Skip to main content

Πολύχρονο Χαλκιδικής: Λιμνάζοντα νερά και λάσπη από τον βιολογικό στη θάλασσα

Εικόνες ντροπής μετά την υποχώρηση των φραγμάτων που συγκρατούσαν τα νερά του βιολογικού και τα οποία χύθηκαν στη θάλασσα.

Εικόνες ντροπής εμφανίζει το Πολύχρονο Χαλκιδικής μεσούσης της τουριστικής σεζόν από τα λασπόνερα που ξεχείλισαν από τα χωμάτινα φράγματα του βιολογικού καθαρισμού και έφτασαν μέσα από το ρέμα του χωριού, μέχρι την παραλία, δημιουργώντας μια απόκοσμη εικόνα.

Κάτοικοι και επισκέπτες την Παρασκευή το βράδυ άκουσαν μια δυνατή βοή και βγαίνοντας στα μπαλκόνια τους αντίκρισαν έναν φουσκωμένο χείμαρρο από λασπόνερα να κατεβαίνει με ορμή από τον βιολογικό καθαρισμό, ο οποίος βρίσκεται άνωθεν του χωριού, και μέσα από το ρέμα να φτάνει μέχρι την παραλία και να καταλήγει στη θάλασσα, μαζί με φερτά υλικά που παρέσυρε στο διάβα του.


Τα χωμάτινα φράγματα, που συγκρατούν τα νερά που εξέρχονται από τον βιολογικό και προορίζονται για ποτίσματα, υποχώρησαν, με συνέπεια ο όγκος του νερού να φτάσει μέχρι τη θάλασσα, προκαλώντας ανησυχία για το αν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Η κ. Σοφία που έχει σπίτι στο Πολύχρονο περιγράφει στη Voria.gr τα όσα έζησε: «Ήταν περίπου στις 10.30 με 11.00 όταν επέστρεφα από το σούπερ μάρκετ και είδα έναν χείμαρρο από λύματα και λασπόνερα να κατεβαίνουν από το ρέμα, παρασέρνοντας φερτά υλικά, με μια άσχημα μυρωδιά να απλώνεται παντού. Το Σάββατο το πρωί η θάλασσα ήταν καφέ και μύριζε». Σύμφωνα με την κ. Σοφία κανείς δεν ήρθε να ενημερώσει για το τι έχει συμβεί και αν αυτά τα νερά ήταν επικίνδυνα, με την ίδια να πηγαίνει στο αστυνομικό τμήμα Κασσανδρείας για να υποβάλλει μήνυση κατά αγνώστων.

Ιδιοκτήτης κατοικίας στο Πολύχρονο αναφέρει στη Voria.gr ότι υπάρχει μεγάλο θέμα με τον βιολογικό καθώς, όπως επισημαίνει, φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί 3.000 κατοίκους του χωριού και όχι τους χιλιάδες επισκέπτες που γεμίζουν την περιοχή κάθε καλοκαίρι, ενώ καταγγέλλει ότι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να ελέγξει αυτά τα χωμάτινα φράγματα και αναρωτιέται τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξει μια δυνατή καταιγίδα.

Μάλιστα, ο Παναγιώτης, ένας άλλος ένοικος της περιοχής, συνέλεξε και δείγμα από την παραλία για να το στείλει για ανάλυση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά τα λασπόνερα είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, ενώ τονίζει πως τέτοιες εικόνες στα μέσα της τουριστικής σεζόν μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν.

Το πρωί της Δευτέρας, τρεις ημέρες μετά την υποχώρηση των φραγμάτων, μια πράσινη ουσία, ανακατεμένη με λάσπη, λίμναζε, λίγα μέτρα από τον βιολογικό καθαρισμό, με μια δυσώδη οσμή να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα, με την ίδια μυρωδιά και τη λάσπη να υπάρχει κατά μήκος του ρέματος μέχρι την παραλία και τη θάλασσα, όπου ξεβράστηκε, ενώ για κάποια μέτρα επί της ακτής υπήρχαν άσπρες κηλίδες, σαν σαπουνόνερο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν σχετίζεται με τα όσα προηγήθηκαν.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση του καθηγητή βιολογίας του ΑΠΘ, Χαρίτωνα Σαρλ Χιντήρογλου, αυτή η πράσινη ουσία λίγο πιο κάτω από τον βιολογικό είναι οργανική ύλη και φερτά υλικά από το φράγμα που έσπασε, χωρίς ωστόσο όπως επισημαίνει να μπορεί να τοποθετηθεί σχετικά καθώς δεν γνωρίζει την έκταση του φαινομένου αλλά και το γεγονός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή της Κασσάνδρας έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν τέτοια προβλήματα συστήνοντας στον δήμο να αναλάβει να κάνει μια περιβαλλοντική επόπτευση με ειδικούς του περιβάλλοντος για να διαπιστώσει αν τυχόν υπάρχουν ζητήματα ρύπανσης. «Κάθε καλοκαίρι υπάρχει μια φόρτιση του συστήματος με οργανικά υλικά, εξαιτίας των πολλών τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον βιολογικό καθαρισμό, αλλά το ερώτημα είναι ποια είναι η φέρουσα ικανότητα του βιολογικού καθαρισμού. Αν η ικανότητα ξεπερνιέται σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι βελτίωσης των υποδομών του», επισημαίνει.

Στο σημείο σήμερα έφτασε και κλιμάκιο από την αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος της ΠΕ Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για να συλλέξει δείγματα για ανάλυση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος δηλώνει ότι η υπηρεσία ενήργησε ως όφειλε και προχώρησε στη συλλογή δειγμάτων από τον χώρο της θάλασσας εκεί που εκβάλλει ο βιολογικός ενώ θα υπάρχουν ανάλογες ενέργειες και τις επόμενες ημέρες. «Σε πρώτη φάση δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα, δεν είναι λύματα, είναι το νερό της επεξεργασίας του βιολογικού, ωστόσο θα το παρακολουθήσουμε», τονίζει.

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, μιλώντας στη Voria.gr, ανέφερε ότι τα νερά που ξεχείλισαν και έφτασαν μέχρι την παραλία είναι χλωριωμένα, προορίζονται για ποτίσματα και δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος. Όπως είχε επισημάνει η ίδια συνεργεία του δήμου έφτασαν στο σημείο και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε ενώ και σήμερα μηχανήματα ήταν στο ρέμα προκειμένου να απομακρύνουν τα λασπόνερα και τα φερτά υλικά.