Skip to main content

Πάνω από 190.000 ραντεβού μέσα στις πρώτες ώρες που άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών έδωσε το πράσινο φως για να μειωθεί το χρονικό διάστημα από 6 στους 3 μήνες για τη χορήγηση της επαναληπτικής δόσης.

Ράλι από ραντεβού σημειώνεται από χθες στην πλατφόρμα εμβολιασμών, μετά τις ανακοινώσεις ότι μειώνεται το χρονικό διάστημα για την επαναληπτική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών έδωσε το πράσινο φως για να μειωθεί το χρονικό διάστημα από 6 στους 3 μήνες για τη χορήγηση της επαναληπτικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Από τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα μέχρι σήμερα το πρωί έχουν κλείσει πάνω από 190.000 ραντεβού για τρίτη δόση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τα δεδομένα που έλαβε υπόψη η επιτροπή ήταν αφενός ο κίνδυνος που δημιουργείται μέσα στον χειμώνα με την ήδη επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τον εντοπισμό της Omicron και αφετέρου τα θετικά αποτελέσματα των μελετών στο Ισραήλ για την ενίσχυση της κυτταρικής ανοσίας του πληθυσμού, μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής (τρίτης) δόσης.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ισχυρό τείχος ανοσίας και για την παραλλαγή Omicron. Δεν τίθεται θέμα μειωμένου εύρους χρόνου προστασίας των εμβολίων. Η τρίτη δόση προσφέρει εξαιρετική ανοσία. Υπάρχει όφελος για τους ίδιους τους εμβολιασμένους και κατ' επέκταση για τη χώρα», εξηγεί ο Ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Γεώργιος Χρούσος.

«Ζητούμενο είναι για μας να παρεμβαίνουμε προληπτικά. Αυτή τη στιγμή αξιοποιήσαμε την ταχύτητα και τη διαφάνεια με την οποία μας ενημέρωσε για τη νέα μετάλλαξη η Νότια Αφρική, και συνεκτιμήσαμε τη δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας. Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για την κυκλοφορία της μετάλλαξης Omicron, κάτι που ευτυχώς είναι εφικτό χάρη στα διαθέσιμα εμβόλια για τη λοίμωξη Covid-19» λέει στο protothema.gr η παιδίατρος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Ιωάννα Παυλόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το protothema.gr, τα μέλη της Επιτροπής αξιολόγησαν τα δεδομένα που αφορούν και τα περιστατικά και τον χρόνο νόσησης όσων έχουν εμβολιαστεί. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι προστατεύονται λιγότερο έναντι του κορωνοϊού μετά τους τέσσερις με πέντε μήνες από τον εμβολιασμό τους. Επίσης, μειωμένη προστασία έχουν και όσοι έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο.

Η σχετική ανακοίνωση

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η εθνική επιτροπή εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα δεδομένα κατέληξε στη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω.

Η δήλωση της επιτροπής εμβολιασμού που διάβασε ο Μάριος Θεμιστοκλέους εξηγούσε μάλιστα τους λόγους της απόφασης αυτής, για επίσπευση ουσιαστικά της τρίτης δόσης.

«Με την ανάδυση της παραλλαγής Όμικρον και την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα και επανεξέτασε εκτάκτως τις συστάσεις αναμνηστικού εμβολιασμού για την Covid – 19 καταλήγοντας στα εξής:

Χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες 18 και άνω, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο δόσεις. Σε περίπτωση προηγηθείσας νόσου Covid-19 ο εμβολιασμός συστήνεται 3 μήνες μετά τη διάγνωσή της.

Η διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα καθιστούν απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου Covid-19 μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεχίσει να αξιολογεί τα νέα δεδομένα και να επικαιροποιεί τις συστάσεις».

Ένα ακόμα στοιχείο που φαίνεται να μέτρησε στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης είναι τα θετικά αποτελέσματα των μελετών στο Ισραήλ για την ενίσχυση της κυτταρικής ανοσίας του πληθυσμού, μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής (τρίτης) δόσης, αλλά και το παράδειγμα άλλων χωρών που προγραμμάτισαν την ενισχυτική δόση στους τρεις μήνες.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έθεσε τα δεδομένα και προχώρησε στη σχετική απόφαση, εκτιμώντας τα επιστημονικά δεδομένα και της πατρίδας μας και άλλων χωρών, όπως π.χ. του Ισραήλ που έχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμών. Υπάρχουν κι άλλες χώρες, όπως η Αγγλία που έχει προχωρήσει στους τρεις μήνες και άλλες στους πέντε μήνες» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η απόφαση της επιτροπής όπως ανέφερε και ο κ. Θεμιστοκλέους διαβάζοντάς τη, βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλαξη Όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία.

Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε.

Τι ισχύει για τους νοσήσαντες

Όσο αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί 3 μήνες κι όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσο αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson's and Johnson's η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Επίσης, σύμφωνα με ό,τι εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, εκτιμώντας δε σε 2 εκατ. τους πολίτες που μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση.

Ο χάρτης του εμβολιασμού

Ο Δεκέμβριος έχει μπει με δυναμικό τρόπο, όπως δείχνουν τα στατιστικά εμβολιασμού για τον COVID-19:

Την 1η Δεκεμβρίου έγιναν 92.736 εμβολιασμοί, συνολικά, μέσα σε μια ημέρα.   

Τη 2α Δεκεμβρίου έγιναν 94.598 εμβολιασμοί, συνολικά, μέσα σε μία ημέρα.   

Την 3η Δεκεμβρίου έγιναν 96.938 εμβολιασμοί, συνολικά, μέσα σε μία ημέρα.

Ακολουθούν αναλυτικά τα στοιχεία με τους σημερινούς (3.12.21) εμβολιασμούς:   

14.598.248 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί (+96.938 σε μια ημέρα)   

7.095.868 εμβολιασμοί με τουλάχιστον 1 δόση έχουν πραγματοποιηθεί (+16.957 σε μια ημέρα)   

6.644.434 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί (+13.251 σε μια ημέρα)   

1.574.472 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης (+69.016 σε μία ημέρα)