Skip to main content

Πόλη Ανάποδα: Να απαλλαγούν οι άνεργοι της Θεσσαλονίκης από τα δημοτικά τέλη

Στο Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα ο καθορισμός των ανταποδοτικών τελών για την επόμενη χρονιά - Απαλλαγή των ανέργων ζητά η Πόλη Ανάποδα.

απαλλαγούν οι άνεργοι της Θεσσαλονίκης από τα δημοτικά τέλη, ζητά με ανακοίνωση η δημοτική παράταξη Πόλη Ανάποδα, ως αντιπρόταση σε αυτή της διοίκησης του δήμου για οριζόντια μείωση 12,5% των τελών του 2021.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα θα συζητηθεί ο καθορισμός των ανταποδοτικών τελών του 2021 στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Για 2η χρονιά, η διοίκηση προτείνει μια οριζόντια μείωση 12,5% των τελών και σίγουρα θα μας πει ξανά πόσο καταπληκτική είναι που «υλοποιεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις». Μια υλοποίηση που γίνεται τσιγκούνικα και σε δόσεις, παρά το γεγονός ότι φέτος η δήλωση των μέχρι τώρα αδήλωτων τετραγωνικών θα αυξήσει ξανά τα έσοδα του Δήμου.

Το πρόβλημά μας όμως δεν είναι αυτό μόνο. Όπως είχαμε από πέρσι επισημάνει, η πρόταση της διοίκησης για οριζόντια μείωση είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά άδικη, πρόχειρη και ατεκμηρίωτη, αντίθετη με το δημόσιο συμφέρον.

Είναι κοινωνικά άδικη γιατί με τους συντελεστές που προτείνει, στην πραγματικά υποχρεώνει τους πολλούς, τους φτωχούς, να πληρώνουν τα τέλη που κανονικά αντιστοιχούν στις επιχειρήσεις. Ο βασικός συντελεστής για τις κατοικίες είναι 1,31 ευρώ/τ.μ. και για τις επιχειρήσεις μόλις 3,29 ευρώ/τ.μ., ενώ για τις επιχειρήσεις που παράγουν περισσότερα απορρίμματα (εστίαση, σούπερ μάρκετ) αυξάνει ελάχιστα, στα μόλις 3,55 ευρώ/τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι μια καφετέρια ή ένα ταχυφαγείο αλυσίδας 30 τ.μ., από αυτές που δίνουν κάθε μέρα χιλιάδες συσκευασίες μίας χρήσης, πληρώνει λιγότερα δημοτικά τέλη από ένα διαμέρισμα 85 τ.μ., ή από ένα γραφείο 40 τ.μ, ενώ προφανώς παράγει πολλαπλάσια απορρίμματα από αυτά, χωρίς να νοιάζεται καν για την ανακύκλωση των συσκευασιών της.

Και φέτος γίνεται ακόμα πιο άδικη γιατί παρά την τεράστια οικονομική κρίση που συμπληρώνει την κρίση της δημόσιας υγείας, παρά την ανεργία που γίνεται ξανά ο εφιάλτης χιλιάδων συμπολιτών μας, η διοίκηση δεν είχε ούτε καν τη στοιχειώδη ευαισθησία να προσθέσει τους άνεργους στις ευάλωτες ομάδες που δικαιούνται έστω την έκπτωση του 50%. Φαίνεται ότι η περίκλειστη διοίκηση Ζέρβα δεν έχει καταλάβει τίποτα από αυτά που ζει η πόλη.

Είναι περιβαλλοντικά άδικη γιατί, τσουβαλιάζοντας όλες τις επιχειρήσεις σε ένα συντελεστή εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με των κατοικιών, δεν δίνει κανένα κίνητρο για μια πραγματική μείωση των απορριμμάτων, εκεί που αυτά παράγονται: στον κύκλο παραγωγής και εμπορίου.

Είναι πρόχειρη και ατεκμηρίωτη γιατί ουσιαστικά ορίζει όλους τους συντελεστές στην τύχη, χωρίς να δίνει κανένα πραγματικό στοιχείο για το πόσα απορρίμματα παράγει κάθε χρήση, παρότι σύμφωνα με το νόμο οι συντελεστές θα πρέπει να βασίζονται σε τέτοιες εκτιμήσεις».

Για να ξεπληρώσει λοιπόν τα προεκλογικά της γραμμάτια, η νέα διοίκηση μειώνει οριζόντια τα τέλη κατά 12,5%, αλλά διατηρεί ταυτόχρονα την ίδια άδικη αναλογία. Με αυτό τον τρόπο σπαταλά ένα αποθεματικό που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα έτη, με βάση την υπερχρέωση των κατοίκων και εξαιτίας της απουσίας επενδύσεων στη δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων. Μια πολιτική που οδήγησε στις σημερινές ελλείψεις σε οχήματα, κάδους, μέτρα ασφάλειας, με μια φράση την οικτρή κατάσταση που βρίσκεται η καθαριότητα στη Θεσσαλονίκη, για να τον καταστήσει τελικά ευάλωτο στις πιέσεις για παραχώρηση των υπηρεσιών στους ιδιώτες. Να θυμηθούμε εδώ άλλωστε ότι από αυτό το αποθεματικό των δημοτών υφάρπαξε η διοίκηση και τα χρήματα για το δωράκι που έκανε στην κυβέρνηση, αγοράζοντας λεωφορεία για τον κρατικό ΟΑΣΘ, ως μη όφειλε.

Στον αντίποδα, η «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» είχαμε από πέρσι προτείνει μια εναλλακτική πρόταση, όπου -χωρίς να ανατρέπονται τα συνολικά έσοδα- η μείωση θα κατευθυνθεί σε αυτούς που πραγματικά την δικαιούνται, τα νοικοκυριά. Επίσης -βλέποντας ήδη την κρίση να έρχεται- είχαμε επιμείνει ότι στις ομάδες που δικαιούνται μεγαλύτερη έκπτωση πρέπει να περιληφθούν οι άνεργοι και οι άνεργες.

Πέρσι, η Διοίκηση αδυνατώντας να απαντήσει πολιτικά στην πρότασή μας, την απέρριψε με νομικίστικα τερτίπια, ισχυριζόμενη ότι έπρεπε πρώτα να κατατεθεί στην Οικονομική Επιτροπή και όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο μόνο δημοκρατικά ελεγχόμενο σώμα. Φέτος, συνεχίζοντας στο ίδιο δρόμο της αδιαφάνειας και των αντιδημοκρατικών αποκλεισμών, μας «ενημέρωσε» για την πραγματοποίηση της αρμόδιας Οικονομικής Επιτροπής λιγότερο από 48 ώρες πριν, αποκλείοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα να καταθέσουμε εγκαίρως εναλλακτική πρόταση.

Αυτή τη φορά δεν θα επιμείνουμε, όπως κάναμε πέρσι, να την παρουσιάσουμε και να την καταθέσουμε στο σώμα. Τι νόημα θα είχε άλλωστε, σε μια συνεδρίαση που πια δεν παρακολουθεί κανείς, με ευθύνη της διοίκησης που -εκμεταλλευόμενη την πανδημία- σταμάτησε την τηλεοπτική μετάδοση; Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι και απογοητευμένες από τον αντιδημοκρατικό κατήφορο αυτής της διαδικασίας.

Απευθυνόμαστε ωστόσο στους δημότες και τους δημότισσες, τους άνεργους και τις εργαζόμενες και το φωνάζουμε ακόμα πιο δυνατά: είναι εξοργιστικά άδικο, σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, να ζητάς από τους ανέργους να πληρώσουν τα δημοτικά τέλη που μειώνεις από τις επιχειρήσεις.

Απαιτούμε από τη διοίκηση να αντιληφθεί έστω την τελευταία στιγμή τι συμβαίνει στην κοινωνία της πόλης, πόσο έχει αυξηθεί η ανεργία, πόσοι και πόσες θα απολυθούν στους επόμενους μήνες και να αποσύρει την άδικη εισήγησή της. Ακόμα και αν δεν έχει τη θέληση ή την ικανότητα να διορθώσει ριζικά την πρότασή της ώστε να την καταστήσει κοινωνικά και περιβαλλοντικά δίκαιη, ας κάνει τουλάχιστον τούτο: να απαλλάξει τους άνεργους από τα δημοτικά τέλη», καταλήγει.