Skip to main content

ΠΟΕΔΗΝ: Οι πρόχειρες ΜΕΘ αύξησαν τη θνητότητα - Μόλις δύο κενές στη Θεσσαλονίκη

Πλέον υπάρχουν διασωληνωμένοι σε θαλάμους που «βαπτίζονται» ΜΕΘ, με υποτυπώδη εξοπλισμό και ανειδίκευτο προσωπικό, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Στο κόκκινο συνεχίζει να βρίσκεται το Σύστημα Υγείας στην Κεντρική Μακεδονία και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες μετατροπής αιθουσών και μονάδων άλλων παθήσεων σε ΜΕΘ κορωνοϊού, ενώ πλέον υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς σε θαλάμους που «βαπτίζονται ΜΕΘ», χώροι που «δεν πληρούν τους όρους ασφαλείας, με υποτυπώδη εξοπλισμό και ανειδίκευτο προσωπικό».

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση στις ΜΕΘ κορωνοϊού διαμορφώνεται ως εξής:

ΑΧΕΠΑ 45 ασθενείς στις 46 κλίνες.
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 50 ασθενείς  στις 50 κλίνες. 2 διασωληνωμένοι στα χειρουργεία.
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙ. 25 ασθενείς στις 25 κλίνες.
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 17 ασθενείς στις 17 κλίνες.
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 9 ασθενείς στις 9 κλίνες και 3 διασωληνωμένοι σε θάλαμο
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 44 ασθενείς στις 44 κλίνες.
ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ 7 ασθενείς στις 8 κλίνες.
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ 10 ασθενείς στις 10 κλίνες.

Κεντρική Μακεδονία:

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ. 6 ασθενείς στις 6 κλίνες. 5 διασωληνωμένοι στη μαφ σε 5 κλίνες.
ΚΑΤΕΡΙΝΗ. 10 ασθενείς στις 10 κλίνες. 3 διασωληνωμένοι στα χειρουργεία και 2 διασωληνωμένοι σε θαλάμο.
ΣΕΡΡΕΣ 10 ασθενείς στις 10 κλίνες. 4 διασωληνωμένοι στο σηπτικό.
ΒΕΡΟΙΑ. 8 ασθενείς στις 8 κλίνες.
ΕΔΕΣΣΑ. 3 ασθενείς στις 3 κλίνες και 2 διασωληνωμένοι σε θάλαμο.

«Η έλλειψη κλινών ΜΕΘ λειτουργεί αποτρεπτικά να διασωληνωθεί εγκαιρα ένας βαριά ασθενής στη κλινική ειδικά οι ηλικιωμένοι. Θα είχαν σωθεί πολλοί περισσότεροι ασθενείς αν υπήρχαν επαρκείς κλίνες ΜΕΘ. Οι πρόχειρες ΜΕΘ, η μη στελέχωσή τους με εξιδεικευμένο προσωπικό αύξησε πολύ τη θνητότητα», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

«Οι θάλαμοι με έναν αναπνευστήρα, χωρίς δικό τους προσωπικό και τις οποίες παρακολουθεί το προσωπικό της κλινικής ή της ΜΕΘ που είναι σε άλλο οροφο ή κτήριο, δεν είναι ΜΕΘ», προσθέτει.

«Από τον Πρωθυπουργό της χώρας ζητήσαμε δώρο Χριστουγέννων σε όλους, ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση εκτάκτων. Πλην των νέων ευχαριστιών δεν ακούσαμε τίποτα άλλο. Δεν ζητάμε φακελάκι από τη κυβέρνηση.  Δεν είμαστε μισθοφόροι πολεμιστές. Ευσυνείδητοι επαγγελματίες είμαστε που ριχτήκαμε στη μάχη. Μόνο όσα δικαιούμαστε με βάση τη δουλειά μας και είναι σύμφωνη όλη η ελληνική κοινωνία ζητάμε», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.