Skip to main content

ΠΟΦΕΕ: Εξαντλημένοι ψυχικά και σωματικά οι λογιστές λόγω του κορωνοϊού

Άνθρωποι για όλες τις δουλειές αναφέρουν πως έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό οι λογιστές αφού ελλείψει δημόσιων υπηρεσιών όλοι απευθύνονται σε αυτούς.

Νέα έκκληση πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών, καθώς σε ανοιχτή επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα ζητείται να υπάρξει μέριμνα για την προστασία των λογιστών που παρά την πανδημία του κορωνοϊού, «Μένουν γραφείο», λόγω του όγκου εργασίας που υπάρχει.

«Είμαστε ο κλάδος που λειτουργεί ως ενδιάμεσος κρίκος για σχεδόν όλες τις υπηρεσίες του κράτους, για τους ανθρώπους που δεν έχουν την υλικοτεχνική υποδομή ή την τεχνογνωσία να τα κάνουν μόνοι τους, σε μια εποχή που οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν και για το κοινό και για εμάς τους ίδιους, δυσχεραίνοντας υπέρμετρα το έργο που μας έχει ανατεθεί. Έχουμε καταλήξει οι άνθρωποι για όλες τις δουλειές, φροντίζοντας να εξυπηρετούμε τον κόσμο, που απευθύνεται σε εμάς, ακόμα και για θέματα που δεν είναι λογιστικής φύσεως, όπως π.χ. η συμπλήρωση της φόρμας που αφορά στην άυλη συνταγογράφηση των φαρμάκων», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή της ΠΟΦΕΕ.

Όπως τονίζεται, «ενδεχομένως αρκετοί από εμάς δεν πρόκειται να λάβουμε ποτέ αμοιβή για όσα κάνουμε αυτό το διάστημα, και θα μας ζητείται και η έκδοση της δωρεάν απόδειξης στον έλεγχο. Ακόμα χειρότερα ίσως το τίμημα αυτής της αυτοθυσίας να είναι η υγεία μας. Για παράδειγμα αναμένουμε ακόμα τις οδηγίες για την ασφαλή διαχείριση των παραστατικών, τα οποία πρέπει να ληφθούν και να καταχωρηθούν με φυσικό τρόπο, ώστε για να υποβληθούν εμπρόθεσμα οι δηλωτικές υποχρεώσεις, για τις οποίες ζητήσει επανειλημμένα παράταση».

«Η εξάντληση είναι τόσο ψυχική όσο και σωματική. Ίσως αρρωστήσουμε από τον ιό ή από κάποια άλλη ασθένεια, ίσως να είμαστε ήδη ασθενείς χρόνιων παθήσεων (διαβητικοί, καρκινοπαθείς, κλπ.) ή να ανήκουμε σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου, και όμως συνεχίζουμε να παλεύουμε», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΟΦΕΕ.