Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019
x

ΠΛΟΥΣΙΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η ΔΕΒΘ ανοίγει τις πόρτες της την Πέμπτη, 9 Μαΐου φιλοξενώντας 900 ομιλητές, 500 εκδηλώσεις, 300 Έλληνες και ξένους συγγραφείς και 290 εκδότες.

Με πρόγραμμα πλουσιότερο από ποτέ, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ανοίγει επίσημα τις πόρτες της την Πέμπτη, 9 Μαΐου φιλοξενώντας 900 ομιλητές, 500 εκδηλώσεις, 300 Έλληνες και ξένους συγγραφείς και 290 εκδότες.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι υπογραμμίστηκε σχεδόν από όλους τους ομιλητές η ανάγκη η ΔΕΒΘ να κάνει ένα βήμα μπροστά αλλά και να έρθει πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη με τη δημιουργία γραφείων στην πόλη.

Αναφορικά με το σημείο που βρίσκεται τώρα, ο πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpo Τάσος Τζήκας σημείωσε πως η Έκθεση ζει μια αναγέννηση και έχει φτάσει πια να είναι μια πραγματική Διεθνής Έκθεση. Ο κ. Τζήκας τόνισε με αφορμή το πλήθος των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στον χώρο της έκθεσης αυτή την εβδομάδα πως η ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου αποτελεί μια κίνηση αναγκαία και ένα μεγάλο στοίχημα.

Από πλευράς του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ζήτησε η ΔΕΒΘ να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη αναφέροντας πως η πόλη έχει αγκαλιάσει και στηρίξει τον θεσμό. Ο ίδιος προτείνει η έκθεση να αυτονομηθεί και να εξαρτάται από την πόλη.

Την αυτονόμηση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης υποστήριξε και ο πρόεδρος της ΔΕΒΘ, Μανώλης Πιμπλής, ο οποίο υπογράμμισε πως η Έκθεση έχει ολοκληρώσει έναν κύκλο και πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα. Μάλιστα σημείωσε ότι σε πρώτη φάση η παρουσία της έκθεσης στην πόλη θα μπορούσε να γίνει με τη δημιουργία ενός γραφείου στην πόλη. Τόνισε ακόμα πως ο προϋπολογισμός με τιτάνιες προσπάθειες φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες της διοργάνωσης και εξέφρασε την ελπίδα του το επόμενο ΕΣΠΑ να είναι πιο γενναιόδωρο. Αναφερόμενος στην αξία της ίδιας της έκθεσης, δήλωσε πως το μεγαλύτερο κέρδος είναι ότι φέρνει κοντά ακαδημαϊκούς, συγγραφείς, εκδότες και κοινό για έναν διάλογο.

Τη σημαντική παρουσία εκδοτών και συγγραφέων, αλλά και το πλήθος των εκδηλώσεων υπογράμμισε με τη σειρά του το μέλος του δ.σ. του ΕΙΠ και αναπληρωτής καθηγητής Ιστορικής Γλωσσολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαναστασίου, σημειώνοντας πως φέτος συνεχίζονται τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων διοργάνωσεων, αλλά σε υπερθετικό βαθμό. Αναφέρθηκε δε, μεταξύ άλλων, στο αφιέρωμα που γίνεται στο πλαίσιο της 16ης ΔΕΒΘ στην εμβληματική προσωπικότητα των γραμμάτων, Μανώλη Τριανταφυλλίδη.

Την ανάγκη να δούμε τη ΔΕΒΘ με μια άλλη προοπτική, μέσα από την σύνδεσή της με την πόλη, την περιοχή, τους φορείς και τους δημιουργικούς ανθρώπους, επισήμανε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου, ενώ χαρακτήρισε τον Μάιο μήνα της Θεσσαλονίκης, με δεδομένη την πληθώρα δράσεων στην πόλη, που έχουν ως κεντρικό άξονα τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου.

Το πρόγραμμα

Η διοργάνωση, που θα διαρκέσει έως την Κυριακή 12 Μαΐου, έχει ως κεντρικό θέμα «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη Λογοτεχνία και την Ιστορία» και επικεντρώνει τον προβληματισμό της σε μια σειρά από καίρια κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, όπως το προσφυγικό και τα κοινωνικά κινήματα. Επίσης η 16η ΔΕΒΘ εστιάζει στους εξής θεματικούς άξονες: «Λογοτεχνία και Μνήμη»,  «Η άνθρωπος»*: Φύλο και Λογοτεχνική Performance, «Imagine all the people: Αφιέρωμα στη προσφυγική εμπειρία», Παιδική και Εφηβική Γωνιά, Φεστιβάλ Μετάφρασης, Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, Επαγγελματική Ημέρα, Εκθέσεις–Αφιέρωμα στον φωτογράφο Γιάννη Μπεχράκη.

Τιμώμενες στη φετινή διοργάνωση είναι οι ισπανόφωνες χώρες, που έχουν να επιδείξουν τεράστιο λογοτεχνικό πλούτο και κοινά σημεία αναφοράς με την Ελλάδα. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Εν Αθήναις–ΛΕΑ, με πρεσβείες, ινστιτούτα και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδος, θα τιμήσει τη λογοτεχνία που προέρχεται τόσο από την ίδια την Ισπανία (συμπεριλαμβανομένης της χώρας των Βάσκων) όσο και από ισπανόφωνες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως το Ελ Σαλβαδόρ, η Κολομβία κ.α. Επίσης, θα εκπροσωπηθεί και η άλλη χώρα της Ιβηρικής, η Πορτογαλία. Έτσι, στο πλαίσιο του αφιερώματος, τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθούν οι Κολομβιανοί Σαντιάγκο Γκαμπόα και Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε, ο Χόρχε Γκαλάν από το Ελ Σαλβαδόρ, ο Ισπανός συγγραφέας και πρεσβευτής του Ελληνισμού, Πέδρο Ολάγια, ο Ισπανός ποιητής, Χουάν Βιθέντε Πικέρας, η συγγραφέας από τη χώρα των Βάσκων, Γκαμπρίνε Ουμπέδα, ο Ισπανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και αστυνομικός στο επάγγελμα, Αλεχάντρο Γκάγιο, αλλά και οι συγγραφείς από την Πορτογαλία, Ντούλτσε Μαρία Καρντόζο και Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο.

Πέραν των ισπανόφωνων λογοτεχνών, στην 16η ΔΕΒΘ θα συμμετάσχει πλειάδα ξένων συγγραφέων από τουλάχιστον 20 χώρες, όπως οι Γαλλία,  Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ιρλανδία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιράκ, Τουρκία και Σουηδία.

Στη 16η ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Μαΐου η επίσημη Τελετή Έναρξης του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ρωσίας-Ελλάδος, όπου θα γίνει και υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Μυρσίνη Ζορμπά, ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, κ. Andrey Maslov και ο αναπληρωτής υπουργός Επιστημών και Ανώτατης Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Grigoriy Trubnikov.  Στο πλαίσιο αυτό δυναμική θα είναι η συμμετοχή της Ρωσίας στη διοργάνωση με χώρο 200 τ.μ. και πάνω από 30 εκδηλώσεις. Το Έτος θα κλείσει στην 33η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας, τον Σεπτέμβριο του 2020. 
Μεταξύ των εκδηλώσεων στο πλαίσιο της 16ης ΔΕΒΘ ξεχωριστή θέση έχουν αυτές του ΕΙΠ και συγκεκριμένα ο εορτασμός των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, τα Καβάφεια και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα παραρτήματα του ΕΙΠ στο εξωτερικό.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ