Skip to main content

ΠΟΕΔΗΝ: Δεν θα αντέξουν δεύτερο κύμα κορωνοϊού οι νοσοκομειακοί

Τονίζεται ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το ΕΣΥ σε προσωπικό και υποδομές, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει και να απομονώνει έγκαιρα περιστατικά.

Για εξουθενωμένο ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία από το πρώτο κύμα του κορωνοϊού κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα ενόψει ενός δευτέρου κύματος της πανδημίας.
 
«Με το άνοιγμα των συνόρων άρχισαν να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα κορωνοϊού. Εξάλλου θεωρείται σχεδόν βέβαιο με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι το χειμώνα θα έχουμε δεύτερο κύμα έξαρσης του ιού μαζί με την εποχική γρίπη. Το εξουθενωμένο υγειονομικό προσωπικό που τώρα ξεκίνησε να λαμβάνει ολιγοήμερες κανονικές άδειες δεν μπορεί να αντέξει ένα δεύτερο κύκλο επιφυλακής με αναστολή repo και αδειών εντός τα καλοκαιριού», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ.

Μάλιστα επισημαίνει πως η αποκατάσταση της κανονικότητας είναι επιβεβλημένη στη Δημόσια Υγεία καθότι με την προσαρμογή των υγειονομικών μονάδων και των Νοσοκομείων  στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αυξήθηκε η νοσηρότητα του πληθυσμού, ανεστάλησαν χειρουργεία, διαγνωστικές εξετάσεις με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής να εκτιναχθούν στα ύψη.

Πέραν των μέτρων ατομικής προστασίας η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το ΕΣΥ σε προσωπικό και υποδομές, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει και να απομονώνει έγκαιρα περιστατικά κορωνοϊού.

«Χρειάζονται περισσότερα εργαστήρια για να διενεργούνται προληπτικοί έλεγχοι για τον περιορισμό της νόσου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης κατά την ΠΟΕΔΗΝ  χρειάζεται καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των κινητών μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) που συστήθηκαν για την διενέργεια προληπτικού ελέγχου.

«Έχει προσληφθεί το προσωπικό από τον ΕΟΔΥ, αγοράστηκαν αυτοκίνητα, ο εξοπλισμός και μένουν αναξιοποίητα γιατί ο ΕΟΔΥ από την Αθήνα δεν είναι σε θέση να τους καθοδηγήσει.  Τα Νοσοκομεία που είναι στο επίκεντρο της διασποράς (π.χ. Ξάνθη) δεν διαθέτουν μηχάνημα για εργαστηριακό έλεγχο του ιού με αποτέλεσμα τα test να καθυστερούν δύο και τρείς ημέρες, ως εκ τούτω δεν ιχνηλατούνται οι επαφές των ύποπτων κρουσμάτων έως ότου θετικοποιηθούν.  Αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα καθότι φαίνεται ότι στα Βαλκάνια υπάρχει έξαρση του κορωνοϊού και πολλοί διασχίζουν τις εν’ λόγω χώρες φθάνοντας στην Ελλάδα από χώρες υψηλού κινδύνου (Γερμανία, Αγγλία, κλπ.)», σημειώνεται χαρακτηριστικά.