Skip to main content

Κ. Μακεδονία - Έρευνα: Τι πιστεύουν οι πολίτες για την κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα μας

Πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης και πόσο ικανοποιημένοι είναι από το επίπεδο της

Η 20η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2007. Στόχος της είναι η προσπάθεια να αντιμετωπισθούν με διεθνείς δράσεις η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, μέσα σε μια ανοιχτή και παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

Με αυτήν την αφορμή η εταιρεία ερευνών to the point πραγματοποίησε μια κοινωνική έρευνα από την οποία προκύπτουν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με το πως αντιλαμβάνονται οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης, πόσο ικανοποιημένοι είναι από το επίπεδο κοινωνικής δικαιοσύνης στη χώρα μας, τι πρέπει να αλλάξει για να βελτιωθεί η σημερινή εικόνα ως προς αυτόν τον τομέα κ.λπ.

Η έρευνα έγινε στο διάστημα από 14 έως 18 Φεβρουαρίου, σε δείγμα 680 ατόμων, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 17 ετών και άνω, στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Από τα ευρήματά της προκύπτουν τα εξής:

1. Περίπου τέσσερις στους δέκα πολίτες θεωρούν την κοινωνική δικαιοσύνη ως υψηλότερη αξία από άλλες, όπως η ελευθερία και τα ατομικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα, το 42,2% θεωρεί ότι η κοινωνική δικαιοσύνη προηγείται άλλων αξιών όπως η ελευθερία. τα ατομικά δικαιώματα, η προστασία του περιβάλλοντος ενώ το 36,1% θεωρεί ότι έπεται αυτών, ενώ το 18,1% θεωρεί ισοδύναμες αυτές τις αξίες.

2. Ως βασικές συνιστώσες της κοινωνικής δικαιοσύνης οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας θεωρούν την "εκπαίδευση και υγεία για όλους" σε ποσοστό 71,4%, "να υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία" (45,2%), "να απολαμβάνει καθένας ανταμοιβή ανάλογα με τις ικανότητές του" (25%), "να μην υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι" (23,8%), να υπάρχει "αξιοκρατία και κατάργηση πελατειακών σχέσεων στην πολιτική" (19,3%), "να έχουν όλοι συμμετοχή στα κέρδη της ανάπτυξης (όταν υπάρχει) και στη μείωση εισοδήματος (όταν υπάρχει κρίση) (9.8%).

3. Περίπου οκτώ στους δέκα πολίτες και συγκεκριμένα το 81,7% δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το επίπεδο κοινωνικής δικαιοσύνης στη χώρα μας, έναντι 11% που εμφανίζονται ικανοποιημένοι. Πολύ καλύτερη εικόνα εμφανίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το ίδιο ερώτημα καθώς δυσαρεστημένο από το επίπεδο κοινωνικής δικαιοσύνης στη γηραιά ήπειρο εμφανίζεται το 43,4% ενώ ικανοποίηση δηλώνει το 21,7%.

4. Ερωτώμενοι για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ανέβει το επίπεδο κοινωνικής δικαιοσύνης στη χώρα μας προτείνεται να υπάρξει "βελτίωση των παρεχόμενων δωρεάν δημοσίων υπηρεσιών σε εκπαίδευση και υγεία" (56,1%), να υπάρξει "καλύτερη ισονομία για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική του ισχύ ή την κοινωνική τους θέση" (33,7%), "βελτίωση στον τρόπο και στο χρόνο απόδοσης της δικαιοσύνης από το δικαστικό σύστημα" (32,1%), "να βελτιωθεί η αξιοκρατία στις προσλήψεις στο δημόσιο" (27,7%), να υπάρξει "κρατική μέριμνα για κατάρτιση των νέων σε επαγγέλματα του μέλλοντος" (13,3%), "αύξηση των επιδομάτων που δίνονται μέχρι τώρα σε διάφορες κατηγορίες πολιτών" (8,3%) κ.ο.κ.

5. Οι πολίτες εμφανίζονται απογοητευμένοι από τις επιδόσεις του πολιτικού συστήματος στον τομέα αυτόν. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα "ποια από τις πολιτικές παρατάξεις πιστεύετε ότι είναι πιο κοντά στην έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης" υψηλότερη επίδοση σημειώνει το "Κέντρο" με 12,2% και ακολουθούν η "Κεντροαριστερά" και η "Αριστερά" από 6,1%, η "Κεντροδεξιά" με 4,9%, η "Κομουνιστική Αριστερά" με 3,7%, η "Δεξιά" με 2,4%.

6. Στη μεγάλη εικόνα, υψηλότερο επίπεδο κοινωνικής δικαιοσύνης διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση (το πιστεύει το 29,8%), ενώ σε απόσταση βρίσκονται η Αυστραλία (16,7%), οι ΗΠΑ (9,5%), οι χώρες της Ευρώπης εκτός Ε.Ε. (6%), η Ιαπωνία (4,8%) και ακολουθούν πολύ πίσω στις χαμηλότερες θέσεις η Ρωσία (2,4%) και η Κίνα (1,2%).