Skip to main content

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση προς τιμήν του αείμνηστου Νίκου Βακάλη

Βουλευτές, ευρωβουλευτές, πρώην και νυν στελέχη της ΝΔ έδωσαν το «παρών». Συγκίνηση από τα λόγια του υιού του αείμνηστου Νίκου Βακάλη, Αντώνη.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, με κόσμο να περιμένει ακόμη και στον πεζόδρομο της Κατούνη στα Λαδάδικα, η «γαλάζια» Θεσσαλονίκη τίμησε τον αείμνηστο, Νίκο Βακάλη. Βουλευτές, ευρωβουλευτές, πρώην και νυν στελέχη, η επίσημη ΝΔ, αλλά και στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους, έδωσαν το παρών για να μιλήσουν για μια από τις πιο ισχυρές "γαλάζιες" παρουσίες στην πόλη, αλλά με πανελλαδική και ευρωπαϊκή απήχηση.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η τοποθέτηση του γιου του εκλιπόντος, Αντώνη. Με γλαφυρές εκφράσεις και με βουρκωμένα μάτια, με πολύ συγκίνηση, ο Αντώνης Βακάλης περιέγραψε τις τελευταίες ώρες του Νίκου, με τρεμάμενη φωνή, καθηλώνοντας την αίθουσα.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Ανδρέας Παπαμιμίκος στην πρώτη σειρά αντάλλαξαν μια χειραψία και κάθισαν βάζοντας ανάμεσά τους την Έλενα Ράπτη και τον Σταύρο Καλαφάτη. Φάνηκε πάντως πως οι μέρες της έντασης μεταξύ τους την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Εκείνο που δεν πέρασε σίγουρα ειναι η... μπογιά του κ. Παπαμιμίκου στην κομματική νεολαία, αφού πλήθος ΟΝΝΕΔιτών έδωσε το παρών και υποδέχτηκαν τον πρώην επικεφαλής τους με ιδιαίτερη θέρμη.

Την προσοχή πάντως όλων τράβηξε και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση από καιρό, από την ήττα του στις εσωκομματικές της ΝΔ.

 

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι ο Νίκος Βακάλης είχε μια αρχή την οποία τηρεί και ο ίδιος: «να ειμαστε στρατιώτες στις μάχες για τις αρχές και τις αξίες της ΝΔ». «Πολιτικός ειναι ο Ν. Βακάλης, πολιτικάντης, κουτσομπόλης και παραπολιτικός δεν ήταν», εξήγησε ο κ. Μεϊμαράκης, που επιτέθηκε στο λαϊκισμό, που είναι κυρίαρχος στις μέρες μας, σε αντίθεση με την πολιτική που παρήγαγε ο Ν. Βακάλης. Μάλιστα, υπερασπίστηκε την πολιτική της σημερινής ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ανδρέα κι εμένα καθοδηγητή σου με είχες πει κάποτε και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα ειμαστε μαζί, ενωμένοι πλέον και παλεύουμε όλοι μαζί για τη ΝΔ ως την πλέον αξιόπιστη λύση για τον τόπο», είπε χειροκροτούμενος ο κ. Μεϊμαράκης. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε πολύ στην ανάγκη για ενότητα στο κόμμα, κάτι που μονίμως επιδίωκε ως κεντρική στρατηγική επιλογή ένας πολιτικός του μέτρου, όπως ο Ν. Βακάλης. Χαρακτήρισε λογικές τις τριβές και εντάσεις που δημιουργούνται στις εσωκομματικές εκλογές. Ο κ. Μεϊμαράκης θυμήθηκε και τις δημοτικές του 2002 για τη Θεσσαλονίκη, όταν επετεύχθη όχι μόνο νίκη σε πολλούς δήμους, αλλα και ανάδειξη πολλών νέων στελεχών.

Ο κ. Παπαμιμίκος είπε ότι χωρίς να το κάνει αυτοσκοπό και επιδίωξη ο Νίκος Βακάλης έγινε μια θετική ανάμνηση. Θυμήθηκε τρία συγκεκριμένα γεγονότα με τον εκλιπόντα, που όπως είπε ο κ. Παπαμιμίκος τον διαμόρφωσαν και ως χαρακτήρα. Η πρώτη συνάντηση, που ήταν οι δυο τους απέναντι σε κάθε κάλπη. «ΟΝΝΕΔ και ΝΔ δε συναντήθηκαν σε καμιά από τις πολλές κάλπες. Ειχα τρομερό άγχος πριν την πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση μαζί του», τόνισε ο κ. Παπαμιμίκος, μέχρι που του ο εκλιπών αποδείχτηκε ενωτικός, με πίστη στους νέους ανθρώπους. Δεύτερος σταθμός, η πρώτη εκδήλωση το Φεβρουάριο του 2002 με 2.000 άτομα και κεντρικό ομιλητή τον τότε γραμματέα του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. "Ακόμη και σήμερα ο Νίκος Βακάλης ενώνει", είπε ο κ. Παπαμιμίκος, ο οποίος τόνισε την οριστική πλέον αποκατάσταση των σχέσεων του με τον κ. Μεϊμαράκη, σε μια κόντρα, όπως είπε μόλις τριών μηνών. Και η Τρίτη στιγμή ήταν μια συμβουλή στα μέσα του 2014, με τον κ. Παπαμιμίκο ήδη γραμματέα της ΝΔ, όταν του είπε πρέπει να κανείς τη δουλειά σου και να κανείς οικογένεια. Όπερ και εγένετο. "Με καθοδήγησε σωστά ο πραγματικά μοναδικός άνθρωπος", σημείωσε ο κ. Παπαμιμίκος.

 

Ο πρώην πρόεδρος της νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, Κώστας Μαμέλης, θυμήθηκε τη μεγάλη σύγκρουση του 2000, με την αλλαγή του εκλογικού αποτελέσματος, που έφερε εκείνο το βράδυ σε πορεία σύγκρουσης τους θερμότερους των οπαδών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μια σύγκρουση που αποφεύχθηκε χάρη στους δυο άνδρες και στην αγαστή μεταξύ τους συνεργασία, που γέννησε μια δυνατή φιλία.

Ο Μηνάς Σαμαντζίδης, πρώην πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης, ομολόγησε ότι οι σχέσεις του με τον Νίκο Βακάλη στην αρχή της θητείας του τελευταίου στην κεφαλή της κομματικής οργάνωσης του νομού δεν ήταν ανέφελες. Μάλιστα υπενθύμισε ότι ο Νίκος Βακάλης έγινε πρόεδρος της ΔΕ Ν. Θεσσαλονίκης από τον Κώστα Καραμανλή, παρότι στις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος ήταν με το Γιώργο Σουφλιά.

Ο πρώην επιστημονικός συνεργάτης του εκλιπόντος ως ευρωβουλευτή, Γιάννης Παπαδόπουλος, έδωσε στοιχεία από την θητεία του στις Βρυξέλλες, που ήταν μέχρι σήμερα εν πολλοίς άγνωστα.

Στους παρόντες ήταν επίσης ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Θεοδωρος Καράογλου, ο Σάββας Αναστασιάδης, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Στέλιος Παπαθεμελής, πολλοί πρώην βουλευτές και κορυφαία στελέχη της ΝΔ.