Skip to main content

Ποια τα κίνητρα για την αλλαγή κουφωμάτων

Περίπου 3.500-4.000 ευρώ κοστίζει η αλλαγή κουφωμάτων σε μια μέση κατοικία, όπως τονίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΣΕΜΑΣ, κ. Μανώλης Δημόπουλος. Ποιοι ιδιοκτήτες μπορούν να επιδοτηθούν μέχρι 50% και
του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr


Ανάσα στην αγορά αλουμινίου, η οποία έχει πληγεί βαθύτατα από την  οικονομική κρίση και τη βουτιά της οικοδομής στη χώρα μας, αναμένεται να αποτελέσει το μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση για την επιδότηση της αλλαγής κουφωμάτων. Οι επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μεταποίησης αλουμινίου παρουσιάζουν το 2009 κάθετη πτώση των εργασιών τους που ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις το  50%, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ρευστότητας, καθώς η αγορά κινείται κατά κύριο λόγο με μεταχρονολογημένες επιταγές.

«Φέτος η αγορά κατέγραψε μηδενικά έσοδα και μας ανάγκασε να μειώσουμε μισθούς και ώρες εργασίας. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θα αντέξουμε», τονίζει χαρακτηριστικά στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεταποιητών Αλουμινίου και Σιδήρου (ΣΕΜΑΣ), Μανώλης Δημόπουλος. Ο κ. Δημόπουλος παρουσιάζεται ικανοποιημένος από το μέτρο, το οποίο προωθεί η κυβέρνηση για την επιδότηση στην αλλαγή των κουφωμάτων, καθώς παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές σε σχέση το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ για την ενεργειακή εξοικονόμηση των κτιρίων. Η σημαντικότερη αλλαγή, η οποία αποτελούσε και αίτημα του ΣΕΜΑΣ ήταν η απομόνωση αλλαγής κουφωμάτων από τα υπόλοιπα μέτρα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.

Ωστόσο, ο κ. Δημόπουλος εκφράζει τις επιφυλάξεις του για τον αριθμό των δικαιούχων, ο οποίος είναι πολύ μικρός, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η ζώνη αντικειμενικής αξίας στο κέντρο των πόλεων είναι πολύ μεγαλύτερη των 1.500 ευρώ.
Παράλληλα, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η χρηματοδότηση του μέτρου, που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία θα ανέλθει στα 50- 100 εκατ. ευρώ, ίσως να μην είναι αρκετή, καθώς, όπως δηλώνει, η αλλαγή κουφωμάτων σε μία μέση κατοικία κοστίζει 3.500 με 4.000 ευρώ περίπου. «Ζητάμε το κονδύλιο να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο, καθώς η δραστηριότητα στο επάγγελμά μας έχει σχεδόν σταματήσει το τρέχον έτος, παρουσιάζοντας πτώση 50% σε σχέση με το 2008» τονίζει ο κ. Δημόπουλος

Ακόμη, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Σ.Ε.Μ.Α.Σ, η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου έχει αργήσει πολύ: «Και να εφαρμοστεί το μέτρο θα φτάσουμε καλοκαίρι. Η αναμονή έχει λειτουργήσει ανασταλτικά προς τους καταναλωτές».

Τα κίνητρα για την αλλαγή των κουφωμάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικότερα σημεία του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2010, είναι τα εξής:

Επιδότηση 50% για την αλλαγή κουφωμάτων σε εισοδήματα κάτω των 12.500 ευρώ, που διατηρούν κατοικία  σε ζώνη αντικειμενικής αξίας κάτω των 1.500 ευρώ.

Φοροαπαλλαγές για εισοδήματα άνω των 12.500 ευρώ, που διατηρούν κατοικία σε ζώνη αντικειμενικής αξίας άνω των 1.500 ευρώ.

Δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί τα κίνητρα για την αλλαγή κουφωμάτων σε εισοδήματα χαμηλότερα των 12.500 ευρώ, που διατηρούν κατοικία σε ζώνη αντικειμενικής αξίας άνω των 1.500 ευρώ.