Skip to main content

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση στη Ρωσία - Ανακοίνωσε και το δημοψήφισμα

Ο Ρώσος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον πιέζει το Κίεβο να μεταφέρει τις εχθροπραξίες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν κήρυξε την Τετάρτη μερική επιστράτευση στη Ρωσία, επικαλούμενος απειλές εκ μέρους του ΝΑΤΟ.

Στο διάγγελμά του, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο Ρώσος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον πιέζει το Κίεβο να μεταφέρει τις εχθροπραξίες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ πρόσθεσε ότι χρησιμοποιήθηκε πυρηνικός εκβιασμός, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατευθεί, είπε ο κ. Πούτιν. Παράλληλα, έκανε ξανά λόγο για νεοναζιστές στην Ουκρανία και ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί αναγνωρίσεις σε όλη τη Νότια Ρωσία μέσω των μυστικών υπηρεσιών του.

«Στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους», επισήμανε. «Σκοπός μας είναι να απελευθερώσουμε το Ντονμπάς και δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να τους εγκαταλείψουμε», είπε.

Ανακοίνωσε επίσης, όπως αναμενόταν από χθες, τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις υπό έλεγχο από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, δηλαδή στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και μέρος της Ζαπορίζια, με ερώτημα την ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Αναφερόμενος στην απόφαση για μερική επιστράτευση, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα, είπε ότι αφορά μόνο όσους είναι καταγεγραμμένοι ως έφεδροι, ενώ υπογράμμισε ότι θα έχουν τα ίδια οφέλη με όσους υπηρετούν «με συμβόλαιο».

Δείτε live: