Skip to main content

Ποιες αλλαγές φέρνει το νέο φορολογικό ν/σ

Με λογιστικό τρόπο θα υπολογίζονται από το β΄ εξάμηνο του 2010 τα εισοδήματα όλων των επαγγελματιών (ταξί, φορτηγών ΔΧ κτλ), όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Τι θα ισχύσει με
Με λογιστικό τρόπο θα υπολογίζονται από την 1η Ιουλίου 2010 τα εισοδήματα των επαγγελματιών ταξί, φορτηγών ΔΧ, λεωφορείων ΚΤΕΛ, νοικιαζόμενων δωματίων, μηχανικών και αρχιτεκτόνων, πρακτορείων ΠΡΟΠΟ και περιπτέρων, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα για τους επαγγελματίες ταξί, το α΄ εξάμηνο του 2010 θα ισχύσει ο τεκμαρτός τρόπος προσδιορισμού του εισοδήματός τους, το οποίο όμως θα είναι αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το ισχύον.

«Όλοι οι επαγγελματίες στην αγορά θα εφοδιαστούν με ταμειακές μηχανές για την έκδοση αποδείξεων, το ίδιο και οι επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές για τους οποίους, όπως είπε, έχει δοθεί εντολή να γίνουν εισαγωγές ειδικών ταμειακών μηχανών που να μπορούν να χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

Αξίζει να σημειωθεί πως υποχρεωτική είναι για τους ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων η έκδοση αποδείξεων από την 1η Απριλίου, καθώς και η ένταξή τους στο λογιστικό σύστημα προσδιορισμού του εισοδήματός τους από την ίδια ημερομηνία.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, προβλέπεται η απώλεια  του αφορολόγητου ορίου της κλίμακας στην περίπτωση παράβασης, μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείου πώλησης ή στοιχείου διακίνησης. Στις περιπτώσεις ανείσπρακτων  οφειλών, επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις, όπως η κατάσχεση περιουσιών για όσους έχουν την ικανότητα αποπληρωμής.

Σημαντική φορολογική επιβάρυνση αναμένεται να επιφέρει η κατάργηση του ενιαίου αφορολογήτου πρώτης κατοικίας 200 τμ, ανεξάρτητα από την αντικειμενική αξία που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Περισσότερες λεπτομέρειες στο δημοσίευμα της Voria.gr.

Από το ΦΠΑ θα συνεχίσουν να εξαιρούνται οι γιατροί και γενικά οι ιατρικές υπηρεσίες, λόγω κοινοτικής οδηγίας, ενώ σε καθεστώς ΦΠΑ αναμένεται να εισέλθουν οι δικηγόροι.

Παράλληλα αλλαγές θα υπάρξουν στα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς και στο αφορολόγητο ποσό ανάλογα με τα παιδιά. Συγκεκριμένα, για τα τεκμήρια κατοικίας είπε ότι θα είναι υψηλότερα για τις περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες (ακριβές περιοχές), ενώ για τα τεκμήρια των ΙΧ ανέφερε ότι εξετάζεται η σύνδεσή τους και με την παλαιότητα εκτός από τα κυβικά. Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι τα τεκμήρια δεν θα αφορούν συνταξιούχους, ανάπηρους καθώς και απολυμένους.

Σχετικά με το αφορολόγητο ποσό, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει την αύξηση κατά 1.500 ευρώ, ανάλογα με το κάθε παιδί. Επιπλέον, ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε ότι θα υπάρξει κλίμακα για τη φορολόγηση των αποζημιώσεων απολύσεων.

Για την πώληση μετοχών, το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση του συντελεστή από το 1,5 τοις χιλιοίς στο 2 τοις χιλιοίς, κατάργηση του φόρου υπεραξίας, ενώ ο φορολογικός συντελεστής για τα μερίσματα από 10% αυξάνεται σταδιακά σε 25%. Tα κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογούνται (σταδιακά τα επόμενα χρόνια) με συντελεστή 45%, καθώς ο συντελεστής για τα μη διανεμόμενα κέρδη θα πέσει επίσης σταδιακά από το 25% στο 20%.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να εξοφλήσουν τα χρέη τους με έκπτωση έως και 60% επί των προσαυξήσεων υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν τη σχετική αίτηση εντός των επόμενων εβδομάδων. Ακόμα, θα δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής με δόσεις κατόπιν σχετικής έκπτωσης. Όλες οι συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ θα γίνονται μέσω τράπεζας, ενώ όλες οι συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά.

Επίσης, στο νομοσχέδιο προβλέπονται κίνητρα  προς τους φορολογούμενους, όπως η  υιοθέτηση φορολογικής αμνηστίας για άτομα ή επιχειρήσεις που βοηθούν στην αποκάλυψη διεφθαρμένων δημόσιων λειτουργών, καθώς και αμοιβή σε όποιον οδηγεί σε σύλληψη για δωροδοκία, που αφορά λαθρεμπορία ή φοροδιαφυγή.