Skip to main content

Βόρεια Ελλάδα: Μπαράζ ακυρώσεων στις εκδρομές για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Καταποντίστηκαν οι οδικές εκδρομές - Μεγάλο πλήγμα για τους τουριστικούς πράκτορες που βλέπουν να χάνεται και το τριήμερο της 25ης Μαρτίου

Τη χαριστική βολή φαίνεται να δίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία στους τουριστικούς πράκτορες, που έπειτα από την παρατεταμένη κρίση της πανδημίας περίμεναν να ανακάμψουν τα δύο τριήμερα του Μαρτίου.

Η κακή ψυχολογία που διαμορφώθηκε από τη ρωσική εισβολή σε συνδυασμό με την εκρηκτική αύξηση στις τιμές των καυσίμων, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τα πορτοφόλια των ταξιδιωτών, έφερε ήδη μπαράζ ακυρώσεων στις οργανωμένες εκδρομές που είχαν κλειστεί για την Καθαρά Δευτέρα, ενώ ήδη φαίνεται να συμπαρασύρει και το τριήμερο της 25ης Μαρτίου. Οι τουριστικοί πράκτορες της Θεσσαλονίκης, μάλιστα, τονίζουν ότι οι απώλειες που έχουν είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τους συναδέλφους τους στην Αθήνα, καθώς οι ταξιδιώτες από τη Βόρεια Ελλάδα επιλέγουν και οδικές εκδρομές, τις οποίες έχουν την ευχέρεια να ακυρώσουν σε αντίθεση με τις αεροπορικές που προπληρώνονται.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης, Βύρων Θεολόγης, η κήρυξη του πολέμου εκμηδένισε το έτσι κι αλλιώς υποτονικό ενδιαφέρον για τις Απόκριες. «Έχουμε αναταράξεις. Ενώ ο κόσμος είχε αρχίσει να ξεθαρρεύει άρχισε πάλι να το σκέφτεται. Με όλα αυτά που λέγονται για τους εναέριους χώρους που κλείνουν ο απλός άνθρωπος που δεν γνωρίζει φτιάχνει διάφορα σενάρια που λειτουργούν αποτρεπτικά. Το γεγονός ότι την προηγούμενη Παρασκευή που ξεκίνησε το αεροπλάνο της Aegean να πάει τη Μόσχα και γύρισε πίσω, ήταν μία αρνητική εξέλιξη, γιατί ο καθένας το ερμήνευσε κατά το δοκούν. Είναι θέμα ψυχολογίας. Βέβαια, το περιορισμένο ενδιαφέρον έχει σχέση και με την αύξηση της ενέργειας, που δεν αφήνει τίποτα για τις εκδρομές», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον τουριστικό πράκτορα, Στέφανο Χατζημανώλη, ο πόλεμος έφερε νέο σοκ στην αγορά του κλάδου, ο οποίος λόγω πανδημίας έχασε την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που παραδοσιακά έχει τη μεγαλύτερη κίνηση και τους δύο πρώτους μήνες του 2022 και περίμενε να δουλέψει τα δύο τριήμερα. «Με τα τουριστικά γραφεία ταξιδεύουν κυρίως άνθρωποι που έχουν μία ηλικία, οι οποίοι σοκαρίστηκαν και είτε αναβάλλουν είτε ακυρώνουν. Ο πόλεμος μας βρήκε την τελευταία εβδομάδα και δεδομένου ότι ο κόσμος κλείνει την τελευταία στιγμή λόγω πανδημίας, θα χάσουμε και τα δύο τριήμερα. Οι ακυρώσεις είναι σίγουρα πάνω από 50%. Αεροπορικές εκδρομές σε Ιβηρική και Μάλτα που είχαν κλειστεί νωρίς τα πράγματα είναι καλύτερα, αλλά τα οδικά ταξίδια σε προορισμούς όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σόφια, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι είναι σχεδόν όλα ακυρωμένες. Άλλωστε, είχαμε τη ζημιά της αύξησης της ενέργειας, γιατί τις οδικές εκδρομές που είναι χαμηλού κόστους τις επιλέγουν άνθρωποι περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων. Και ήδη έχουμε ακυρώσεις για την 25η Μαρτίου ακόμα και σε αεροπορικές εκδρομές που δεν πληρώθηκαν», ανέφερε.

Ο κ. Χατζημανώλης σημείωσε πως και στη Νότια Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα όχι όμως τόσο μεγάλο, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους οι εκδρομές είναι με αεροπορικές μετακινήσεις στο εξωτερικό, οι οποίες έχουν προπληρωθεί, οπότε δεν θα φανεί άμεσα η ζημιά. «Αν ο πόλεμος γινόταν 15 μέρες πριν και η Αθήνα θα είχε πρόβλημα. Τώρα αντιμετωπίζει μόνο τη μειωμένη ζήτηση από τους ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τονίζει ότι πλέον το μεγάλο στοίχημα είναι το Πάσχα, περίοδος που θα κρίνει πολλά για το μέλλον του κλάδου. «Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στο Πάσχα. Εάν η κατάσταση συνεχιστεί και το Πάσχα, το χτύπημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο φαντάζεται η Αθήνα. Η κυβέρνηση μας βοήθησε πάρα πολύ στις διάρκεια της πανδημίας με τις επιστρεπτέες, τα χρήματα όμως εξανεμίστηκαν και θα πρέπει από τέλη αυτού του μήνα να επιστρέφονται. Δεν θα υπάρχουν, όμως, για να επιστραφούν», τόνισε.

Αγωνία και για το καλοκαίρι

Ανησυχία όμως υπάρχει και για τις επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος και στην καλοκαιρινή τουριστική σεζόν. «Το μεγάλο πρόβλημα για μας είναι ότι περιμέναμε να ξεκινήσει η θερινή τουριστική σεζόν κι εγώ βλέπω ότι θα πάμε τουλάχιστον έναν μήνα πίσω κι αυτό αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος. Επίσης, αυτό που δεν πρέπει να αγνοήσουμε είναι ότι για τη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως τη Χαλκιδική και την Πιερία, οι Ρώσοι ήταν μία μεγάλη δεξαμενή. Είναι ντόμινο εξελίξεων. Έχουμε πολλά να σκεφτούμε, αλλά το κυριότερο είναι ότι μάλλον φέτος οι Ρώσοι δεν θα έρθουν στην Ελλάδα. Ήταν μία ανεξάντλητη δεξαμενή οι Ρώσοι –όχι τόσο οι Ουκρανοί- ενώ είχαμε και πολύ θρησκευτικό τουρισμό από εκεί», σημείωσε ο κ. Θεολόγης, ο οποίος επισήμανε πως οι Ρώσοι τουρίστες επηρεάζουν ένα ευρύ πλαίσιο επαγγελμάτων, όπως η αγορά γούνας, τα οποία μοιραία θα έχουν απώλειες.