Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
x

ΠΟΕΔΗΝ: ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΜΕΘ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως ελλείψει ΜΕΘ, διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους ενώ πολλοί αναγκάζονται ακόμα και να διακομιστούν αλλού

Τα προβλήματα που προκύπτουν από τις ελλείψεις ΜΕΘ που μπορούν να αποβούν ακόμα και μοιραία επισημαίνει σε νέα ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνοντας πως διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους και όχι ΜΕΘ.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, ενώ τονίζει πως χθες «προσπάθησαν να διακομίσουν διασωληνωμένο περιστατικό από το νοσοκομείο Τρικάλων σε αυτό του Πύργου» ενώ παράλληλα σημειώνει πως στις Σέρρες νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε θάλαμο με οξυγόνο ασθενής που διακομίσθηκε από τη Δράμα.

«Οι ΜΕΘ είναι ελάχιστες στο σύστημα διαχρονικά. Λίστες αναμονής που στοιχίζουν ζωές διασωληνωμένων ασθενών υπήρχαν πάντα και διαχρονικά τις καταγγέλουμε. Υπήρχε χρονικό περιθώριο από το πρώτο κύμα της πανδημίας να θωρακισθεί το σύστημα με το κατάλληλο αριθμό ΜΕΘ. Κανονικά θα έπρεπε να λειτουργούν 3500 κλίνες ΜΕΘ. Σταμάτησαν χειρουργεία, μεταφέρθηκαν γενικά διασωληνωμένα περιστατικά σε ΜΕΘ του ιδωτικού τομέα και τώρα γονάτισε το σύστημα με 600 ασθενείς που χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ», τονίζει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ.

Παράλληλα, σημειώνει πως μετατράπηκαν σε ΜΕΘ χειρουργικές αίθουσες, καρδιολογικές μονάδες, ακόμη και απλοί θάλαμοι με υποτυπώδη εξοπλισμό, χωρίς εξιδειξευμένο προσωπικό και γέμισαν. «Τώρα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με έναν αναπνευστήρα γιατί δεν υπάρχουν κενές ΜΕΘ», αναφέρει.

Τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ: 

Άγιος Δημήτριος - 3 διασωληνωμένοι βρίσκονται σε θαλάμους.
Κατερίνη -2 διασωληνωμένοι βρίσκονται σε θαλάμους.
Έδεσσα - 2 διασωληνωμένοι βρίσκονται σε θαλάμους.
Σέρρες - 1 διασωληνωμένος βρίσκεται σε θαλάμο και 4 στο σηπτικό με αναπνευστήρα.

«Είπαν ότι η χώρα είναι μία υγειονομική περιφέρεια και μπορούν να γίνονται διακομιδές διασωληνωμένων. Χθες ετοιμάστηκε διακομιδή διασωληνωμένου από το νοσοκομείο των Τρικάλων στο Νοσοκομείο του Πύργου! Δηλαδή δεν υπήρχε κλίνη ΜΕΘ για τον συγκεκριμένο ασθενή στη Θεσσαλία, Στεραια Ελλάδα, Αττική, και έπρεπε να νοσηλευθεί στο νοσ. Πύργου. Τελικά ακυρώθηκε η διακομιδή και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ των Τρικάλων», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και σημπληρώνει πως «αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν για θετικά κρούσματα ΜΕΘ 3 κλινών στον 4ο οροφο. Τους ασθενείς τους παρακολουθεί το ίδιο προσωπικό που λειτουργεί τη ΜΕΘ 12 κλινών στον 1ο οροφο. Έτσι ακυρώθηκε η διακομιδή».

Ακόμα, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως στην Αττική μειώνονται οι κενές κλίνες ΜΕΘ.

«Στο Σωτηρία έφθασε σήμερα να νοσηλεύονται 71 ασθενείς στις 79 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει. Οι κενές κλίνες είναι 8. Στον Ευαγγελισμό νοσηλεύονται 28 ασθενείς στη ΜΕΘ στις 32 κλίνες. Υπάρχει και ΜΑΦ 12 κλινών που νοσηλεύεται μόνο ο Αρχιεπίσκοπος.  Οι άλλες κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν στην Αττική είναι γεμάτες. Στο Αττικό είναι γεμάτη η ΜΕΘ 23 κλινών και ετοιμάζουν να μετατρέψουν σε ΜΕΘ κορωνοϊού νέα καρδιοχειρουργική μονάδα 8 κλινών που νοσηλεύει γενικά περιστατικά ΜΕΘ», αναφέρει και προσθέτει ότι: 

Μόνο έξι κενές ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

«Στην Κεντρική Μακεδονία γεμάτες πλην του ΑΧΕΠΑ που έχει 6 κενά. Στη Θεσσαλία το ίδιο γεμάτες. Στην Ανατολική Μακεδονία -Θράκη είναι γεμάτες πλην 4 κλινών στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και αυτές επειδή προστέθηκε ως ΜΕΘ η ανάνηψη. Νοσηλεύουν 17 διασωληνωμένα περιστατικά στις 21 κλίνες. Στο Ρίο γέμισε η ΜΕΘ 6 κλινών. Είχε 4 διασωληνωμένα περιστατικά μεταφέρθηκαν και 2 απο Αττική και Λαμία», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ