Skip to main content

Πλωτό happening από Σκόπια για Θεσσαλονίκη μέσω Αξιού

Δήμος Θεσσαλονίκης και Σκόπια θέλουν να αναδείξουν τη σημασία της μεταξύ τους δημιουργίας εμπορικού καναλιού, μέσω του Αξιού ποταμού.

Να δώσουν ώθηση στις συζητήσεις για την πλωτότητα του Αξιού και τη μεταξύ τους μεταφορά εμπορευμάτων μέσω του ποταμού θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης και τα Σκόπια.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί πιθανότατα τον Οκτώβριο μια κοινή ενέργεια, η κάθοδος ενός πλωτού σκάφος από τα Σκόπια έως τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου, σε συμβολικό επίπεδο να σηματοδοτηθεί η σημασία που δίνουν στο φιλόδοξο εγχείρημα οι δύο πλευρές. Αυτό συζητήθηκε κατά την συνάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη με τον πρόεδρο της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, κατά τη διήμερη επίσκεψη του πρώτου σε Κρούσεβο και Οχρίδα.

«Κατά τις επαφές μας συζητήσαμε ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι πιλοτικά από κοινού, που θα δείξει την πλωτότητα του ποταμού. Μια από τις ιδέες είναι να ξεκινήσει ένα πλωτό σκάφος από τα Σκόπια και να κατέβει έως τη Θεσσαλονίκη. Ένα happening για να δείξουμε το ενδιαφέρον» ανέφερε, μιλώντας στη Voria.gr o αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας,

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Πέγκα, από τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο Σκόπια, προκύπτει ότι έχει εκδηλωθεί κάποιο αρχικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η συνδεσιμότητα του Αξιού με το Δούναβη μέσω του Μοράβα με ποταμόπλοια ενδιαφέρει και τα Σκόπια, τα οποία φέρονται να αντιμετωπίζουν θετικά το εγχείρημα. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών συζητήθηκε το πώς μπορεί να καθαρίσει ο Αξιός και παράλληλα το πώς θα μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο για τη μεταφορά εμπορευμάτων.

«Το θέμα του Αξιού «ενώνει» τις δύο χώρες και θα πρέπει να γίνουν κοινές δράσεις, να καθαριστεί ο ποταμός και στη συνέχεια να προχωρήσει η ιδέα της διαπλάτυνσης, ώστε να καταστεί πλωτός και να συνδέσει το Δούναβη με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κάτι που αναδείξει ιδιαίτερα τις δυνατότητες του λιμανιού» σημείωσε ο δήμαρχος κατά τις συναντήσεις του.

Η συνδεσιμότητα του Αξιού με το Δούναβη μέσω του Μοράβα με ποταμόπλοια είναι ένα σημαντικό αλλά μακροπρόθεσμο έργο. Τη σπουδαιότητα του έργου επισήμανε και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα κυκλοφορίας του δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργος Δημαρέλος, ο οποίος τόνισε πως σε περίπτωση που προχωρήσει, θα καταστεί η πόλη μεταφορικός κόμβος.

Ωστόσο, όπως εξήγησε στη Voria.gr υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν για να τρέξει η υλοποίησή του έργου, το οποίο λέγεται ότι κοστολογείται στα 10 δις δολάρια. «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια μελέτη για το έργο. Πρέπει να υπάρξει μια μελετητική ωριμότητα και να εξεταστεί εάν και κατά θα φέρει πίσω τα λεφτά που απαιτούνται» υπογράμμισε ο κ. Δημαρέλος, ξεκαθαρίζοντας πώς άποψή του είναι ότι μπορεί να γίνει αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια.

Ο κ. Δημαρέλος σημείωσε ότι υπάρχει μια πολύ αυστηρή περιβαλλοντική σύμβαση, η συνθήκης Ramsar στο Δέλτα του Αξιού και στα αρδευτικά κανάλια των Σκοπίων, η οποία πρέπει να ξεπεραστεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και η Κομισιόν δεν έχει θετική στάση, ενώ, αντίθετα, ο φορέας για τη ναυσιπλοΐα στο Δούναβη (Danube Commission) εκτιμά ότι είναι απολύτως εφικτό, αλλά χρειάζεται μελετητική ωριμότητα και χρήματα.