Skip to main content

Κορωνοϊός-ΠΟΕΔΗΝ: ΜΕΘ τέλος στη Θεσσαλονίκη, πιο πολλοί θάνατοι εκτός εντατικής

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία, οι ΜΕΘ που ανακοινώθηκαν από τον Β. Κικίλια άνοιξαν και φούλαραν

Με δραματικούς τόνους περιγράφει η ΠΟΕΔΗΝ την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία, οι ΜΕΘ που ανακοινώθηκαν από τον Βασίλη Κικίλια άνοιξαν και γέμισαν, ενώ τέσσερις διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στις κλινικές κορωνοϊού στο νοσοκομείο Κατερίνης και δύο στον Πολύγυρο Χαλκιδικής επειδή είναι γεμάτες οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ενώ τίθεται το ερώτημα εάν  «γίνεται ή δεν γίνεται επιλογή ασθενών για τις ΜΕΘ».

Παράλληλα τονίζεται ότι οι περισσότεροι θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό καθημερινά είναι σε κλινικές νοσοκομείων εκτός ΜΕΘ.

«Όταν ένας ασθενής μπαίνει στη ΜΕΘ αντέχει και δίνει τη μάχη για τη ζωή με καλύτερους όρους. Περιστατικά κορωνοϊού  με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, που όταν επιδεινώνεται η υγεία τους είναι αδύνατη η διακομιδή τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Προσέρχονται νέοι στα νοσοκομεία

Η ΠΟΕΔΗΝ περιγράφει μια σοβαρή κατάσταση με την εικόνα που υπήρξε από την εφημερία του Ιπποκρατείου χθες στη Θεσσαλονίκη, καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «έγινε χαμός για άλλη μια φορά», με «πάνω από 100 εισαγωγές θετικών περιστατικών κορωνοϊού στο νοσοκομείο».

Σημειώνεται ότι είναι γεμάτες οι δέκα κλίνες ΜΕΘ και αμέσως γέμισαν οι  τέσσερις νέες κλίνες που δημιουργήθηκαν στις χειρουργικές αίθουσες.

«Δεν υπάρχει προσωπικό για άνοιγμα νέων. Δύο ακόμη διασωληνωμένοι ασθενείς χθες  έγιναν διακομιδή στο ΑΧΕΠΑ  που γέμισαν και  εκεί τα πάντα ΜΕΘ, ανάνηψη, καρδιοχειρουργική μονάδα, χειρουργικές αίθουσες με 40 διασωληνωμένους ασθενείς», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Την ίδια ώρα αναφέρεται πως στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς άνοιξαν οι έξι κλίνες στις χειρουργικές αίθουσες και γέμισαν αμέσως.

«Καμία κλίνη ΜΕΘ δεν διαθέτουμε πια στη Κεντρική Μακεδονία και έχουμε διασωληνωμένους ασθενείς σε θαλάμους. Θα λογίζονται κλίνες ΜΕΘ πια οι θάλαμοι με έναν φορητό αναπνευστήρα χωρίς εξειδικευμένο  προσωπικό. Όπως για παράδειγμα οι θάλαμοι στην ουρολογική κλινική του Γεν. Νοσ. Λάρισας. Τώρα πια προσέρχονται στα ΤΕΠ νέοι άνθρωποι με κορωνοϊό που όταν είναι αργά και αμέσως διασωληνώνονται. Έχουμε πολλά τέτοια περιστατικά. Η μάχη είναι άνιση καθ’ ότι εξαντλούνται ταχέως και οι εφεδρείες του συστήματος», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.