Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποχωρούν ξένοι παίκτες από ρωσικές ομάδες-Στον αέρα η Euroleague

Οι τρεις ρωσικές ομάδες χάνουν τους ξένους παίκτες τους, οι οποίοι αποχωρούν από τη Ρωσία - Αλυσιδωτές εξελίξεις και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί αλυσιδωτές εξελίξεις και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, όπως στο σύνολο του ευρωπαϊκού αθλητισμού με τη συμμετοχή των ρωσικών ομάδων στo πρώτο τη τάξει ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ να βρίσκεται στον αέρα. Οι τρεις συμμετέχουσες ομάδες της Euroleague από τη Ρωσία (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Ούνικς Καζάν) θα αιτηθούν στη διοργανώτρια αρχή την αναβολή των αγώνων τους μέχρι νεωτέρας, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της EuroLeague, η οποία ξεκίνησε στις 16:00 ώρα Ελλάδας. Το πρόβλημα των μετακινήσεων, αλλά και ο φόβος της κατακραυγής από τους φιλάθλους των αντίπαλων ομάδων αποτελεί τα δύο βασικά επιχειρήματα πάνω στα οποία θα βασίσουν το αίτημά τους. Ήδη, ενόψει του εξ αναβολής αυριανού αγώνα (1/3, 21:30) ανάμεσα στην Αρμάνι και την Ούνιξ στο Μιλάνο, η ρωσική ομάδα δεν είναι σίγουρο πως θα καταφέρει να φτάσει στην Ιταλία, έστω κι αν η διοίκησή της έχει ναυλώσει πτήση τσάρτερ από το Καζάν.

Την ίδια ώρα, οι τρεις ρωσικές ομάδες χάνουν τους ξένους παίκτες τους, οι οποίοι αποχωρούν από τη Ρωσία. Το State Department προέτρεψε όλους τους Αμερικανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των Αμερικανών αθλητών, να αποχωρήσουν άμεσα από τη Ρωσία και να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, με ανακοίνωσή του αργά τη νύχτα της Κυριακής 27 Φεβρουαρίου. «Οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να σκεφτούν το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από την Ρωσία άμεσα με κάθε διαθέσιμο τρόπο”. Παράλληλα το State Department ζήτησε από τους Αμερικανούς “να έχουν εναλλακτικό πλάνο αποχώρησης από τη Ρωσία που δεν προϋποθέτει τη βοήθεια της Αμερικανικής Κυβέρνησης,» ανέφερε το State Department.

Ως αποτέλεσμα, η διοίκηση της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης ενημέρωσε παίκτες, μέλη του τεχνικού τιμ και του σταφ πως μπορούν να φύγουν από την πόλη χωρίς επιπτώσεις ή συνέπειες που προβλέπονται από τα συμβόλαιά τους. Ο Σαμπάζ Νέιπιερ είχε ήδη ενημερώσει πως αποχωρεί, πριν τη σχετική ανακοίνωση του State Department, έφυγαν ήδη οι Γκουντάιτις και Κουζμίνσκας, ενώ σήμερα αναχωρεί για λόγους ασφαλείας και ο Τζάρελ Μπράντλι. Καθίσταται αδύνατον δηλαδή να αγωνιστεί η Ζενίτ στη Euroleague αν αποχωρήσει μεγάλος αριθμός παικτών της.

Από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη έφυγαν ο Λιθουανός Γκριγκόνις, ο Γεωργιανός Σενγκέλια, ο Δανός Λούντμπεργκ, ο Γερμανός Βόιτμαν, με τον Τζόελ Μπολομπόι να προστίθεται στη λίστα των παικτών της ΤΣΣΚΑ που πήραν την απόφαση να αποχωρήσουν από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ, η υπουργός Αθλητισμού της Λιθουανίας, Γιουργκίτα Σιουγκζντιέν, με επιστολή της προς τον εκτελεστικό διευθυντής της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου, ζήτησε να διακόψει κάθε ρωσική δραστηριότητα στη διοργάνωση μέχρι να αποχωρήσουν από την Ουκρανία τα στρατεύματα του Βλάντιμιρ Πούτιν. Ουσιαστικά ζήτησε την αποβολή όλων των ρωσικών ομάδων από τη διοργάνωση. Η Ζαλγκίρις Κάουνας από τη Λιθουανία ήταν η πρώτη ομάδα που ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να αγωνιστεί κόντρα στις ρωσικές ομάδες.

Είτε η Euroleague, λοιπόν λάβει την απόφαση να αποβάλει τις τρεις ρωσικές ομάδες είτε κάνει δεκτό το αίτημά τους για αναβολή όλων των αγώνων τους έως ότου σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ομαλότητα του κορυφαίου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ έχει διαταραχθεί και όλα βρίσκονται στον… αέρα.