Skip to main content

Πλούσιο το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων στον Λαγκαδά

Δείτε αναλυτικά τη λίστα των εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του Λαγκαδά το προσεχές τριήμερο

Με πολλές εκδηλώσεις και αναβίωση μοναδικών εθίμων του τόπου μας, θα είναι το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς στον Δήμο Λαγκαδά.

Σάββατο 9 Μαρτίου

Το Σαββάτο 9 Μαρτίου στις 18:30 στην κεντρική πλατεία Αγίου Γεωργίου Σοχού, αναβιώνει το έθιμο «ΡΟΥΜΠΑ». Συνοδεία ζουρνάδων το νυφικό του γάμου μεταφέρεται από το σπίτι του γαμπρού στο σπίτι της νύφης και οι επισκέπτες χορεύουν παραδοσιακά με χάλκινα και ζουρνάδες.

Στις 20:00 οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με το άναμμα της πυράς στις γειτονιές του Σοχού. Σύμφωνα με το έθιμο «ΖΑΠΟΥΣ» στήνονται εστίες φωτιάς για τον εξαγνισμό της φύσης.

Στο Λαγκαδά στις 17.00 θα ξεκινήσει η παιδική αποκριάτικη παρέλαση, με αφετηρία το 2ο Δημοτικό Λαγκαδά και τερματισμό το 1ο Δημοτικό Λαγκαδά.

Τα παιδιά, ντυμένα το καθένα με τη δική του αποκριάτικη στολή, συγκεντρώνονται από τις 16.00 στην αυλή του 2ου Δημοτικού Λαγκαδά και διασχίζουν τις κεντρικές οδούς της πόλης χορεύοντας και ξεφαντώνοντας με αποκριάτικους ρυθμούς. Θα ακολουθήσει αποκριάτικο παιδικό πάρτι στην πλατεία Λαγκαδά με διασκεδαστές και εμψυχωτές, κλόουν, ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ, μουσική και χορό.

Κυριακή 10 Μαρτίου

Την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η 4η μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση στην πόλη του Λαγκαδά, που διοργανώνεται από το Σύλλογο Επαγγελματιών Λαγκαδά και τη σημαντική χορηγία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Με τη συμμετοχή των επαγγελματιών και πολλών πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου μας, 14 πληρώματα καρναβαλιστών θα παρελάσουν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στον Ασκό για 2η συνεχή χρονιά θα αναβιώσει η αρματοπαρέλαση και το ΑΣΚΟΝΙΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ που θα ξεκινήσει στις 14.00 και διοργανώνεται από ομάδες νέων του χωριού. Συμμετέχουν 15 πληρώματα και πεζοπόρα τμήματα, με τα θέματα των αρμάτων να σχετίζονται με την παράδοση του χωριού, αλλά και σατιρικά θέματα της επικαιρότητας.

Την ίδια ημέρα στις 12:30, ο Σοχός μάς προσκαλεί στην «ΠΑΡΩΔΙΑ ΓΑΜΟΥ». Το απόγευμα ακολουθεί αποκριάτικο γλέντι με την ορχήστρα «Κρουστόφωνο» στους δρόμους γύρω από την πλατεία.

Καρναβαλικές εκδηλώσεις το πρωί της Κυριακής και στην Όσσα με τη «ΒΥΣΣΟΚ΄ΝΗ ΑΠΟΚΡΙΑ». Από τις 11:30 π.μ. θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με φασολάδα, παραδοσιακά εδέσματα και ζωντανή μουσική από το Σύλλογο Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» στο χώρο του Συλλόγου.

Θα ακολουθήσει η αναβίωση του εθίμου «ΠΡΟΣΤΑΒΑΝΙ» (έθιμο της συγχώρεσης με την προσφορά πορτοκαλιών) και το άναμμα της «Σίρνιτσας» (κλαδαριά από πουρνάρια) ξορκίζοντας κάθε κακό.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαγκλιβερίου διοργανώνει το πρωί της Κυριακής παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία με ζωντανή μουσική και χορό.

Καθαρή Δευτέρα 11 Μαρτίου

Στο Σοχό το μεσημέρι της Κ. Δευτέρας στις 14:30 αναβιώνει το έθιμο της συγχώρεσης «ΠΡΟΣΤΑΒΑΝΙ». Οι νεότεροι προσφέρουν ένα πορτοκάλι στους μεγαλύτερους και φιλώντας τους το χέρι ζητούν συγχώρεση. Θα ακολουθήσει η καρναβαλική παρέλαση με τη συμμετοχή κατοίκων, συλλόγων και μαθητών των σχολείων του Σοχού και η αναβίωση του παραδοσιακού γάμου.

Στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η εντυπωσιακή παρουσίαση των μικρών και μεγάλων ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΩΝ.

Στο Πολυδένδρι Ασκού, μετά το μοίρασμα της φασολάδας, θα ακολουθήσει παιδικό αποκριάτικο πάρτι με παράσταση καραγκιόζη.

Για την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την ώρα που γράφτηκε το άρθρο, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί από τη ΔΗΚΕΛ αν θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση διανομής φασολάδας και εδεσμάτων στα χωριά του δήμου Λαγκαδά.