Skip to main content

«ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη»: Στόχος τουλάχιστον 20% και δεύτερος γύρος

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα των εκατό πρώτων εβδομάδων του συνδυασμού «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» του οποίου ηγείται ο Σπύρος Βούγιας.

Επικρίσεις αλλά και αιχμές εναντίον ανθυποψηφίων του επιφύλασσε ο Σπύρος Βούγιας στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου του συνδυασμού «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» του οποίου ηγείται.

Οι επικρίσεις αφορούσαν τους υποψήφιους που υποστηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία και τους ΣΥΡΙΖΑ τους οποίους χαρακτήρισε «κομματικές υποψηφιότητες», καθώς, όπως είπε, τα κόμματα τους νοιάζονται κυρίως για το ποιο από τα δύο θα κερδίσει την πόλη.

Οι δε αιχμές αφορούσαν συγκεκριμένο υποψήφιο, τον οποίο πάντως ο κ. Βούγιας δεν κατονόμασε, χαρακτηρίζοντάς τον ως «χορηγικό υποψήφιο», υπαινισσόμενος ότι στηρίζεται από συγκεκριμένο επιχειρηματία. «Σεβόμαστε» είπε «και ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα στην πόλη, ανησυχούμε όμως για τον κίνδυνο συγκέντρωσης υπερβολικής εξουσίας στα χέρια ορισμένων».

Ο υποψήφιος της «ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης» άφησε αιχμές και κατά του υπουργείου Εσωτερικών λέγοντας πως παρότι βρισκόμαστε μόλις 80 μέρες πριν από τις εκλογές ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει ορισμένες παράμετροι της αναμέτρησης όπως το θέμα της ποσόστωσης των γυναικών, του μέγιστου αριθμού των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, το πώς εκλέγεται ο πρόεδρος στις κοινότητες κ.ο.κ. Αναφερόμενος ειδικότερα στις κοινότητες ο κ. Βούγιας είπε ότι «η γραμμή μας είναι να ενθαρρύνουμε τη συγκρότηση κοινών ψηφοδελτίων στις κοινότητες, κυρίως σε αυτές όπου παρατηρείται μεγαλύτερη επιρροή της Χρυσής Αυγής».

Μαύρο χρήμα στην προεκλογική εκστρατεία

Εξέφρασε επίσης τη γνώμη ότι υπάρχει άνιση προβολή των υποψηφίων από τα Μέσα Ενημέρωσης, λέγοντας πως παρατηρείται «προκλητική σπατάλη χρημάτων, ακόμη και μαύρου χρήματος και αυτό αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας αλλά και των ίδιων των Μέσων Ενημέρωσης». Η απάντησή μας σε αυτό, υπογράμμισε, είναι το πρόγραμμά μας, και μια εκστρατεία χαμηλού μπάτζετ, με λίγα χρήματα από πολλούς. «Το ατού μας είναι πως είμαστε οι καταλληλότεροι για τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, μπορούμε να πάμε την πόλη πολύ μακρύτερα από εκεί που την άφησε η διοίκηση Μπουτάρη, αλλά με πολλές αλλαγές και βελτιώσεις στα θέματα καθημερινότητας».

Στόχος τουλάχιστον 20%

Αναφερόμενος στον εκλογικό στόχο του συνδυασμού ο κ. Βούγιας είπε πως είναι «η ισχυρή παρουσία στο δεύτερο γύρο, ώστε να υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα για τελική νίκη». Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης προσδιόρισε και ποσοστιαία τον εκλογικό στόχο λέγοντας πως «επιδιώκουμε και θα το πετύχουμε να πάρουμε πάνω από 20% και να μπούμε δυνατά στον δεύτερο γύρο».

Το πρόγραμμα και τα πρώτα έργα

Ο κ. Κουράκης παρουσίασε και κάποιες πρώτες προγραμματικές θέσεις, με την ιδιότητα του υπευθύνου εκπόνησης του προγράμματος του συνδυασμού. Είπε πως το πρόγραμμα θα συγκροτηθεί με τη συμμετοχή και των πολιτών, γι’ αυτό και κάθε Τετάρτη θα διοργανωθούν για το σκοπό αυτό συζητήσεις σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και το τελικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση η οποία θα γίνει στις 14 Απριλίου. Τόνισε πως η «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» θα δώσει έμφαση στη συμμετοχή των πολιτών με τη διοργάνωση τοπικών δημοψηφισμάτων, ενώ ο δήμαρχος θα επισκέπτεται ανά δυόμισι με τρεις μήνες τα δημοτικά διαμερίσματα, για να ακούει τους πολίτες και να λογοδοτεί σε αυτούς για όσα έγιναν ή δεν έγιναν.   

Ο κ. Κουράκης τόνισε ότι «αναλαμβάνουμε δέσμευση για πρόγραμμα 100 εβδομάδων, όσο δηλαδή η μισή θητεία. Στο διάστημα αυτό θα ολοκληρώσουμε έργα τα οποία είναι ήδη ώριμα και παράλληλα θα προετοιμάσουμε την κατασκευή των υπολοίπων ως το τέλος της τετραετίας». Ως ώριμα έργα προς άμεση υλοποίηση χαρακτήρισε την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, την περαιτέρω πεζοδρόμηση ως την παραλία της Αγίας Σοφίας, την ανάπλαση της Δημ. Γούναρη, της πλατείας Μαβίλη κ.ο.κ. λέγοντας πως αυτά τα έργα θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει καθώς υπήρχαν τα χρήματα, αλλά η απερχόμενη διοίκηση Μπουτάρη δεν τα προχώρησε. Στα μελλοντικά έργα ενέταξε την αναμόρφωση της πλατείας Αριστοτέλους, ως την Κασσάνδρου, την αρχαιολογική πλάζα (Εγνατία με Βενιζέλου), την αναβάθμιση της δυτικής πλευράς της πόλης με την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος αλλά και άλλες παρεμβάσεις στους Λαχανόκηπους και στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, καθώς και έργα στην ανατολική πλευρά, στο γήπεδο του ΑΡΗ, τα κεραμεία Αλλατίνη κ.ο.κ.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Νυφούδης είπε πως η «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» ως δημοτική αρχή θα είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα, αλλά θα επιβάλει κανόνες και την εφαρμογή των νόμων όπως για παράδειγμα του αντικαπνιστικού νόμου και της προστασίας του δημόσιου χώρου. Ζήτησε επίσης από τους υπόλοιπους συνδυασμούς να σεβαστούν το περιβάλλον δείχνοντας μια αυτοσυγκράτηση στην αλόγιστη διανομή φυλλαδίων, αφισών κ.ο.κ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης ανακοινώθηκε ότι η τελική κεντρική εκδήλωση του συνδυασμού θα γίνει στις 11 Μαΐου στο «Ολύμπιον».