Skip to main content

Ποδοσφαιρίστριες της Θεσσαλονίκης σπάνε τα ταμπού - Το άθλημα δεν είναι μόνο ανδρικό

Ποδοσφαιρίστρια του Άρη δημιούργησε βίντεο που σπάει τα στερεότυπα στο δημοφιλέστερο άθλημα - Η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΣΑΠΠ στη Voria.gr

H αγάπη τους για τη στρογγυλή θεά δεν τις πτόησε παρά τα σεξιστικά και στερεοτυπικά σχόλια που άκουγαν κατά καιρούς. «Πάνε πλύνε κάνα πιάτο, που γυναίκα θα παίξεις και σε ανδρικό άθλημα», είναι από τις ατάκες που ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να ακούν γυναίκες ποδοσφαιρίστριες.

Η Ευρυδίκη Ναλμπάντη είναι μία από αυτές που έχει δεχθεί κατά καιρούς τέτοια σχόλια. Η ατάκα που έχει μείνει στην 29χρονη, που αγωνίζεται στη θέση του δεξιού μπακ/χαφ στον Άρη, είναι το πήγαινε πλύνε κάνα πιάτο, κάτι που συνδυάζει τη γυναίκα με την κουζίνα, όπως περιγράφει η ίδια στη Voria.gr. «Συνήθως αυτά τα λένε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αλλά είναι γενικευμένο πρόβλημα της κοινωνίας. Απλές καθημερινές ενέργειές μας τείνουν σε διαχωρισμό αγοριού και κοριτσιού, κάτι που ακουμπά και το ποδόσφαιρο, καθώς είμαστε μεγαλωμένοι με πολλά ταμπού», τονίζει η 29χρονη.

Σε μία προσπάθεια να αναδείξει το πρόβλημα και να δώσει απαντήσεις για τα στερεότυπα στο ποδόσφαιρο και στον σεξισμό που το περιλαμβάνει η 29χρονη ποδοσφαιρίστρια του Άρη, δημιούργησε ένα βίντεο που δείχνει γιατί το δημοφιλέστερο άθλημα δεν είναι μόνο ανδρική υπόθεση, τον λόγο που οι γυναίκες παίζουν μπάλα δυναμικά, το στερεότυπο των «κοριτσίστικων αθλημάτων» και στο έαν αυτές που παίζουν είναι «αγοροκόριτσα».

«Με ενοχλεί να μου λένε ότι παίζω σε ανδρικό άθλημα», σημειώνει στη Voria.gr η δημιουργός του βίντεο Ευρυδίκη Ναλμπάντη. «Ασχολούμαι με την κινηματογράφηση και έτσι αναρωτήθηκα τι στερεότυπα υπάρχουν και προσπαθήσαμε συλλογικά, με τα μέσα που κατέχουμε, να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Για τη δημιουργία του βίντεο συμμετείχαν και άλλες ποδοσφαιρίστριες που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με την Ευρυδίκη Ναλμπάντη αλλά και άνθρωποι εκτός αθλητισμού. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου, Μαρία Κατεινά, Βάσω Κουπετσίδου, Δέσποινα Γιάννου, Βασιλική Κολιώνα, Ανθή Γερμάνη, Γιάσνα Τζόρτζεβιτς - η ανδρική φωνή του βίντεο είναι ο Στέργιος Πολίτης.

Δείτε το βίντεο:



«Στην επαρχία τα κορίτσια δυσκολεύονται να πάνε σε γυναικείες ακαδημίες»

Η ίδια ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από το δημοτικό, όμως το είδε πιο σοβαρά όταν μετακόμισε με την οικογένειά της στο Βέλγιο στην εφηβεία. «Στο Βέλγιο είχαμε σχολική ομάδα και εκεί ασχολήθηκα παραπάνω. Έκανα δοκιμαστικά και ξεκίνησα. Παρότι ήταν σχολικό πρωτάθλημα, υπήρχε οργάνωση, καθώς ήταν διοργάνωση των αμερικανικών σχολείων της Ευρώπης, συγκριτικά με το τι ισχύει στην Ελλάδα».

Στην Ελλάδα γύρισε για να σπουδάσει φαρμακευτική στο ΑΠΘ και έτσι συνέχισε την καριέρα της στο ποδόσφαιρο. Η ίδια θεωρεί δύσκολο κάποια κοπέλα να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, ειδικά έαν είναι από την επαρχία καθώς υπάρχουν λίγες υποδομές στα περισσότερα μέρη της χώρας, ενώ και οι γονείς επιλέγουν πιο «γυναικεία» αθλήματα. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα που περιγράφει η 29χρονη είναι ότι αρκετά κορίτσια στην επαρχία που θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο παίζουν σε ανδρικές ακαδημίες. Όπως τονίζει, όμως, τα τελευταία χρόνια γίνεται μία προσπάθεια να δημιουργηθούν ακαδημίες, αλλά στα περισσότερα μέρη είναι πίσω συγκριτικά με τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Οι γιγάντιες διαφορές μεταξύ γυναικείου και ανδρικού ποδοσφαίρου

Κάτω από 600 δολάρια είναι ο μέσος μηνιαίος μισθός στο γυναικείο ποδόσφαιρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε τον Ιούλιο του 2020 η FIFpro, που σε αυτόν τον μέσο όρο περιλαμβάνονται και χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Σουηδία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που προσφέρουν ικανοποιητικούς μισθούς.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με την Ευρυδίκη Ναλμπάντη, κάτω από 20% των αθλητριών αμείβονται με έναν βασικό μισθό. Συνήθως οι συμφωνίες ανάμεσα στις παίκτριες και τις ομάδες περιλαμβάνουν έναν εντοπισμό άλλης δουλειάς ή ενός σπιτιού, ακόμη και σε επίπεδο Α' Εθνικής, γεγονός που δείχνει τις τρομακτικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο ποδόσφαιρο των ανδρών και των γυναικών.

«Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτό είναι να αποκτήσει προβολή το άθλημα, να το δείξει η τηλεόραση και να έρθουν χορηγοί. Βλέπεις για παράδειγμα μεγάλες ομάδες με επιτυχίες στο γυναικείο ποδόσφαιρο να μην γνωρίζουν οι οπαδοί τους ότι έχουν γυναικείο τμήμα», τονίζει η 29χρονη και προσθέτει ένα προσωπικό βίωμα ως προς την επιβεβαίωση των λεγομένων της. «Πρόσφατα έδειχνε στην τηλεόραση ποδόσφαιρο γυναικών σε μεγάλη διοργάνωση και το έβλεπε μέχρι και ο παππούς μου και του άρεσε. Αν το άθλημα γίνει οικείο θα πηγαίνει και ο κόσμος στο γήπεδο», προσθέτει ενώ υπογραμμίζει ότι μέχρι στιγμής οι αγώνες γίνονται ίσως και με λιγότερα από 100 άτομα στις εξέδρες, εν αντιθέσει με την Ισπανία που βλέπεις γεμάτα γήπεδα.

«Το ποδόσφαιρο για εμάς ήταν, είναι, και θα είναι πάντα ένα άθλημα που παίζεται από ανθρώπους»

Βήμα και παράδειγμα προς τη συνολική ισότητα ανδρών και γυναικών στο ποδόσφαιρο πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών που πρόσθεσε ένα ακόμη «Π» στο ακρωνύμιό του, αυτό των Ποδοσφαιριστριών. «Ο ΠΣΑΠΠ μετά την ιστορική απόφαση της γενικής συνέλευσης του Μαΐου άλλαξε το καταστατικό του και πλέον μπορεί να δεχθεί και έπισημα ως ισάξια μέλη του τις γυναίκες ποδοσφαιρίστριες», σημειώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΠΣΑΠΠ ο Γιώργος Μπαντής.

Ο ΠΣΑΠΠ, υπογραμμίζει ο κ. Μπαντής, θέλει να στείλει μήνυμα υπέρ της ισότητας των δύο φύλων. «Θέλαμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της ισότητας των δύο φύλων και να κάνουμε ακόμη ένα βήμα ώστε να εξαλειφθούν οι διακρίσεις σπάζοντας όλα τα στερεότυπα», τονίζει και προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΣΑΠΠ ότι:

«Στο ποδόσφαιρο και στη κοινωνία γενικότερα είναι αδιανόητο να επικρατούν διακρίσεις. Το ποδόσφαιρο για εμάς ήταν, είναι, και θα είναι πάντα ένα άθλημα που παίζεται από ανθρώπους», καταλήγει ο Γιώργος Μπαντής.