Skip to main content

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση βιβλίου του Γκιουλέκα για το έπος του 40

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών παρουσιάστηκε το έργο του βουλευτή για την καταγραφή της ιστορίας μέσα από τις εφημερίδες.

Το βιβλίο του «Ο πόλεμος 1940-41 μέσα από τις εφημερίδες της εποχής» παρουσίασε σήμερα το απόγευμα ο βουλευτής ΝΔ της Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της λέσχης αξιωματικών.

«Το βιβλίο φωτίζει τον πόλεμο του 40 μέσα από μια άλλη σκοπιά. Μέσα από τις αυθεντικές πήγες, μέσα από τις εφημερίδες, μπορεί κάποιος να διαβάσει τι ακριβώς και πώς ακριβώς έγιναν τα γεγονότα τους επτά εκείνους μήνες που η Ελλάδα πολεμούσε εναντίον του φασισμού και του ναζισμού κάθε μέρα», τόνισε ο ίδιος μιλώντας για το δίτομο έργο του.

Όπως ο ίδιος σημείωσε, στις 1.200 σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνεται η καταγραφή του πολέμου μέσα από τις εφημερίδες της εποχής η οποία συνοδεύεται από ιστορικά κείμενα και διάφορα άλλα ντοκουμέντα.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με ένα βίντεο με αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ τα οποία πραγματοποίησε ο κ. Γκιουλέκας με την ιδιότητά του ως δημοσιογράφος για την περίοδο του ´40 και ´41.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο στρατηγός και πρώην αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Μιχαης Κωσταράκος, ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλιάς Κουσκουβέλης καθώς και ο γνωστός συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης.

Παίρνοντας το λόγο αρχικά ο κ. Κουσκουβέλης υπογράμμισε πως μέσα από τις σελίδες του δίτομου αυτού βιβλίου διακρίνεται καθαρά οι λόγοι για τους οποίους νίκησαν τότε οι Έλληνες τους Ιταλούς και οι οποιοι δεν ήταν άλλοι από την ικανή στρατιωτική ηγεσία, τη λαϊκή συσπείρωση και ομοψυχία και τέλος την αυτοθυσία. «Πρέπει να εμπνεόμαστε από τις νίκες εκείνης της εποχής για να έχουμε ειρηνικές νίκες σε αυτή την εποχή», ανέφερε. Ο καθηγητής των διεθνών σχέσεων στάθηκε ακόμα και στον ρόλο των δημοσιογράφων οι οποίοι όπως είπε εκείνη την εποχή είχαν τη συνείδηση πως με την πένα τους εμψυχώνουν τον λαό και συμβάλλουν στον αγώνα του.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Γιώργος Ορφανός και Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νικόλαος Μέρτζος καθώς και εκπρόσωποι του κλήρου και του στρατού.