Skip to main content

ΠΟΦΕΕ: Ζητά επαναλειτουργία της πλατφόρμας για την Επιδότηση Παγίων Δαπανών

Αίτημα κατέθεσε σήμερα η ΠΟΦΕΕ για επαναλειτουργία της πλατφόρμας για το πρόγραμμα Επιδότησης Παγίων Δαπανών προς τα υπουργεία Οικονομικών & Εργασίας

Αίτημα κατέθεσε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας για το πρόγραμμα Επιδότησης Παγίων Δαπανών προς το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΚΥΑ Αρ. ΓΔΟΥ 808/2021, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για την ενίσχυση με τη μορφή επιδότησης πάγιων δαπανών έπρεπε να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» έως την 4η Αυγούστου 2021. Με τις ΚΥΑ Αρ. ΓΔΟΥ 824/2021 και Αρ. 825/2021, δόθηκε ολιγοήμερη παράταση για τις 6 Αυγούστου και τις 9 Αυγούστου αντίστοιχα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο αίτημα της ΠΟΦΕΕ, η 9η Αυγούστου 2021 συνέπεσε με συγκυρίες οι οποίες κατέστησαν την υποβολή αίτησης από πλήθος δικαιούχων από προβληματική έως αδύνατη. Πιο συγκεκριμένα, οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν μεγάλο κομμάτι της χώρας, σε συνδυασμό με έναν από τους ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών, δεν άφησαν κανέναν ανεπηρέαστο, σημειώνεται στο αίτημα της ΠΟΦΕΕ, και ζητά να ληφθούν σοβαρά υπόψιν σε όλες τις αποφάσεις που θα παρθούν.

Επιπρόσθετα, την 5η Αυγούστου 2021, με δελτίο τύπου, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι, μετά την τροποποίηση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης για την υπαγωγή επιχειρήσεων στη ρύθμιση των παγίων δαπανών, 800 επιχειρήσεις, οι αιτήσεις των οποίων είχαν απορριφθεί αρχικά, είχαν πλέον δικαίωμα ένταξης σε αυτό το καθεστώς. Επακόλουθο ήταν ότι θα έπρεπε να υποβληθούν ξανά 800 αιτήσεις μέσα σε 4 μέρες, σημειώνει η ΠΟΦΕΕ.

Για αυτούς τους λόγους, και συνυπολογίζοντας την ανάγκη στήριξης και παροχής ενίσχυσης των επιχειρήσεων που πλήττονται οικονομικά λόγω του κορωνοϊού COVID-19, κρίνεται απαραίτητη, σύμφωνα με την ΠΟΦΕΕ, η πλήρης επαναλειτουργία της πλατφόρμας για το Πρόγραμμα Επιδότησης Πάγιων Δαπανών, ώστε να μπορέσουν υποβάλλουν αίτηση όσοι, λόγω των προαναφερθέντων συγκυριών, δεν το κατάφεραν, αλλά και για να γίνουν τροποποιήσεις και συμπληρώσεις των υφιστάμενων αιτήσεων, δεδομένου ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου το σύστημα δεν αποθήκευσε κρίσιμα στοιχεία, όπως το Ε3.

Κλείνοντας η ΠΟΦΕΕ με το αίτημά της επιθυμεί να φέρει υπόψιν στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, στον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και στον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Παναγιώτη Τσακλόγλου ένα πρόβλημα που αναφέρθηκε στην Ομοσπονδία.

Συγκεκριμένα, στο αίτημά της ΠΟΦΕΕ αναφέρει ότι «χρήζει μέριμνας (από τους υπουργούς και υφυπουργούς) να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης, χωρίς προηγούμενη εκδήλωση ενδιαφέροντος στις εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ., καθώς η ΓΔΟΥ 808/2021, άρθρο 3, παράγραφος 2,περίπτωση ι)αα), που τις εξαιρεί από το κριτήριο της ζημίας προ φόρων, εκδόθηκε στις 26/7/2021, δηλαδή 24 μέρες μετά την προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία έληξε στις 2/7/2021, με αποτέλεσμα οι εν λόγω ενδιαφερόμενοι να μην έχουν προβεί σε εκδήλωση ενδιαφέροντος, καθώς θεωρούσαν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. (σημ. Στο από 30/5/2021 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τα ΚΤΕΛ, χωρίς όμως διευκρίνηση, κάτι που δημιούργησε κατανοητή σύγχυση στους ενδιαφερόμενους.)».