Skip to main content

ΠΟΕΔΗΝ για Θεσσαλονίκη: Διασωληνωμένοι σε αναμονή για ΜΕΘ-Σχεδόν 100% πληρότητα

Στα περισσότερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι κλίνες ΜΕΘ εμφανίζουν πληρότητα στο 100%. Να σταματήσουν οι αναστολές υγειονομικών ζητά η ΠΟΕΔΗΝ.

Σφίγγει επικίνδυνα ο κλοιός στις ΜΕΘ Covid νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας, την ώρα που τα κρούσματα σε Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα όπως έδειξε και η σημερινή καταγραφή του ΕΟΔΥ.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, η κατάσταση είναι οριακή καθώς υπάρχουν περιστατικά σε λίστα αναμονής τα οποία προς το παρόν διεκπεραιώνονται ευτυχώς εντός 24ώρου. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν πέντε τέτοια περιστατικά, τέσσερα στο ΑΧΕΠΑ χθες και ένα στο Παπανικολάου.

«Οι κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν με μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από κλινικές γενικών περιστατικών που συγχωνεύονται ή καταργούνται. Τα λειτουργικό αυτό μπάχαλο προκλήθηκε λόγω των αναστολών εργασίας. Και βέβαια δεν είναι σε θέση τα νοσοκομεία όπως στη δεύτερη και τρίτη φάση της πανδημίας να αναπτύξουν νέες αυτοσχέδιες ΜΕΘ λόγω των τεράστιων κενών που άφησαν πίσω τους οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή. Θα πρέπει λοιπόν να απαντήσει το υπουργείο Υγείας και οι επιστήμονες της τηλεόρασης. Πότε είναι ποιο επικίνδυνο; Να αναπτυχθούν κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού με την επιστροφή των συναδέλφων που είναι σε αναστολή με δύο rapid test την εβδομάδα η να μην υπάρχουν ΜΕΘ και να καταλήγουν οι διασωληνωμένοι ασθενείς ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής ΜΕΘ;», διερωτάται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ για τις ΜΕΘ Covid στη Θεσσαλονίκη, η πληρότητα πλέον αγγίζει το 100%, αφού οι μόνες διαθέσιμες στα νοσοκομεία της πόλης είναι 2 στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, στο νοσοκομείο Παπανικολάου δεν λειτουργούν 9 κλίνες ΜΕΘ από δωρεά λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αναλυτικά η κατάσταση στις ΜΕΘ, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

ΜΕΘ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΑΧΕΠΑ: 15 ασθενείς στις 15 κλίνες.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 15 ασθενείς στις 15 κλίνες

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 7 ασθενείς στις 7 κλίνες.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 30 ασθενείς στις 30 κλίνες.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο στο Παπανικολάου δεν λειτουργούν 9 κλίνες μεθ από δωρεά λόγω έλλειψης προσωπικού.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: 6 ασθενείς στις 8 κλίνες.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ: Κανείς ασθενής στις τέσσερις κλίνες.

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ: 3 ασθενείς στις 6 κλίνες.

ΣΕΡΡΕΣ: 8 ασθενείς στις 10 κλίνες.

ΕΔΕΣΣΑ: Κανείς ασθενής στις 5 αυτοσχέδειες κλίνες ΜΕΘ.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: 5 ασθενείς στις 6 κλίνες.

Σύνολο ανεπτυγμένων κλινών ΜΕΘ: 106 με τις 5 να είναι οι αυτοσχέδιες της Έδεσσας.

Κατειλημμένες: 89.

Κενές: 12 και οι 5 αυτοσχέδιες της Έδεσσας.

Παράλληλα ο κ. Γιαννάκος σημειώνει πως στη Δυτική Μακεδονία οι κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού που λειτουργούν είναι ελάχιστες.

Συγκεκριμένα, κατά τον ίδιο, λειτουργούν έξι κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού στη Πτολεμαΐδα που είναι γεμάτες και 5 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού στη Κοζάνη και είναι οι 3 γεμάτες.

Κανένα από τα άλλα νοσοκομεία της δυτικής Μακεδονίας δεν διαθέτει ΜΕΘ κορωνοϊού, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο.

«Τα περιστατικά διακομίζονται προς Κεντρική Μακεδονία με τη κατάσταση να είναι οριακή», τονίζει και ζητεί «να διορθωθεί το λάθος των αναστολών εργασίας. Κρίμα να κινδυνεύουν ασθενείς για ένα λάθος».