Skip to main content

Ποιοι ωφελούνται και ποιοι πλήττονται από το φορολογικό νομοσχέδιο

Αύξηση στη φορολόγηση των αποζημιώσεων, σημαντική παρακράτηση φόρου στα διανεμόμενα κέρδη των ΑΕ και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες του Δημοσίου φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο.
Ευνοϊκές ρυθμίσεις και ελαφρύνσεις για την εξόφληση χρεών προς τοΔημόσιο, φέρνει για τους ασυνεπείς φορολογούμενους το φορολογικό νομοσχέδιο τουυπουργείου Οικονομικών. Αντίθετα, προβλέπεται σημαντική παρακράτηση φόρου στα διανεμόμενα κέρδη των ΑΕ, καθώς και σημαντική αύξηση στη φορολόγηση των αποζημιώσεων των απολυμένων.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα χρέη προς το Δημόσιο:

- Οφειλές προς το Δημόσιο, βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Τελωνεία, καθώςκαι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται μέσω των Δ.Ο.Υ, οι οποίεςκατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2009, εφόσον εξοφληθούνστο σύνολό τους εφάπαξ μέχρι και τις 29 Απριλίου 2010, απαλλάσσονταικατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμηςκαταβολής που τις επιβαρύνουν.

- Οφειλέτης μπορεί να επιλέξει και την εφάπαξ εξόφληση με απαλλαγή 60%των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής με την προϋπόθεση ότι το ύψοςτης υπό εξόφλησης βεβαιωμένης και ληξιπρόθεσμης βασικής οφειλής θαείναι τουλάχιστον ίσο με ποσοστό 50% της συνολικής ληξιπρόθεσμηςβασικής οφειλής του.


Αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης

Στα 3.000 ευρώ ορίζεται η γενική ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης του άγαμου φορολογουμένου, ενώ σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Συγκεκριμένα για τα τεκμήρια κατοικίας, η δαπάνη διαβίωσης ορίζεται με βάση τις δαπάνες συντήρησης, τις πάγιες καταναλώσεις, καθώς και τιςδαπάνες λειτουργίας, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενηςή μισθωμένης κύριας κατοικίας ορίζεται κλιμακωτά, για τα 80 πρώτατετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής με 40 ευρώ/τμ, για τα 81 μέχρι και200 τμ με 60 ευρώ/τμ και για τα πλέον 200 τμ με 100 ευρώ/τμ. Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης που εκτιμάται με βάση το κόστοςτελών κυκλοφορίας, ασφαλίστρων, καυσίμων και συντήρησης επιβατικούαυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης, ανεξαρτήτως παλαιότητας, ορίζεται για τααυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε. σε 3.000 ευρώ και για αυτοκίνητα μεγαλύτερατων 1.200 κ.ε. προστίθενται 200 ευρώ ανά 100 κ.ε. μέχρι τα 2000 κ.ε.και 300 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά για πάνω από 2000 κ.ε.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσον αφορά τα τεκμήρια κατοικίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, διευκρίνισε ότι τα τεκμήρια δεν θα αφορούν συνταξιούχους, ανάπηρους καθώς και απολυμένους.


Φορολόγηση διανεμόμενων κερδών

Σημαντική παρακράτηση φόρου ενεργείται στα διανεμόμενα κέρδη ημεδαπών Α.Ε με τη μορφή αμοιβών και ποσοστών στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και στους διευθυντές, αμοιβών στο εργατοϋπαλληλικό προσωπικό, εκτός μισθού, καθώς και μερισμάτων ή προμερισμάτων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά, ενώσεις προσώπων ή ομάδες περιουσίας, ανεξάρτητα αν η καταβολή τους γίνεται σε μετρητά ή μετοχές. Συγκεκριμένα:

α) Διανομή κερδών μέσα στο 2011 φορολογείται με συντελεστή 21%.

β) Διανομή κερδών μέσα στο 2012 φορολογείται με συντελεστή 22%.

γ) Διανομή κερδών μέσα στο 2013 φορολογείται με συντελεστή 23%.

δ) Διανομή κερδών μέσα στο 2014 φορολογείται με συντελεστή 24%.

ε) Διανομή κερδών μέσα στο 2015 και μετά φορολογείται με συντελεστή 25%.

Για την πώληση μετοχών, το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση του συντελεστήαπό το 1,5 τοις χιλιοίς στο 2 τοις χιλιοίς και κατάργηση του φόρουυπεραξίας. Tα κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογούνται (σταδιακά ταεπόμενα χρόνια) με συντελεστή 45%, καθώς ο συντελεστής για τα μηδιανεμόμενα κέρδη θα πέσει επίσης σταδιακά από το 25% στο 20%.

Αλλαγές στην φορολόγηση κατοικίας

Στην κατάργηση του ΕΤΑΚ και την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας προχωράει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει τα εξής:

- Στα νομικά πρόσωπα, τα οποία δεν υπέβαλαν αρχικές δηλώσεις ΕΤΑΚ μετά από παρέλευση τριών μηνών από την καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο που ορίζεται σε 1.500 ευρώ.

- Για την επιβολή του ΦΜΑΠ φυσικών προσώπων, για το πρώτο έτος εφαρμογής, ως δήλωση φυσικού προσώπου ορίζονται οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων ετών 2005 έως 2010, οι οποίες περιλαμβάνουν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του την πρώτη Ιανουαρίου 2010. Η εικόνα που προκύπτει από τη σύνθεση των δηλώσεων αυτών, αποτελεί τη "Δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας" έτους 2010.

- Για τα νομικά πρόσωπα ο φόρος που αναλογεί καταβάλλεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα ο φόρος που αναλογεί καταβάλλεται σε τρεις ίσες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις ΔΟΥ ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου και η καθεμία από τις επόμενες την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα, αντιστοίχως, από τη βεβαίωση του φόρου.

- Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ΦΑΠ ορίζεται η 15η Μαΐου του οικείου έτους, με αρχή το ψηφίο 1. Ειδικά για το έτος 2010 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης για το ψηφίο 1 ορίζεται η 15η Ιουνίου 2010.


Αύξηση φορολόγησης αποζημιώσεων

Με συντελεστές έως και 40% θα φορολογούνται οι αποζημιώσεις απολυμένων, καθώς στο νομοσχέδιο προβλέπεται η κατωτέρω κλίμακα:

Αποζημίωση 0 - 30.000 ευρώ δεν φορολογείται

Αποζημίωση 30.000 - 60.000 φορολογείται με συντελεστή 20%

Αποζημίωση 60.000 - 150.000 φορολογείται  με συντελεστή 30%

Αποζημίωση άνω των 150.000 φορολογείται με συντελεστή 40%


Σύνταξη περιουσιολογίου όλων των φυσικών προσώπων

Όλοι οι κάτοχοι ΑΦΜ καλούνται να καταγράψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών,αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων. Δεν περιλαμβάνονται οιτραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Άλλες αλλαγές που προβλέπονται:

-Η προθεσμία παραγραφής που λήγει στις 30-6-2010 ημερομηνία μετά την οποία παραγράφεται το δικαίωμα του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων, τελών και εισφορών, παρατείνεται μέχρι 31-12-2010.

-Η επιλογή των προς έλεγχο δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος γίνεται με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, οι οποίες βασίζονται σε ποιοτικά χαρακτηριστικά (νομική μορφή, κατηγορία βιβλίων ΚΒΣ , σε οικονομικά δεδομένα (ακαθάριστα έσοδα, δαπάνες, καθαρά κέρδη ή ζημιές), σε χωροταξικά και χρονικά δεδομένα.

- Επιβάλλεται ειδικός Φόρος Ιδιωτικών Πλοίων Αναψυχής.

- Καταργείται η τμηματική καταβολή του ΦΠΑ.

- Κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

- Στο 2 τοις χιλίοις ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

- Όλοι θα τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων από την 1η Ιουλίου.

- Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του δημοσίου που η επιχείρησή τους έκλεισε ή πτώχευσε αλλά έχουν οικονομική επιφάνεια.