Skip to main content

Πόλη Ανάποδα: «Όχι» σε φαραωνικό σχέδιο για το γήπεδο της Τούμπας

Ο λόγος της αντίδρασης είναι πως το επιχειρηματικό σχέδιο μετατρέπει την έδρα του ΠΑΟΚ «σε εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο».

Την αντίδραση της σχετικά με την έγκριση του σχεδίου για την ανακατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα εκφράζει με ανακοίνωση της η παράταξη «Η Πόλη Ανάποδα».

Ο λόγος της αντίδρασης είναι πως το επιχειρηματικό σχέδιο προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης μετατρέπει την έδρα του ΠΑΟΚ «σε εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο».

«Όλες οι κυρίαρχες παρατάξεις, από τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ και τη διοίκηση Μπουτάρη ως την άκρα δεξιά των μακεδονικών συλλαλητηρίων, θα υποταχθούν στο μεγάλο αφεντικό και θα στηρίξουν το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για την ανάπλαση της Τούμπας, χωρίς ούτε καν να ρωτήσουν κάτι για τη χρήση του ακίνητου, τους περιβαλλοντικούς όρους, τη δωρεάν παραχώρηση δημόσιων χώρων», αναφέρει χαρακτηριστικά η παράταξη.

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, «αυτό όμως που αμφισβητούμε εμείς είναι η βιάση της ελληνικής κυβέρνησης (με διακομματική συναίνεση) να χαρίσει στη διοίκηση της ΠΑΕ, δηλαδή στο μεγάλο κεφάλαιο, επιπλέον έκταση 30 στρεμμάτων «άνευ ανταλλάγματος κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση για 99 χρόνια», όπως προβλέπει η πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Αμφισβητούμε ακόμα την εντολή που η ίδια τροπολογία δίνει ουσιαστικά προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης να παραχωρήσει και αυτός οποιαδήποτε όμορη έκταση κατοχής του, ώστε να συνενωθεί με το παραχωρούμενο ακίνητο. Αμφισβητούμε το δικαίωμα του Ιβάν Σαββίδη να φορτώσει στο γήπεδο του ΠΑΟΚ εμπορικά κέντρα και άλλες κερδοσκοπικές χρήσεις. Η Τούμπα δεν έχει τη δυνατότητα να σηκώσει αυτό το βάρος, την κίνηση αυτοκινήτων, τη ρύπανση που θα παράγουν, ενώ τα μικρά καταστήματα της περιοχής θα δεχθούν άλλο ένα πλήγμα. Αμφισβητούμε τέλος την απαίτηση της διοίκησης προς το κράτος να εκτελέσει, με δημόσιο χρήμα, όσα συνοδά έργα είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της ιδιωτικής επένδυσης».

Καταλήγοντας η Πόλη Ανάποδα σημειώνει πως «αν ο Ιβάν Σαββίδης, ως επιχειρηματίας, θέλει να φτιάξει ένα φαραωνικό εμπορικό κέντρο με γήπεδο, με τεράστια πάρκινγκ και χλιδάτα καταστήματα, ας αγοράσει μια ιδιωτική έκταση εκτός των επιβαρυμένων γειτονιών του αστικού ιστού και ας το κάνει».