Skip to main content

Πόλη ανάποδα: Καμία Επιτροπή για την αναθηματική πλάκα απελευθέρωσης

Η δημοτική παράταξη καλεί τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και τη διοίκηση του δήμου να εγγυηθούν για την ακεραιότητα του μνημείου.

Την έντονη αντίδραση της δημοτικής παράταξης «Η πόλη ανάποδα - Δύναμη ανατροπής» προκάλεσε η δήλωση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Δρόσου Τσαβλή, στη Voria.gr για σκέψεις από πλευράς δήμου περί Επιτροπής Σοφών-Ιστορικών σχετικά με την αναθηματική πλάκα που έχει τοποθετηθεί μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο στη μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση της πόλης στις 30 Οκτωβρίου του 1944 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής (δείτε εδώ).

«Καμία "κοινή λύση" δεν χρειάζεται να βρεθεί και καμία επιτροπή δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί για να διαπιστωθεί εκ νέου αυτό που αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός τόσο για τη λαϊκή ιστορική μνήμη, όσο και για την επιστημονική κοινότητα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης, η οποία συνεχίζει: «Δυνάμεις του ΕΛΑΣ απελευθέρωσαν στις 30 Οκτωβρίου 1944 τη Θεσσαλονίκη, προστατεύοντας αποτελεσματικά τις υποδομές και τον λαό της πόλης. Είτε αυτό αρέσει σε κάποιους είτε όχι. Εμείς θα είμαστε εδώ για να το θυμίζουμε σε όσους θέλουν πολύ βολικά να ξεχαστεί».

Παράλληλα, η δημοτική παράταξη καλεί τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τη διοίκηση του Δήμου «να εγγυηθούν με σαφήνεια την ακεραιότητα του μνημείου της Απελευθέρωσης ως έχει, και να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη για αναθεωρήσεις και στρογγυλέματα της ιστορίας της πόλης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Πόλης Ανάποδα - Δύναμη Ανατροπής»:

Το γνωρίζουμε καλά και το είδαμε και πάλι μπροστά μας: κάποιοι στη Θεσσαλονίκη ενοχλούνται πολύ από ό,τι διασώζει την ιστορική της μνήμη. Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, μια μέρα μετά τον εορτασμό των 75 χρόνων από τότε που ο ΕΛΑΣ απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη από τη ναζιστική κατοχή (30/10/1944), ακούσαμε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ) της πόλης, να επαναλαμβάνονται για άλλη μια φορά ανιστόρητες θέσεις για το γεγονός αυτό, βγαλμένες από τα πιο μαύρα εγχειρίδια των μετεμφυλιακών εθνικοφρόνων.

Συγκεκριμένα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Κουριαννίδης και Ιωάννης Νασιούλας, επικεφαλής των ακροδεξιών παρατάξεων «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» και «Νέα Αρχή για τη Θεσσαλονίκη» αντίστοιχα, επιχείρησαν, με μια σειρά από ανακρίβειες, λεκτικές ακροβασίες και ανυπόστατους ισχυρισμούς, να ανατρέψουν την ιστορική αλήθεια ότι ήταν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ που, έχοντας πρώτα εμποδίσει την καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους των υποδομών της από τους αποχωρούντες ναζί, απελευθέρωσαν την πόλη, με τους κατοίκους της να τους επιφυλάσσουν ενθουσιώδη υποδοχή.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν την καθαίρεση/ αντικατάσταση της σχετικής αναθηματικής πλάκας που βρίσκεται έξω από το Βασιλικό Θέατρο, όπου αναγράφεται «Μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 30 Οκτωβρίου του 1944». Τον κύριο Νασιούλα μάλιστα τον ενόχλησε και το «ναζιστικά στρατεύματα», αφού κατά τον ίδιο τα στρατεύματα κατοχής ήταν απλώς «ιταλικά, αλβανικά, γερμανικά και βουλγαρικά» (με αυτή τη σειρά).

Μόλις τρεις μέρες μετά, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, «άγνωστοι» προσπάθησαν, μάταια, να υλοποιήσουν αυτή την ακροδεξιά επιθυμία που τόσο απροκάλυπτα εκφράστηκε στη συνεδρίαση της 31/10, διαγράφοντας με μαρκαδόρο την επιγραφή στην αναθηματική πλάκα. Δεν παρέλειψαν μάλιστα να προσθέσουν, σε μια στιγμή βαθιάς ειλικρίνειας, και δύο λέξεις που δεν μπορεί παρά να είναι η υπογραφή τους: «Ανιστόρητοι προδότες». Φυσικά, καθόλου τυχαίο δεν είναι το ότι την ίδια μέρα λίγα μέτρα πιο πέρα είχαν ρατσιστική συγκέντρωση μίσους ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες οι φασίστες του Ιερού Λόχου, ιδεολογικοί απόγονοι των ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους.

Μας προκαλεί λοιπόν πολύ δυσάρεστη εντύπωση το γεγονός ότι μετά από αυτά τα δύο περιστατικά στοχοποίησης του μνημείου της Απελευθέρωσης, ο πρόεδρος του ΔΣ, κ. Δρόσος Τσαβλής, στις σχετικές δηλώσεις του στον Τύπο, πέρα από την αυτονόητη καταδίκη του βανδαλισμού του μνημείου, μίλησε, στη λογική των ίσων αποστάσεων, για «δύο αντίπαλες τάσεις» γύρω από αυτό που δημιουργούν «έριδες και αντιπαλότητες» στην πόλη, νομιμοποιώντας έτσι ουσιαστικά τις ακροδεξιές φωνές που από το βήμα του ΔΣ ζήτησαν το ξαναγράψιμο της ιστορίας. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία Επιτροπής Σοφών – Ιστορικών προκειμένου να βρεθεί «μία κοινή λύση» για την αναθηματική πλάκα.

Το λέμε ξεκάθαρα: καμία «κοινή λύση» δεν χρειάζεται να βρεθεί και καμία επιτροπή δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί για να διαπιστωθεί εκ νέου αυτό που αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός τόσο για τη λαϊκή ιστορική μνήμη, όσο και για την επιστημονική κοινότητα. Δυνάμεις του ΕΛΑΣ απελευθέρωσαν στις 30 Οκτωβρίου 1944 τη Θεσσαλονίκη, προστατεύοντας αποτελεσματικά τις υποδομές και τον λαό της πόλης. Είτε αυτό αρέσει σε κάποιους είτε όχι. Εμείς θα είμαστε εδώ για να το θυμίζουμε σε όσους θέλουν πολύ βολικά να ξεχαστεί.

Καλούμε τόσο τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και τη διοίκηση του Δήμου, να εγγυηθούν με σαφήνεια την ακεραιότητα του μνημείου της Απελευθέρωσης ως έχει, και να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη για αναθεωρήσεις και στρογγυλέματα της ιστορίας της πόλης.