Skip to main content

Πωλητές λαϊκών αγορών σε Ζέρβα: Να συνδράμει και η δημοτική αστυνομία

Πωλητές και έμποροι ζητούν από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να συνεργαστούν για τη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

Τη συνδρομή του δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία των λαϊκών αγορών ζητούν με επιστολή τους προς τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα πωλητές και έμποροι.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές έχουν ήδη λάβει πρωτοβουλιακά μέτρα για την προστασία τόσο των ίδιων όσο και των πελατών, ωστόσο εκτιμούν πως η συμβολή της δημοτικής αστυνομίας στις πολυπληθείς λαϊκές αγορές θα ήταν χρήσιμη ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

«Οι 19 λαϊκές αγορές, που πραγματοποιούνται στον δήμο Θεσσαλονίκης εβδομαδιαία, καλύπτουν ένα μεγάλο αριθμό καταναλωτών. Πρέπει λοιπόν να τις βοηθήσετε να παραμείνουν ανοιχτές» επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.

Την επιστολή απέστειλαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης, Άγγελος Δερετζής και ο πρόεδρος του σωματείου Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» Λάζαρος Παυλίδης.

Αναλυτικά η επιστολή:

Προς
Δήμαρχο Θεσσαλονίκης
Κ. Ζέρβα Κωνσταντίνο        
        
Κύριε Δήμαρχε,

Όπως προφανώς γνωρίζετε οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές δίνουν καθημερινά τη μάχη να τις κρατήσουν ανοιχτές. Είναι ένας αγώνας δύσκολος, ωστόσο εξαντλούμε κάθε δυνατότητα, για να τον κερδίσουμε.

Στο πλαίσιο αυτό λάβαμε τα εξής μέτρα, πέρα από τα προβλεπόμενα της κυβέρνησης:

-    Κάθε πωλητής που εργάζεται θα καταβάλει το ποσό των πέντε ευρώ. Πρόκειται για οικονομική ενίσχυση, που θα διατεθεί, προκειμένου να αυξήσουμε τη δύναμη των εταιρειών φύλαξης ώστε να τηρείται η τάξη. Δυστυχώς τόσο οι ομοσπονδίες όσο και τα σωματεία δε διαθέτουν, εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους, τους πόρους ώστε να μπορέσουν να καλύψουν αυτό το έξοδο. Αυτό το μέτρο ισχύει μόνο για τον νομό Θεσσαλονίκης.

-    Σε κάθε πάγκο πωλητή μπορούν να βρίσκονται μέχρι τρεις πελάτες. Ένας δεξιά, ένας αριστερά και ένας στη μέση. Σε τέταρτο πελάτη απαγορεύεται να δίνουμε σακούλα.

-    Σε κάθε πάγκο πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό και γάντια μίας χρήσης.

-    Τα κέρματα πρέπει να μπαίνουν σε σκεύος που υπάρχει απολυμαντικό.

Οι παραπάνω αποφάσεις είναι δεσμευτικές για όλους.  Όποιος δεν συμμορφώνεται απομακρύνεται, με απόφαση των ομοσπονδιών και των σωματείων του κλάδου.

Παράλληλα από σήμερα δύο συσκευές θερμομέτρησης στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία των ομοσπονδιών και των σωματείων του κλάδου.  

Καθημερινά οι συσκευές θα βρίσκονται σε διάφορες λαϊκές αγορές του νομού Θεσσαλονίκης. Στόχος να εξετάζονται οι εργαζόμενοι των λαϊκών αγορών για πιθανά συμπτώματα, προκειμένου να προστατευθούν οι ίδιοι, αλλά και ο περίγυρος τους.

Την θερμομέτρηση των πωλητών έχουν αναλάβει δύο γιατροί. Ένας  είναι στην ανατολική πλευρά και ένας στη δυτική προκειμένου να θερμομετρούν όσο περισσότερους πωλητές γίνεται.

Σημειώνουμε, ότι δεν πρόκειται για εξέταση, αλλά για μέτρο πρόληψης.

Ωστόσο παρά τα μέτρα αυτά θα θέλαμε και τη δική σας συνδρομή, προκειμένου να εξετάσουμε τι μπορεί να γίνει, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ακόμη πιο ασφαλή λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Οι 19 λαϊκές αγορές, που πραγματοποιούνται στον δήμο Θεσσαλονίκης εβδομαδιαία, καλύπτουν ένα μεγάλο αριθμό καταναλωτών. Πρέπει λοιπόν να τις βοηθήσετε να παραμείνουν ανοιχτές.

Για παράδειγμα θα ήταν χρήσιμη η συμβολή της δημοτικής αστυνομίας στις πολυπληθείς λαϊκές αγορές για να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.     

Αυτό που πιστεύουμε είναι, πως δεν χρειάζονται βεβιασμένες κινήσεις, αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα.  

-    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης Άγγελος Δερετζής.
 
-    Ο πρόεδρος του σωματείου Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» Λάζαρος Παυλίδης.