Skip to main content

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι του οικονομικού επιτελείου

Τι αποκάλυψαν στην ενημέρωση που έκαναν στους δημοσιογράφους κορυφαία στελέχη του υπ. Οικονομικών.
Το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες (έναντι του 3,7 που προβλεπόταν αρχικά) και τούτο σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθεί κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ παραπάνω. Αυτό έκαναν γνωστό, πριν λίγο, κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσω της περικοπής κατά 10% των επιδομάτων (πλην των οικογενειακών επιδομάτων) και το μέτρο αυτό θα αποφέρει εξοικονόμηση πόρων κατά 500 με 600 εκατ. ευρώ.Το υπόλοιπο (περίπου 400 εκατ.) θα προέλθει από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το θέμα της περικοπής των επιδομάτων διευκρινιζόταν ότι η περικοπή επιδομάτων θα είναι χαμηλή για τα χαμηλά εισοδήματα και υψηλή για τα υψηλά εισοδήματα.

Επίσης διευκρινιζόταν ότι στις αρχές Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί η εισοδηματική πολιτική και ότι ισχύουν τα όσα έχουν προαναφερθεί για αυξήσεις με όριο τις 2000 ευρώ. Ταυτόχρονα επαναλαμβανόταν ότι δεν υπάρχει καμία εισήγηση για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Τα ίδια ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν σχετικά μετο δανεισμό του δημοσίου ότι τουλάχιστον το 70% των δανειακών αναγκώντου Δημοσίου θα αντληθεί το πρώτο εξάμηνο του 2010 και ειδικότερα το20% του ετήσιου δανεισμού το πρώτο τρίμηνο και το 50% το δεύτεροτρίμηνο.

Τα ίδια στελέχη ανέφεραν ότι οι λήξεις ομολόγων και εντόκων γραμματίωντου Δημοσίου τον Ιανουάριο είναι περίπου 4 δισ. ευρώ και καλύπτονταισχεδόν από τα ταμειακά υπόλοιπα που υπάρχουν. Τέλος, οι ίδιοι άφηνανανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει δανεισμός του Δημοσίου και σε ξένονόμισμα (πλην ευρώ) όπως και από τις ασιατικές αγορές.

Στο τέλος Ιανουαρίου εκτός από την υποβολή του ΠΣΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κατατεθεί στη Βουλή και το Σχέδιο Νόμου για την Εθνική Στατιστική Αρχή η οποία θα λειτουργεί με μεγαλύτερη ανεξαρτησία από ότι πριν, ώστε τα στοιχεία να είναι αξιόπιστα. Στον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης περιλαμβάνεται επίσης και η συμμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας προς το κοινοτικό δίκαιο σε ό,τι αφορά στην εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο συμπεριλαμβανομένων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει τα σχόλια άλλων υπουργείων που εμπλέκονται στο θέμα και θα καταρτιστεί ένα κείμενο το οποίο θα διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο μεταξύ θα συνεχίζεται η διαβούλευση με την ΑΔΕΔΥ και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Ένα άλλο θέμα που περιλαμβάνεται στην Ατζέντα του οικονομικού επιτελείου και θα προωθηθεί σύντομα αφορά στην απελευθέρωση των υπηρεσιών. Επίσης το θέμα των τυχερών παιχνιδιών για τα οποία ήδη η Ελλάδα λόγω της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καταβάλλει πρόστιμο 31.000 ευρώ ημερησίως.
Για τον Φεβρουάριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την εισοδηματική πολιτική, ενώ το Μάρτιο θα κατατεθεί το Σχέδιο Νόμου για το φορολογικό.
Ταυτόχρονα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 θα έχει προωθηθεί η πρώτη φάση για τη δημιουργία και λειτουργία της νέας αρχής πληρωμής των μισθών (όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνονται από το υπουργείο Οικονομικών), ενώ μετά από έξι με εννιά μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση εφαρμογής της ενιαίας αρχής πληρωμών.