Skip to main content

Πόλη Ανάποδα: Όσο ο ιός κυκλοφορεί έξω, η λύση είναι τα ΜΑΤ;

Η παράταξη του δ. Θεσσαλονίκης κατηγορεί την κυβέρνηση για επιλεκτική στοχοποίηση σε σχέση με «ευγενικές συστάσεις» σε ανοιχτά μπαρ για take away ποτό

Για «καταστολής συνέχεια» κάνει λόγο η παράταξη του δήμου Θεσσαλονίκης «Πόλη Ανάποδα» αναφερόμενη στα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στην Άνω Πόλη.

Η δημοτική παράταξη αναφέρει πως «η αστυνομία δεν έχασε την ευκαιρία να ξαναδείξει την επιλεκτική ενόχληση της κυβέρνησης σχετικά με παρεμφερή περιστατικά: από τον οργανωμένο συνωστισμό από τον Δήμαρχο Αθηναίων στα εγκαίνια στην Ομόνοια, έως και τα ανοιχτά μπαρ για take away ποτό, όπου (επίσης) μαζεύεται κόσμος, στον οποίο όμως γίνονται απλώς "ευγενικές συστάσεις"» και τονίζει πως η κυβέρνηση «στοχοποιεί επιλεκτικά συγκεκριμένες κοινωνικές και πολιτικές ομάδες για την υποτίθεται "ανεύθυνη" στάση τους».

«Τα όποια προβλήματα σε τοπικό επίπεδο δημιουργούνται από τις διαφορετικές ανάγκες των πολιτών δε λύνονται με ΜΑΤ και ξύλο» σημειώνει η «Πόλη Ανάποδα» και καταλήγει: «Όσο ο ιός κυκλοφορεί έξω, σταματήστε το δούλεμα και πάρτε επιτέλους ουσιαστικά μέτρα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

...Καταστολής συνέχεια. Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα γίναμε μάρτυρες στη Θεσσαλονίκη της επιβολής του «νόμου και της τάξης» από την πλευρά της κυβέρνησης, με διμοιρίες των ΜΑΤ και άνδρες της ΟΠΚΕ να επιτίθενται στην Άνω Πόλη το βράδυ της Κυριακής 17 Μαΐου.

Μετά το τέλος της συμβολικής διαμαρτυρίας όπου συμμετείχαμε κι εμείς και χωρίς να υπάρξει η παραμικρή ένταση στην πλατεία Καλλιθέας ή στους δρόμους της Άνω Πόλης, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν.

Αυτή τη φορά, δεν περιορίστηκαν στους νέους της πλατείας Καλλιθέας, αλλά αδιακρίτως σε όλους και όλες όσες βρίσκονταν σε κάθε ελεύθερο χώρο της Άνω Πόλης. Με εκτεταμένη χρήση χημικών, καθώς και χρήση βίας, η οποία εξελίχθηκε μέχρι και σε κυνήγι στα στενά η αστυνομία δεν έχασε την ευκαιρία να ξαναδείξει την επιλεκτική ενόχληση της κυβέρνησης σχετικά με παρεμφερή περιστατικά: από τον οργανωμένο συνωστισμό από τον Δήμαρχο Αθηναίων στα εγκαίνια στην Ομόνοια, έως και τα ανοιχτά μπαρ για take away ποτό, όπου (επίσης) μαζεύεται κόσμος, στον οποίο όμως γίνονται απλώς «ευγενικές συστάσεις».

Πέραν της μονοθεματικής κατασταλτικής διαχείρισης που επιλέγει η κυβέρνηση, είναι εντελώς σαφής η συνολικότερη στοχοθεσία της. Οι πιέσεις από οικονομικούς κύκλους και φορείς για (πρόωρη) άρση των μέτρων, ενόψει της τουριστικής περιόδου, καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ρισκάρει την υγεία του λαού για χάρη της οικονομίας (με αμφίβολα μάλιστα αποτελέσματα) –ενώ δεν έχει λάβει κανένα απολύτως μέτρο για την ενίσχυση/θωράκιση του ΕΣΥ.

Χωρίς ένα ισχυρό σύστημα υγείας, κανείς δεν μπορεί να περιμένει θετική έκβαση, σε νέο ενδεχόμενο κύμα πανδημίας. Στα πλαίσια λοιπόν του ρίσκου αυτού, η κυβέρνηση ήδη οικοδομεί τη δική της αφήγηση και προσπαθεί να βρει τα εξιλαστήρια θύματα για το «άλλοθί» της. Ας είμαστε, λοιπόν, σαφείς και ας μην ξεγελαστούμε από την κυβερνητική μυθοπλασία. Κανένα πάρτι δεν πραγματοποιήθηκε, μιας και οι μικρές ομάδες που συγκεντρώνονται -κάτι που αποτελεί πραγματική ανάγκη του κόσμου- είναι αναπόφευκτο να γεμίσουν τους (ελάχιστους) δημόσιους χώρους -χώρους που ο δήμαρχος Κ. Ζέρβας επιδιώκει να μειώσει κι άλλο, παραχωρώντας επιπλέον χώρο στους μαγαζάτορες.

Αντιθέτως, η αυτοπειθαρχία που στην συντριπτική του πλειοψηφία επέδειξε και συνεχίζει να επιδεικνύει ο λαός, μικρή σχέση έχει με την εικόνα παντελούς αγνόησης/αψήφισης των υγειονομικών μέτρων που προβάλλει η κυβέρνηση για να χρεώσει στον λαό, διαμέσου της «ατομικής ευθύνης», μια ενδεχόμενη αρνητική έκβαση της υγειονομικής κρίσης.

Έτσι στοχοποιεί επιλεκτικά συγκεκριμένες κοινωνικές και πολιτικές ομάδες για την υποτίθεται «ανεύθυνη» στάση τους, την ίδια στιγμή που βρίσκει αρωγό στην προσπάθειά της τις φωνές της ακροδεξιάς, που για άλλη μια φορά καταδεικνύουν το ποιόν τους διαδίδοντας πως ο κορονοϊός είναι ένα ψέμα, προβάλλοντας μια πλήρως αντικοινωνική αντίληψη, με χαρακτηριστικά κτηνώδους ατομισμού.

Όπως σημειώναμε και στο χθεσινό μας κάλεσμα, τα όποια προβλήματα σε τοπικό επίπεδο δημιουργούνται από τις διαφορετικές ανάγκες των πολιτών δε λύνονται με ΜΑΤ και ξύλο. Γι' αυτό από την αρχή είχαμε ιεραρχήσει υψηλά το ζήτημα των συνελεύσεων στις τοπικές κοινότητες, ως μέσο που μπορεί να προάγει η συνεννόηση,την κατανόηση, το διάλογο και τον αλληλοσεβασμό. Κατανοούμε πως στις σημερινές συνθήκες έχει μεγάλες πρακτικές δυσκολίες -εξάλλου κι εμείς έχουμε αναστείλει τις δικές μας συνελεύσεις- αλλά σε κάθε περίπτωση μια κουλτούρα διαλόγου και δημοκρατίας θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στην επίλυση των όποιων προβλημάτων.

Για εμάς είναι σαφές πως η κυβέρνηση παίζει κορόνα γράμματα την υγεία του λαού, με την επιλογή να ανοίξει τη χωρά στον τουρισμό μπας και σωθεί η χρονιά. Γι' αυτό και προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Την πραγματικότητα που λέει ότι δηλαδή ο λαός επέδειξε αυτοπειθαρχία και ότι ένα σχέδιο επιτυχούς διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης πρέπει να περιλαμβάνει αυτά που διεκδικούν οι εργαζόμενοι και τα κοινωνικά κινήματα: πέραν δηλαδή των μέτρων περιορισμών και της ατομικής ευθύνης, την άμεση/επαρκή στελέχωση και θωράκιση του ΕΣΥ, ενός ΕΣΥ που οι κυβερνώντες έχουν υποτιμήσει και καταστρέψει. Ένα σχέδιο που θα διεκδικεί περισσότερους πόρους και δημόσιο χώρο στις κοινωνικές συνθήκες όπως διαμορφώνονται σήμερα, υπέρ των πληττόμενων.

Δεν είναι ο χρόνος κατάλληλος για πολιτικές εντυπώσεων και μέτρων χωρίς ουσία, προς τέρψη συγκεκριμένων ακροατηρίων. Όσο ο ιός κυκλοφορεί έξω, τότε προτεραιότητα δε είναι να είναι να φέρουμε μερικούς τουρίστες, ούτε να βρεθούν εξιλαστήρια θύματα στους δήθεν ανεύθυνους πολίτες. Προτεραιότητα είναι να διαμορφωθούν συνθήκες που να εξασφαλίζουν την καθημερινότητα του των εργαζόμενων, των επαγγελματιών, των φοιτητών, των μαθητών...

Αντί λοιπόν για επίθεση στους πολίτες με ΜΑΤ και βία, επίθεση στον ιό με τεστ και νοσοκομεία. Αντί για βιντεάκια που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας με αυτοδίδακτους κατασκευαστές μασκών προστασίας, δωρεάν παροχή τους όπου απαιτείται και έλεγχο στις τιμές τους. Αντί για ΜΑΤ και βία στις πλατείες, ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς και αύξηση των υπαίθριων δημοσίων χώρων.

Εκτός αν ο ιός δεν κυκλοφορεί έξω κατά τη μετακίνησή μας προς και από την εργασία μας, ούτε στους εργασιακούς μας χώρους, αλλά μόνο στις πλατείες -και μάλιστα όχι σε όλες.

Όσο ο ιός κυκλοφορεί έξω, σταματήστε το δούλεμα και πάρτε επιτέλους ουσιαστικά μέτρα!