΑ, Ιδιώτες

Πηνελόπη Παπαγιάννη (Βιολόγος), Κυριάκος Κουκουλιάς(Βιολόγος), Αφροδίτη Γεωργακοπούλου (Βιολόγος), Γιώργος Καραβαλάκης, Ιωάννα Σακελλάρη, Αναστασία Παπαδοπούλου, Ευαγγελία Γιαννάκη, Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος

4. «Ανάπτυξη καινοτόμου προγνωστικής μεθόδου για τη θεραπεία με υπομεθυλιωτικούς παράγοντες σε ασθενείς με μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο» Χρηματοδότηση στα πλαίσια του προγράμματος «Ερευνώ – Δημιουργώ - Καινοτομώ» (ΕΣΠΑ 2014-2020) για το έργο σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Ελένη Γαβριηλάκη, Μαρία Παπαθανασίου, Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος