Skip to main content

Πλούσιος σε δράσεις ο προγραμματισμός του «Μικρού Βορρά»

Δύο νέες παραγωγές, θεατρικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και ενήλικες, και συνεργασίες με φορείς του πολιτισμού συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα.

Δυο νέες παραγωγές -«Ο Ραφτάκος των λέξεων» και η «Οδύσσεια»- τέσσερεις επιτυχημένες παραστάσεις, που έχουν ήδη ξεχωρίσει και αγαπηθεί και θα παρουσιαστούν σε σχολεία και χώρους πολιτισμού, θεατρικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και ενήλικες, αλλά πλέον και για τους μικρούς φίλους, καθώς και συνεργασίες με φορείς του πολιτισμού περιλαμβάνει η φετινή 7η χρονιά για τον πάντα δραστήριο «Μικρό Βορρά».

Την ομάδα θεάτρου με διαδραστικό χαρακτήρα και εκπαιδευτικό σχεδιασμό, που έχει καταφέρει να αποδείξει έμπρακτα ότι το θέατρο μπορεί να πάει παντού και ότι το θέατρο είναι για όλους.
Το αγαπημένο βιβλίο «Ο Ραφτάκος των λέξεων» του πολυβραβευμένου Αντώνη Παπαθεοδούλου (από τη σειρά «Μικρές καληνύχτες» -εκδόσεις «Μεταίχμιο») είναι η νέα παραγωγή, που ετοιμάζει η δραστήρια θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς» για τη σεζόν 2018-2019.

Σε μια μικρή πόλη ζει ένας ταπεινός και ιδιαίτερος ράφτης που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο. Ένας ράφτης που για να ντύσει τους πελάτες του δεν χρησιμοποιεί μάλλινη ή μεταξωτή κλωστή, αλλά… λέξεις! Και αυτό είναι το μεγάλο του μυστικό! Πρόκειται για ένα παραμύθι -σε κείμενο - στίχους του Αντώνη Παπαθεοδούλου και σκηνοθεσία του Τάσου Ράτζου- όπου οι λέξεις πλέκονται σε ρούχα αληθινά, που ζεσταίνουν, δροσίζουν και στολίζουν.

Ο «Μικρός Βορράς» θα ζωντανέψει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο –πάντα αξιοποιώντας όλες τις τεχνικές του θεάτρου και της διάδρασης- την ιστορία ενός διαφορετικού ράφτη.

Συνεχίζοντας με την παιδική σκηνή για 2η χρονιά θα συνεχιστούν «Οι Μήνες», η θεατρική γιορτή που κέρδισε μικρούς και μεγάλους την προηγούμενη σεζόν. Κάθε μήνας του χρόνου φέρνει καινούρια καλούδια και εμείς μέσα από μια προσεγμένη μουσικοπαιδαγωγική παράσταση αφιερώνουμε στον καθένα μια διαφορετική παράσταση μαθαίνοντας παράλληλα στα παιδιά τη διαφορά και την αξία του καλού λόγου!

Με οδηγό το δημοφιλές παραμύθι «Οι Μήνες», όπου η κυρα-Καλή παινεύει τον κάθε μήνα για τα καλά του, παίζουμε παιχνίδια της αυλής, αναβιώνουμε παραδοσιακά έθιμα και τραγούδια της λαϊκής παράδοσης, με ζωντανή μουσική και ήχους της φύσης από γνωστά και αυτοσχέδια μουσικά όργανα. Μια παράσταση για παιδιά από 3 ετών και πάνω, αλλά και για γονείς- συνοδούς που γίνονται πάλι παιδιά.

Τρίτη και τελευταία για την Παιδική Σκηνή είναι η δημοφιλής παραγωγή μας «Αισώπου Κόμιξ 2» του Σάκη Σερέφα / «Ο Ψεύτης Βοσκός και άλλοι μύθοι», που θα συνεχιστεί φέτος για 4η συνεχή χρονιά. Και πως αλλιώς, αφού οι μύθοι του Αισώπου, διδακτικοί και διαχρονικοί συναρπάζουν παιδιά κάθε ηλικίας! Ο Σάκης Σερέφας με το ιδιότυπο χιούμορ του, διασκευάζει 4 διαφορετικούς μύθους του Αισώπου: «Ο ψεύτης Βοσκός», «Οι δύο Τράγοι», «Η Αλεπού και τα Σταφύλια», «Οι δύο Φίλοι και η Αρκούδα» είναι αποφασισμένοι να μεταφέρουν «αέρα εξοχής»!.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Μετά την μεγάλη αποδοχή που γνώρισε η «Ελένη» του Ευριπίδη, ο «Μικρός Βορράς» στο πλαίσιο της Νεανικής Σκηνής, παρουσιάζει τ η ν «Οδύσσεια» του Ομήρου. Το δεύτερο μεγάλο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που υπήρξε και θα συνεχίσει να αποτελεί το κατ’ εξοχήν σύμβολο της περιπέτειας, της πατρίδας και του νόστου. Μέσα από διάφορα ήδη θεάτρου, παντομίμα, ζωντανή μουσική και τραγούδι, αυτοσχεδιασμό και φυσικά διάδραση η τάξη μεταμορφώνεται σε σκηνή, οι μαθητές σε συνταξιδιώτες και οι ηθοποιοί στο όχημα, ώστε να ξετυλιχθεί το μεγαλείο του κειμένου. Ο στόχος είναι διπλός: υποστηρίζουμε τους εκπαιδευτικούς στο δύσκολο έργο τους αλλά προσφέρουμε και μια ώρα μαγείας και σκηνικής αλήθειας μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Το ρεπερτόριο της Νεανικής Σκηνής περιλαμβάνει, επίσης, για 3η χρονιά φέτος την «αιρετική» και βαθιά «αντιπολεμική» «Ελένη» του Ευριπίδη. Η ιστορία της ηρωίδας ζωντανεύει θεατρικά, με τη σκηνοθετική ματιά του έμπειρου στο νεανικό-εφηβικό θέατρο, Τάσου Ράτζου και σε μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η γλώσσα και το πνεύμα των μεγάλων τραγικών μπορούν να είναι οικεία και απόλυτα συνδεδεμένα με τις αναζητήσεις των νέων ανθρώπων. Αρκεί να γίνει στη δική τους «γλώσσα». Τέσσερις νέοι, ταλαντούχοι ηθοποιοί με ελάχιστα σκηνικά μέσα και μια ευέλικτη, σύγχρονη σκηνοθετική οπτική στήνουν μέσα στις τάξεις των σχολείων μια παράσταση, που απευθύνεται στους μαθητές και «διδάσκει» από σκηνής τη «σχολική» τους ύλη.


ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Και φέτος θα συνεχιστεί η επιτυχημένη παραγωγή μας για ενήλικες «Κατσαρίδα» του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Ένα αντι-ηρωικό ντανταϊστικό μιούζικαλ που μιλάει για τις απίθανες περιπέτειες μιας μικρής κόκκινης κατσαρίδας και τον διακαή πόθο της να πραγματοποιήσει το όνειρο της που δεν είναι άλλο απ’ το ν’ ανέβει στο φεγγάρι.

Τρεις μουσικοί, με ένα δαιμονισμένο βιολί, μία ηλεκτρική πεταλιέρα, και μία απόκοσμη αλλά και ευαίσθητη φωνή θα συντροφεύσουν, ζωντανά, τη μικρή κατσαρίδα μας στην αναζήτηση του “άπιαστου”.

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Με διαρκή προσανατολισμό το θέατρο στην εκπαίδευση, από τον Οκτώβριο του 2017 λειτουργεί σε μόνιμη βάση «Εργαστήρι Θεάτρου για εκπαιδευτικούς». Μετά την επιτυχία του πρώτου χρόνου λειτουργίας συνεχίζουμε το Θεατρικό μας Εργαστήρι για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με υπεύθυνο τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη -ηθοποιό και μέλος του «Μικρού Βορρά» από ιδρύσεώς του. Ένα εργαστήρι –διετούς πλέον διάρκειας- που ξεκινάει από αρχές Οκτώβρη και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Υπεύθυνη για τα μαθήματα του εκπαιδευτικού δράματος είναι η δασκάλα και θεατροπαιδαγωγός με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο Εκπαιδευτικό Δράμα, Μελίνα Χατζηγεωργίου.
Υπεύθυνη οργάνωσης εργαστηρίου είναι η Τατιάνα Νικολαΐδου.


Εργαστήρια για παιδιά

Τη φετινή χρονιά ο «Μικρός Βορράς» εγκαινιάζει και μια νέα συνεργασία με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο της οποίας έχουν σχεδιαστεί τέσσερα διαφορετικά εργαστήρια για παιδιά, που θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο πρωί από 6 Οκτώβρη.

Στο πρώτο υπό τον τίτλο «Θεατρο-παίζω με το παιδί μου!» σας προσκαλούμε σ’ ένα ιδιαίτερο εργαστήρι δημιουργικού παιχνιδιού, παρέα με τα παιδιά σας. Το εργαστήρι συνδυάζει το θεατρικό παιχνίδι με τη μουσικοκινητική αγωγή. Τα παιδιά αλληλεπιδρούν και κοινωνικοποιούνται, πλάθοντας ένα κόσμο φανταστικό και χαρούμενο, με την καλύτερη παρέα… τους γονείς τους.
Για τα άλλα τρία τμήματα ο «Μικρός Βορράς» με συνεπιβάτες μόνο παιδιά σηκώνει την άγκυρά του και έχει για ανέμους στα πανιά του, τους:
1) Ζέφυρος: προνήπια - νήπια
2) Λεβάντες: α’ και β’ δημοτικού
3) Μαΐστρος: γ’, δ’, ε’ δημοτικού
Το θεατρικό μας ταξίδι χωρίζεται σε 4 σταθμούς - κύκλους συναντήσεων. Στην τελευταία συνάντηση κάθε σταθμού, ένας εξειδικευμένος συνεργάτης θα γίνεται «συνταξιδιώτης» μας, προσφέροντας τις γνώσεις του. Ολοκληρώνοντας το ταξίδι μας θα παρουσιάσουμε σε ένα «ανοιχτό μάθημα» όλους τους θησαυρούς που αποκομίσαμε.
Στο κάθε παιδί παρέχεται μία πρόσκληση για κάθε παράσταση του Μικρού Βορρά για το έτος 2018-2019.
Συνοδηγοί και υπεύθυνες προγράμματος οι νηπιαγωγοί και θεατροπαιδαγωγοί: Βαλιώτη Ζωή (6977491430), Σγούρου Φούλη (6948178044)


ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ
Καλέστε μας και ερχόμαστε να στήσουμε την παράσταση στο χώρο σας!
Όλες οι παραπάνω παραστάσεις μεταφέρονται σε σχολεία, χώρους πολιτισμού και όπου υπάρχουν παιδιά και έφηβοι. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα έχουν στη διάθεσή τους, δωρεάν, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων για πριν και μετά την παράσταση με σκοπό την ανάπτυξη γνωστικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων, σχεδιασμένο από ειδικούς του θεάτρου στην Εκπαίδευση.
Οι παραστάσεις είναι προτεινόμενες στον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας e-yliko.gr