Skip to main content

ΠΟΕΔΗΝ – Κ. Μακεδονία: Εκτός ελέγχου η κατάσταση αν και μειώθηκαν οι εισαγωγές

Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι ο κορωνοϊός θερίζει εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ενώ τα υλικά είναι με το σταγονόμετρο με την κατάσταση να είναι εκτός ελέγχου.

Για μικρή μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ, αν και όπως σημειώνει η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου. 

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία κανονικές ΜΕΘ δεν υπάρχουν και κενός είναι μόνο οι εκστρατείας που φτιάχνονται επί τόπου.

Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει επίσης ότι ο κορωνοϊός θερίζει τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ενώ τα υλικά είναι με το σταγονόμετρο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει τις δυο τελευταίες εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης υπήρξε μια κάμψη των εισαγωγών. Προχθές στο Παπαγεωργίου εισήχθησαν 80 ασθενείς με κορωνοϊό από 120 περίπου σε προηγούμενες εφημερίες. Χθές στο Ιπποκράτειο 90 εισαγωγές ασθενών από 120 περίπου που εισάγονταν σε προηγούμενες εφημερίες.

«Η κατάσταση όμως ξεφεύγει με τους διασωληνωμένους ασθενείς καθώς δεν υπάρχουν ΜΕΘ. «Γέμισαν οι κανονικές ΜΕΘ, ακόμη και οι προσωρινές. Ασθενείς διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους», σημειώνει πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννακός.

Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ:

ΚΑΤΕΡΙΝΗ - Τέσσερις διασωληνωμένοι σε θαλάμους. Οι κλίνες ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά δύο και γέμισαν και πάλι και συνεχίζουν οι τέσσερις διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - Τρεις διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους.

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ - Είχε 4 διασωληνωμένους σε κοινούς θαλάμους. Άνοιξε τη ΜΑΦ χωρίς εξειδικευμένο και με λειψό προσωπικό και μεταφέρθηκαν.

ΕΔΕΣΣΑ. Δύο διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινό θάλαμο.

ΜΕΘ

ΑΧΕΠΑ. 42 ασθενείς στα 46. Τα κενά είναι στην στεφανιαία μονάδα.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. 48 στα 48

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. 8 στα 8 και 3 στους θαλάμους.

Παπαγεωργίου. 44 στα 44

Ιπποκρατειο 22 στα 22

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 17 στα 17

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ 7 στα 7

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ. 10 στα 10

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 10 στα 10

ΚΑΤΕΡΙΝΗ 10 στα 10 και 4 στους θαλάμους.

ΒΕΡΟΙΑ 8 στα 8

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ. 8 στα 8

ΣΕΡΡΕΣ 10 στα 10

ΕΔΕΣΣΑ. 3 στα 3 και 2 στους θαλάμους.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλει πως ανοίγουν κρεβάτια ΜΕΘ χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και υποτυπώδη εξοπλισμό και ότι ο ιός θερίζει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

«Στο ΑΧΕΠΑ νοσούν σήμερα πάνω από 170 συνάδελφοι και στο Ιπποκράτειο πάνω από 110. Μάλιστα στο Ιπποκράτειο νοσούν 11 τραυματιοφορείς και δεν βγαίνουν στις βάρδιες. Μαζί με όσους είναι σε καραντίνα λείπουν πάνω από 130 συνάδελφοι. Τι να σου κάνει ο εθελοντισμός όσο και εαν είναι άξιος συγχαρητηρίων. 500 εργαζόμενοι λείπουν από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Σημαντικοί παράγοντες είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς και η έλλειψη υλικών. Μάσκες, στολές υψηλής προστασίας, μπότες κ.α.λ με το σταγονόμετρο. Βάζουν σακούλες σκουπιδιών στα πόδια οι συνάδελφοι να μπουν στις ΜΕΘ ελλείψει μποτών. Ο ιδιωτικός τομέας κερδοσκοπεί. Πριν λίγες ημέρες ασθενής με καρκίνο που παρακολουθείται στο Θεαγένειο δεν μπόρεσε να κάνει εισαγωγή για θεραπεία επειδή υπήρχαν κρούσματα στο αντικαρκινικό νοσοκομείο και έκλεισε η παθολογική κλινική. Αναγκάσθηκε να πάει για τη θεραπεία της σε ιδιωτική κλινική. Της χρέωσαν το τεστ 140 ευρώ τα οποία πλήρωσε απο τη τσέπη της συν τις άλλες χρεώσεις. Τόσο πλάτη βάζει ο ιδιωτικός τομέας για την πανδημία», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Επίταξη τώρα χωρίς αστερίσκους τις κλινικές για ήπια περιστατικά κορωνοϊού και τις ΜΕΘ για διασωληνωμένα περιστατικά κορωνοϊού. Αυστηρός έλεγχος να μην χρεώνουν τους αθενείς με κορωνοϊό», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.