Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κήρυξε πτώχευση η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2

Κήρυξε πτώχευση και απέλυσε τους 106 εργαζομένους της η διαχειρίστρια εταιρεία του γερμανορωσικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου

Η διαχειρίστρια εταιρεία του γερμανορωσικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, η οποία εδρεύει στο ελβετικό καντόνι Ζουγκ, κήρυξε πτώχευση και απέλυσε τους 106 εργαζομένους της, ανακοίνωσε απόψε η Σίλβια Τάλμαν-Γκουτ, η αρμόδια για τις οικονομικές υποθέσεις του καντονιού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση.

«Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι η εταιρεία αυτή δεν μπορούσε να συνεχίσει», είπε η Τάλμαν-Γκουτ. «Αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση και οι υπάλληλοί της έλαβαν την επιστολή απόλυσής τους», εξήγησε στο κανάλι SRF.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις κατά της Nord Stream 2 AG, μετά την αναγνώριση των δύο αποσχισθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς από την Ρωσία, προοίμιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ακολούθησε κύμα δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

Μέτρα για το Πετρέλαιο

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποδεσμεύσει 30 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη διεθνή αγορά ενέργειας εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ να τονίζουν ότι θα λάβουν περαιτέρω μέτρα όσο χρειαστεί.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να περιορίσουμε τη διαταρραχή του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού ως αποτέλεσμα των ενεργειών του (Ρώσου) προέδρου (Βλαντίμιρ) Πούτιν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε ανακοίνωσή της.

«Θα συνεχίσουμε επίσης τις προσπάθειές μας (...) για να εμποδίσουμε τη Μόσχα να χρησιμοποιεί ως όπλα τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ και 30 χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα για να σταθεροποιήσουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας, ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα εάν το επιβάλλουν οι συνθήκες», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ.