Skip to main content

Διελκυστίνδα για το φυσικό αέριο: Ο Πούτιν απειλεί, οι Ευρωπαίοι στυλώνουν τα πόδια

Μπρα ντε φερ ανάμεσα σε Πούτιν και Ευρωπαίους ηγέτες - Το διάταγμα του Ρώσου προέδρου που ζητά πληρωμή φυσικού αερίου μόνο σε ρούβλια

Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο από την 1η Απριλίου υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Σε δήλωσή του, ανέφερε ότι οι ξένοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες σε ρούβλια και να πληρώνουν μέσω αυτών, από την 1η Απριλίου. Ανέφερε, δε, ότι η Ρωσία θα διακόψει τα ενεργά συμβόλαια φυσικού αερίου εάν οι αγοραστές δεν συμμορφωθούν με το αίτημά της για πληρωμή σε ρούβλια.

«Αν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε κι εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», πρόσθεσε. Μένει να διευκρινιστεί τι ακριβώς θα σημάνει αυτή η κίνηση από πλευράς Μόσχας.

«Όχι» από Γερμανία και Γαλλία σε Πούτιν

Η Γερμανία και η Γαλλία απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες για το φυσικό της αέριο σε ρούβλια ως απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων, προσθέτοντας ότι ο ελιγμός ισοδυναμεί με «εκβιασμό».

Σε μια πρώτη του αντίδραση, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέμεινε ότι οι πληρωμές για το ρωσικό αέριο θα συνεχίσουν να γίνονται σε ευρώ ή δολάρια. Όπως τόνισε, είπε στον Ρώσο πρόεδρο ότι η χώρα του έχει ελέγξει τα συμβόλαιά της με τη Ρωσία για παραδόσεις φυσικού αερίου και θα συνεχίσει να πληρώνει για αυτά σε ευρώ και μερικές φορές σε δολάρια.

Επανέλαβε ότι η Γερμανία ελπίζει ότι δεν θα έχει ανάγκη τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και άνθρακα εφέτος, αλλά θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Πρόσθεσε ότι τα κενά στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πρέπει να κλείσουν για να συνεχιστεί η πίεση στον Πούτιν.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ είπε από την πλευρά του ότι η Γαλλία και η Γερμανία απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας.

Αντιδράσεις από δυτικούς αξιωματούχους στο τελεσίγραφο Πούτιν

«Είναι απίστευτα δύσκολο για τη Ρωσία να σταματήσει να πουλά πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη», σημειώνουν σε μία πρώτη αντίδραση αξιωματούχοι της Δύσης, εκφράζοντας τη δυσπιστία τους για τις ρωσικές απειλές.

Μπάιντεν: Ενδείξεις ότι ο Πούτιν απέλυσε ή έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό συμβούλους του

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να απέλυσε ή να έχει θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό ορισμένους από τους συμβούλους του.

«Φαίνεται να είναι απομονωμένος και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι απέλυσε ή έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό ορισμένους από τους συμβούλους του» είπε ο κ. Μπάιντεν χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πρόσθεσε ότι είναι «σκεπτικός» με τις ανακοινώσεις της Ρωσίας για μερική απόσυρση των στρατιωτικών της δυνάμεων για να επικεντρωθεί η επίθεση στην Ουκρανία στην περιοχή Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

ΗΠΑ: 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τα αποθέματα για έξι μήνες

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε νωρίτερα εντολή για την άντληση 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για έξι μήνες, σε μια «άνευ προηγουμένου» απόφαση στην αμερικανική ιστορία με στόχο να ανακοπεί η άνοδος των τιμών πετρελαίου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η αποδέσμευση αυτή του πετρελαίου αναμένεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, να χρησιμεύσει μέχρι να αυξηθεί η αμερικανική παραγωγή στο τέλος του έτους.