Skip to main content

Οι βασικοί άξονες του νέου πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά

Το Σχέδιο Νόμου εισάγει ένα πλέγμα ρυθμίσεων με τις οποίες επιχειρείται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας

Το πολυνομοσχέδιο, το οποίο εισάγει σειρά εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών ρυθμίσεων παρουσίασε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.).  

Βασικά χαρακτηριστικά του πολυνομοσχεδίου είναι, όπως σημειώνει η κυβέρνηση, η υποστήριξη των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας και η πληρέστερη νομική οχύρωση τυπικά αναγνωρισμένων εργασιακών δικαιωμάτων με στόχο την έμπρακτη εφαρμογή τους

Συγκεκριμένα, το Σχέδιο Νόμου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, προωθεί μια «σειρά από ρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των εργαζομένων και των ασφαλισμένων, και ενισχύουν την κοινωνική προστασία συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων».

Το Σχέδιο Νόμου εισάγει ένα πλέγμα ρυθμίσεων με τις οποίες επιχειρείται να αντιμετωπιστεί όσο είναι δυνατόν αποτελεσματικότερα το φαινόμενο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

Πρόκειται για ρυθμίσεις με τις οποίες ισχυροποιείται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και θωρακίζεται η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, ενώ διευκολύνεται το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών.

Επιπλέον, οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικό τρόπο καταστάσεις που κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης έπληξαν τους εργαζομένους με ιδιαίτερη σφοδρότητα και συχνότητα, όπως η οφειλή δεδουλευμένων μισθών.

Το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που ενθαρρύνουν την συμμόρφωση με το νομικό πλαίσιο και ενισχύει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εργαλείων επιβολής της εργατικής νομοθεσίας στο ζήτημα αυτό τόσο από τα δικαστήρια όσο και από την διοίκηση.

Τέλος, με τις εργασιακές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου επεκτείνεται η προστασία που η εργατική νομοθεσία προβλέπει για τη μητρότητα και στις γυναίκες που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή της υιοθεσίας.

Με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας εισάγονται  ρυθμίσεις για την πληρέστερη εφαρμογή των διατάξεων της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ενώ επιλύονται χρόνια προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των ασφαλισμένων. Ενδεικτικά, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα μηχανικών και δικηγόρων, καταργείται η υποχρέωση των συγκεκριμένων επαγγελματιών να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές μόνο λόγω της εγγραφής τους σε Τ.Ε.Ε και δικηγορικούς συλλόγους, αντίστοιχα.

Υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών θα έχουν εφεξής μόνο από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στις Δ.Ο.Υ και για όσο διάστημα αυτή διαρκεί. 

Επιπροσθέτως, ενθαρρύνεται η διαδικασία κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης των πασχόντων από  ψυχικά νοσήματα. Το νομοσχέδιο, προβλέπει ρυθμίσεις για τη μη αναστολή ή περικοπή της αναπηρικής τους σύνταξης σε περίπτωση ανάληψης εργασίας, εφόσον αυτή ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης εισηγήθηκε τις προτεραιότητες για τον προγραμματισμό του επόμενου τετραμήνου ο οποίος, θα συμπληρωθεί με τις προτάσεις των Υπουργείων.

Μεταξύ των θεμάτων που θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα θα είναι η Στρατηγική για τη Νέα Γενιά, η πολιτική για τη Δημόσια Υγεία, η πολιτική για το Φάρμακο, το νέο νομικό πλαίσιο για την αναδοχή και υιοθεσία, το θεσμικό πλαίσιο για τη δυνατότητα διαχείρισης υπό πτώχευση επιχειρήσεων από συνεταιρισμούς εργαζομένων, η ολοκληρωμένη πολιτική κοινωνικής ένταξης προσφύγων και μεταναστών, ο έλεγχος της υλοποίησης των Τοπικών και Περιφερειακών Δομών του Κοινωνικού Κράτους (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Κέντρα Κοινότητας, Γραφεία Δανειοληπτών, κλπ), η πολιτική για το Βιβλίο και τον Κινηματογράφο.