Skip to main content

Ποια κίνητρα θα προβλέπει το πρόγραμμα για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων

Τη διετή αναστολή εφαρμογής του ενεργειακού πιστοποιητικού για τα ακίνητα που μισθώνονται και την επιδότηση του κόστους του πιστοποιητικού για παλιά ακίνητα ιδιοκτητών με χαμηλά εισοδήματα προανήγγειλ
Διετή αναστολή εφαρμογής του ενεργειακού πιστοποιητικού για τα ακίνητα που μισθώνονται, επιδότηση έως 100 % του κόστους έκδοσης του πιστοποιητικού για παλιά ακίνητα που ανήκουν σε ιδιοκτήτες με χαμηλό εισόδημα και κίνητρα για ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων ανήγγειλε η ειδική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Μαργαρίτα Καραβασίλη, μιλώντας στο 27ο ετήσιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Η κα Καραβασίλη ανέφερε ότι τοπρόγραμμα ενισχύσεων για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων θαανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από την υπουργό Περιβάλλοντος,Ενέργειας και ΚλιματικήςΑλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φοροαπαλλαγές, επιδότηση επιτοκίου και δάνεια ενεργειακήςαπόδοσης για θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων και λέβητα,εγκατάσταση ηλιακού συλλέκτη.

Αναφορικά με το ενεργειακόπιστοποιητικό, που θεσπίζεται με το νέο Κανονισμό Ενεργειακής ΑπόδοσηςΚτιρίων ο οποίος θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, η κα Καραβασίληείπε ότι το κόστος θα είναι «ρεαλιστικό», ενώ ανακοίνωσε δύο σχετικέςαποφάσεις:

1. Το πιστοποιητικό σε αυτή τη φάση θα εκδίδεται μόνογια κτίρια που πωλούνται και όχι για όσα ενοικιάζονται, όπως είχεανακοινωθεί αρχικά. Για τα ακίνητα προς μίσθωση θα υπάρξει διετήςαναστολή της υποχρέωσης έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού, ώστε ναδημιουργηθεί πρώτα ο μηχανισμός και να αποκτηθεί εμπειρία.

2. Θαυπάρξει επιδότηση του κόστους έκδοσης του πιστοποιητικού για παλιάκτίρια που ανήκουν σε ιδιοκτήτες χαμηλού εισοδήματος και αναβαθμίζονται.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, χαιρετισμούς απηύθυναν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ο ειδικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο βουλευτής επίσης της ΝΔ, πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), πρόεδρος της οποίας είναι ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς, καθώς και των Ενώσεων Ιδιοκτητών Μ. Βρετανίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας, Γερμανίας και Σουηδίας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων υπενθύμισε ότι για τρίτη συνεχή χρονιά εφέτος δεν θα γίνουν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη της πρωτεύουσας, καθώς και ότι έχει θεσμοθετηθεί πλήρης απαλλαγή από τα τέλη των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών όπως και όσων επλήγησαν από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008. Ο κ. Κακλαμάνης πρότεινε, επίσης, ενόψει της επανεκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια να συγκληθεί υπό την προεδρία του άλλη μία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, «κατά των κερδοσκόπων και της διεθνούς οικονομικής τρομοκρατίας».

Ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλος είπε ότι οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής είναι περιστολή των δαπανών, αύξηση των εσόδων του κράτους και πάταξη της φοροδιαφυγής. «Όποιος φοροδιαφεύγει σήμερα δεν είναι πατριώτης», είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται τα φορολογικά θέματα με τον πλέον δίκαιο, υπεύθυνο και αντικειμενικό τρόπο. Ειδικά για τη φορολογία ακινήτων υπογράμμισε ότι ο ανώτατος συντελεστής 10 % στις κληρονομιές αντικατοπτρίζει την πρόθεση της κυβέρνησης για δίκαιη φορολόγηση αλλά και τις πιέσεις της ΠΟΜΙΔΑ με στόχο ο φόρος κληρονομιάς να μην υπερβαίνει το φόρο μεταβίβασης.

Ο ειδικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης ανέφερε ότι αύριο Κυριακή λήγει η δημόσια διαβούλευση για το νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) που θα αντικαταστήσει τον κανονισμό θερμομόνωσης, όπως επίσης και για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Σώμα Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Κωστής Χατζηδάκης κάλεσε πάντως την κυβέρνηση να εφαρμόσει τη δέσμευση που είχε αναλάβει εκείνος, το κόστος έκδοσης των πιστοποιητικών να μην ξεπεράσει το ένα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. «Η πολιτική, πρόσθεσε, δεν μπορεί να γίνεται με βάση τα συμφέροντα ορισμένων ομάδων πίεσης». Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε, εξάλλου, άστοχη την απόφαση της κυβέρνησης να ματαιώσει το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης ιδιωτικών κτιρίων το οποίο όπως είπε πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Τόνισε επίσης ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως οι «συνήθεις ύποπτοι» όταν χαράσσεται φορολογική πολιτική.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου εξέφρασε την αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας στην αύξηση των φόρων γονικής παροχής - κληρονομιάς ενώ μίλησε για προχειρότητα που ανάγκασε την κυβέρνηση να αποσύρει την αρχική τροπολογία με την οποία ρύθμιζε το θέμα, για να την επαναφέρει αργότερα με αναδρομική εφαρμογή. Υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι εξακολουθεί να ισχύει η απαλλαγή για τη μεταβίβαση ακινήτων που ανήκουν σε εταιρίες ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει το ακίνητο να αποτελέσει και πάλι το στόχο άδικης φορολόγησης της μεσαίας τάξης.