Skip to main content

Πωλητές λαϊκών: Το νέο προσχέδιο θέλει να αλλοιώσει τον χαρακτήρα των αγορών

Αντίθετοι στο νέο προσχέδιο νόμου του υπουργείο Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές είναι οι παραγωγοί και πωλητές Μακεδονίας-Θράκης.

Την αντίθεσή τους και στο νέο προσχέδιο νόμου αναφορικά με τον κλάδο τους εκφράζουν τα μέλη της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας-Θράκης «Ομόνοια».

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν πως το νέο σχέδιο έχει στόχο να αλλοιώσει τον χαρακτήρα των λαϊκών αγορών.

«Ο παραγωγός πωλητής, θα πρέπει με μία σχετική ευκολία και κυρίως απρόσκοπτα, να βρίσκει τη δυνατότητα να πωλήσει την παραγωγή του σε έναν πάγκο μίας λαϊκής αγοράς. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα του θεσμού. Για αυτό έγιναν οι λαϊκές αγορές. Για να μπορεί, χωρίς μεσάζοντες και ενδιάμεσους, ο πολίτης - καταναλωτής να προμηθεύετε φθηνά και ποιοτικά προϊόντα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η λάθος φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Το αρμόδιο υπουργείο ανάπτυξης διακινεί το ένα σχέδιο νόμου μετά το άλλο για τις λαϊκές αγορές.

Το πρώτο ήταν απλά κατάπτυστο.

Τα υπόλοιπα είναι από άθλια έως κακά.

Δεν είναι, ότι έχουν κάποιες προβληματικές διατάξεις, οι οποίες εάν αλλαχθούν τότε θα στραφούν προς μία σωστή κατεύθυνση. Ούτε, ότι αν διορθωθεί το γράμμα μίας παραγράφου ή ενός άρθρου, το σχέδιο νόμου θα λύσει χρόνια προβλήματα.

Είναι ότι όλα αυτά τα σχέδια κινούνται στην εντελώς λάθος κατεύθυνση.

Είναι, πως όλα αυτά τα σχέδια, στοχεύουν τελικά σε ένα μόνο πράγμα: Να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα των λαϊκών αγορών.

Δεν είναι λογικό να αποτελεί βάση συζήτησης η χρονική διάρκεια της άδειας για τον παραγωγό - πωλητή λαϊκών αγορών, όταν θεμελιώδης έννοια του ίδιου του θεσμού των λαϊκών αγορών είναι η απρόσκοπτη προσέλευση των παραγωγών στις λαϊκές αγορές.

Δεν είναι δυνατόν να βάζουμε εμπόδια σε όλη αυτή τη διαδικασία και να θέτουμε αστείες προϋποθέσεις, όπως πτυχία, αστεγία και άλλα τέτοια αστεία.

Και το χειρότερο όλων είναι, ότι τα πάντα εξαρτώνται από μία προκήρυξη που θα εκδώσει ο φορέας λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Αν και όταν την εκδώσει.

Αυτά είναι ανεδαφικά και ανέφικτα. εν πολλοίς, πράγματα.

Ο παραγωγός πωλητής, θα πρέπει με μία σχετική ευκολία και κυρίως απρόσκοπτα, να βρίσκει τη δυνατότητα να πωλήσει την παραγωγή του σε έναν πάγκο μίας λαϊκής αγοράς. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα του θεσμού. Για αυτό έγιναν οι λαϊκές αγορές. Για να μπορεί, χωρίς μεσάζοντες και ενδιάμεσους, ο πολίτης - καταναλωτής να προμηθεύετε φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Αυτή την αλλοίωση το αρμόδιο υπουργείο και ο αρμόδιος υπουργός, αρνείται ή κάνει ότι αρνείται, να καταλάβει.

Δεν μπορείς να λες, πως θέλεις να διορθώσεις τα κακώς κείμενα και χρόνιες «παθήσεις» του συστήματος και την ίδια στιγμή να κάνεις ότι μπορείς για να δημιουργήσεις νέες, πολύ χειρότερες, παθογένειες.

Και κυρίως δεν μπορείς να κάνεις, ότι περνάει από το χέρι σου, μαζί με το στρατό των «προθύμων» που έχεις δημιουργήσει, για να φτιάξεις λαϊκές αγορές που θα αποτελούν παραρτήματα εταιριών.

Κανείς δεν θέλει κάτι τέτοιο. Ούτε εμείς, αλλά ούτε και η κοινωνία.

Το νομοσχέδιο δεν είναι λιγότερο κακό γιατί διορθώθηκε η υποχρεωτική ποσότητα των δηλωμένων στο ΟΣΔΕ προϊόντων που πρέπει να πωλούνται στη λαϊκή αγορά από το 70% στο 50%.

Είναι το ίδιο κακό γιατί αδυνατεί ακόμα και σήμερα να αντιληφθεί τί είναι η λαϊκή αγορά και κυρίως αδυνατεί να αντιληφθεί τί συμβαίνει στη λαϊκή αγορά.

Αδυνατεί να κατανοήσει τη φιλοσοφία του θεσμού της λαϊκής αγοράς.
Για αυτό το λόγο, όσες επιμέρους διορθώσεις και αν γίνουν θα είναι το ίδιο κακό και άχρηστο για να ρυθμίσει όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις λαϊκές αγορές και τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτές.

Για τον ίδιο λόγο και για όσο ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αντί να ακούσει πρώτα και μετά να γράψει, γράφει σχέδια νόμων και μετά κάνει ότι ακούει, θα μας βρίσκει απέναντι του. Η λογική του « αποφασίζομεν και διατάσσομεν » έχει παρέλθει προ πολλού από αυτή τη χώρα».