Skip to main content

ΠΟΕΔΗΝ: Στο ΣτΕ για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητείται σήμερα η αίτηση αναστολής και ακύρωσης κατά των διατάξεων του νόμου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Συζητείται σήμερα Παρασκευή στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση αναστολής και ακύρωσης κατά των διατάξεων του νόμου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και της υποχρεωτικής άδειας των εργαζομένων στην υγεία.

Η αίτηση κατατέθηκε από την ΠΟΕΔΗΝ στην οποία υποστηρίζεται ότι ο νόμος έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις συνταγματικές διατάξεις, που προστατεύουν το θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και το δικαίωμα στην εργασία.

Επιπροσθέτως, η ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί, ότι παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις που αναγνωρίζουν και προστατεύουν το δικαίωμα του ατόμου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να αποφασίζει χωρίς άμεσες ή έμμεσες πιέσεις για κάθε θέμα που άπτεται της υγείας του.

Όπως αναφέρεται ακόμη, πριν θεσπιστεί ο επίμαχος νόμος δεν είχε γίνει έρευνα αλλά και τεκμηρίωση στον χώρο της Υγείας και των δομών πρόνοιας για την αναγκαιότητα λήψης του επίμαχου μέτρου, όπως πρότεινε η επιτροπή Βιοηθικής. Η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. μέσω των δηλώσεων του προέδρου της Μ. Γιαννακού τονίζει ότι ουδέποτε ήταν αρνητική στο θέμα του εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι στο χώρο των εργαζομένων στην δημόσια υγεία πάνω από το 82% έχουν εμβολιαστεί, ενώ ένα 10% έχει νοσήσει.

«Μολαταύτα, η θέσπιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υπό το κράτος του έμμεσου εξαναγκασμού της στέρησης κάθε βιοποριστικού μέσου για τους εργαζόμενους, που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν αποτελεί μια νομοθετική επιλογή, που θίγει τον καίρια, συνταγματικά προστατευόμενα δικαιώματα και είναι κατά την άποψη μας, αποδοκιμαστέα από την έννομη τάξη»καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ στην ανακοίνωσή της.