Skip to main content

Πωλείται η ιστορική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ - Αγοραστής ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Πολύ κοντά στην απόκτηση της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ βρίσκεται ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος μαζί με ομάδα άλλων επιχειρηματιών.

Πολύ κοντά στην απόκτηση της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ βρίσκεται ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος μαζί με ομάδα άλλων επιχειρηματιών.

Η σοκολατοβιομηχανία με τα γνωστά σήματα ΙΟΝ Αμυγδάλου, Σοκοφρέτα ΙΟΝ, Break κ.α. διοικείται σήμερα από την κυρία Τίνα Κωτσιοπούλου, ανηψιά του αείμνηστου ιδρυτή της σοκολατοβιομηχανίας Γιάννη Κωτσιόπουλου. Η κυρία Κωτσιοπούλου μαζί με άλλο ένα μέλος της οικογένειας συμφώνησαν να πουλήσουν έως το 75% της εταιρείας στον κ. Θεοδωρόπουλο και το γκρουπ των επιχειρηματιών που τον στηρίζουν.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος επιβεβαιώνει με τις κινήσεις του ότι θέλει να ηγηθεί ενός μεγάλου εγχώριου όμιλου τροφίμων αφού ήδη ελέγχει την αλλαντοβιομηχανία Νίκας, συμμετέχει με 21% στη ΜΕΒΓΑΛ, διατηρεί τον έλεγχο σε μονάδα υδροπονικής ντομάτας στη Δράμα και πρόσφατα συμφώνησε να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο στην εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί.

Η απόκτηση όμως της ιστορικής ΙΟΝ είναι όντως μια μεγάλη εξαγορά. Η εταιρεία το 2020 είχε τζίρο 119 εκατ ευρώ, σύνολο ενεργητικού 145 εκατ ευρώ, κέρδη προ φόρων 11,9 εκατ ευρω,εργοστάσια σε Αθήνα και Αρτα και Σόφια και απασχολεί περίπου 950 εργαζόμενους.

Ιδρύθηκε το 1930 στην οδό Πειραιώς από μια ομάδα μετόχων που ήθελαν να γίνουν σοκολατοποιοί. Η έδρα της βρίσκεται μέχρι και σήμερα στο ίδιο μέρος. Το 1938 παράγονται οι καραμέλες ΙΟΝ και το 1947 λανσάρεται το πιο εμπορικό της σήμα, η ΙΟΝ Αμυγδάλου. Το 1956 δημιουργείται το δίκτυο πωλήσεων της ΙΟΝ και το 1975 εγκαινιάζεται η μονάδα παραγωγής γκοφρέτας στην Αρτα. Το 1976 παράγεται η Noisetta (σοκολάτα και φουντούκι) και το 1977 αρχίζει στην Αρτα η παραγωγή της σοκοφρέτας ΙΟΝ. Το 1986 λανσάρεται η τετράγωνη σοκολάτα Break, το 2003 η ΙΟΝ Υγειας και το 2015 η ΙΟΝ με στέβια. Το 1988 είχε εκχωρηθεί το 24% στην Kraft Jacobs αλλά το ποσοστό εξαγοράστηκε στο τέλος της δεκαετίας του 90 από τον Γιάννη Κωτσιόπουλο.

Πηγή: iefimerida