Skip to main content

Νέο άνοιγμα από τουρκικές αλυσίδες ένδυσης στην αγορά της Θεσσαλονίκης

Έρχεται η τουρκική αλυσίδα πολυτελών ειδών Vakko - Επέκταση βλέπουν LC Waikiki και Penti - Πού και γιατί επιλέγουν να ανοίξουν καταστήματα.

Λένε πως οι επιχειρηματίες χτίζουν γέφυρες μεταξύ των χωρών. Αυτό φαίνεται πως κάνουν πράξη και οι τουρκικές αλυσίδες μόδας, οι οποίες δεν φαίνεται να πτοούνται από τις τεταμένες σχέσεις, Ελλάδας - Τουρκίας, που τους τελευταίους μήνες δείχνουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Οι τουρκικές αλυσίδες ένδυσης ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια τη σταδιακή απόβαση τους στη Βόρεια Ελλάδα και δη στη Θράκη, λόγω και του μουσουλμανικού στοιχείου που υπάρχει στην περιοχή, χρησιμοποιώντας στη συνέχεια ως σκαλοπάτι για την εδραίωση τους στην ελληνική αγορά τη Θεσσαλονίκη. Η χώρα μας θεωρείται δυνατός παίκτης για τις αλυσίδες της γειτονικής χώρας καθώς υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τις επιχειρήσεις ένδυσης που ακολουθούν την τάση «value for money», ενώ παράλληλα διαθέτει ένα ισχυρό νόμισμα την ώρα μάλιστα που η Τουρκία μαστίζεται από τον ξέφρενο πληθωρισμό.

Όπως αποκαλύπτει μιλώντας στη Voria.gr, o αντιπρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδας, Στέφανος Χατζημανώλης, ο κορωνοϊός έβαλε φρένο στο ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί από τουρκικές αλυσίδες, οι οποίες επιθυμούν να τοποθετηθούν στην αγορά της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει με το Επιμελητήριο, ωστόσο το ενδιαφέρον έχει αρχίσει να επανακάμπτει.

Η «τουρκική Zara»

Άκρως θετική είναι η πορεία της χαρακτηριζόμενης και ως «τουρκική Zara», της LC Waikiki, που ξεκίνησε την είσοδο της στην ελληνική αγορά από το εμπορικό κέντρο Flamingo στην Ξάνθη, για να κατηφορίσει στο εμπορικό κέντρο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζοντας σταδιακά την προέλαση της προς τα νότια της χώρας. Άνθρωποι της αγοράς του real estate θεωρούν δεδομένη την περαιτέρω επέκτασή της σε χώρο πολλών τμ στην πόλη ενώ στο τέλος της χρονιάς αναμένεται να ανοίξει ένα ακόμη κατάστημα στη Θράκη (διαθέτει παρουσία και στην Αλεξανδρούπολη) και συγκεκριμένα, στην Κομοτηνή. Τις συλλογές της LC Waikiki φιλοξενούν επίσης καταστήματα σε Κόρινθο και Λάρισα ενώ αναμένεται να αποκτήσει παρουσία και στο εμπορικό κέντρο του ομίλου Φουρλή στην Αθήνα επί της Πειραιώς και Κηφισού.

Ο leader των εσωρούχων

Αξιοπρόσεκτη παρουσία στη Θεσσαλονίκη έχει και η αλυσίδα εσωρούχων Penti, στην οδό Τσιμισκή, καθώς και η B&G Store με «αιχμή» την παιδική ένδυση στην Παύλου Μελά, που ξεκίνησε από την αγορά της Θεσσαλονίκης τη διείσδυσή της στην Ελλάδα.

Η Penti, που θεωρείται leader στα γυναικεία εσώρουχα στη γειτονική μας Τουρκία, διαθέτει κατάστημα και στην Αλεξανδρούπολη από όπου ξεκίνησε το ντεμπούτο της στην ελληνική αγορά λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, για να επεκταθεί το φθινόπωρο του 2021 στη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί πως καλοί γνώστες της αλυσίδας επισημαίνουν πως διαθέτει μια ευρύτατη γκάμα προϊόντων, από την οποία στο κατάστημα της στη Θεσσαλονίκη, λόγω του μεγέθους του, λανσάρει μικρό μέρος αυτών. Αυτό το διάστημα σκανάρει σημεία σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Έρχεται η πολυτελής Vakko

Συνώνυμο της υψηλής ποιότητας ρούχων, αξεσουάρ, ειδών για το σπίτι, επίπλων και ειδών δώρων χαρακτηρίζει ο κ. Χατζημανώλης την τουρκική, luxury, αλυσίδα Vakko, που πριν λίγες ημέρες προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικής στη χώρα μας με σκοπό την ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων επί ελληνικού εδάφους. Αν και επί του παρόντος δεν έχει γίνει γνωστό ποια θα είναι τα πρώτα βήματα επέκτασης της στην ελληνική αγορά η αλυσίδα προχώρησε στην ίδρυση της Vakko Investment Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο Vakko ΜΑΕ. Η εταιρεία, έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ύψους 500.000 ευρώ, το οποίο καταβλήθηκε από την ιδρύτρια τουρκική ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Vakko Holding Anonim Sirketi.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημανώλη η εταιρεία επεκτείνεται τόσο με τη δημιουργία δικών της καταστημάτων, όσο και μέσα σε εμπορικά κέντρα καθώς και σε αεροδρόμια αλλά και περιοχές που έχουν έντονο το τουριστικό στοιχείο.