Skip to main content

Πωλητές λαϊκών αγορών: Δεν κληθήκαμε σε καμία σύσκεψη με Χαρδαλιά

Οι πωλητές έχουν εκφράσει σε μεγάλο βαθμό της δυσαρέσκειά τους τόσο για το γεγονός ότι υφίστανται περιοριστικά μέτρα στις λαϊκές αγορές.

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι πωλητές λαϊκών αγορών στη Θεσσαλονίκη ενόψει της παρουσίας του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά στην πόλη σήμερα το απόγευμα.

Οι πωλητές έχουν εκφράσει σε μεγάλο βαθμό της δυσαρέσκειά τους τόσο για το γεγονός ότι υφίστανται περιοριστικά μέτρα στις λαϊκές αγορές, όσο και για το ότι υπήρξαν μέτρα αναστολής λειτουργίας αγορών που επιδείνωσαν την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Όπως επισημαίνουν μέσω της Ομοσπονδία τους, «δεν έχουμε κληθεί να παραστούμε σε καμία από τις συναντήσεις που θα έχει. Είμαστε έτοιμοι να βρεθούμε με τον κ. Χαρδαλιά, όπου θέλει και όποια ώρα θέλει για να συζητήσουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε αποφάσεις, που θα αφορούν το μέλλον των λαϊκών αγορών, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος. Δεν πρόκειται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι των λαϊκών αγορών – και - πάλι τις αβλεψίες και τις παραλείψεις άλλων».

Μάλιστα επισημαίνουν ότι οι λαϊκές αγορές έχουν αποδείξει, πως είναι οι πλέον ασφαλείς αγορές, για τους καταναλωτές.

«Καλό θα είναι λοιπόν να ακούμε τη γνώμη των ειδικών», αναφέρουν χαρακτηριστικά, παραθέτοντας τα όσα λέει ο γιατρός και περιφερειακός σύμβουλος κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Παπαστεργίου.

«Η χώρα μας όπως και όλος ο κόσμος δοκιμάζεται εδώ και μήνες από την πανδημία του κορονοϊου.

Οι επιπτώσεις στην υγεία, την κοινωνική και οικονομική ζωή είναι τεράστιες.

Το ερώτημα είναι :

Υγεία ή οικονομία;

Η απάντηση είναι: Χωρίς αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης δεν μπορεί να υπάρξει αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Επομένως, το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να αρχίσει από τους πλέον ασφαλείς, υγειονομικά, χώρους.

Ποιοί είναι αυτοί;

Είναι οι χώροι που είναι υπαίθριοι και αρά αερίζονται πολύ καλά, οι χώροι που μπορούν να διασφαλίσουν τις αναγκαίες αποστάσεις και οι χώροι που οι δραστηριότητες τους γίνονται πάντα δημόσια κι επομένως μπορούν να ελέγχονται από τα αρμόδια όργανα.

 Οι λαϊκές αγορές είναι κατ' εξοχήν οι χώροι που καλύπτουν αυτές τις προϋποθέσεις.

Αρά, δεν νοείται, για υγειονομικούς λογούς να ανοίξει, έστω και μερικώς, η αγορά και να είναι κλειστές οι λαϊκές αγορές.

Αν προσθέσουμε και τους κοινωνικούς και οικονομικούς λογούς, τότε το άνοιγμα και η λειτουργιά των λαϊκών αγορών, τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας, είναι η απόλυτη προτεραιότητα.

Η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση, κυρίως η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας, έχουν την ευθύνη. Ας την αναλάβουν και να αφήσουν τα προσχήματα που βλάπτουν τελικά και τους παραγώγους και πωλητές, αλλά και τους καταναλωτές».